Καταπέλτης το εισαγγελικό πόρισμα κατά Κόκκαλη

Καταπέλτης το εισαγγελικό πόρισμα κατά Κόκκαλη

6' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταπέλτης κατά Σωκράτη Κόκκαλη είναι το πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Δημ. Παπαγγελόπουλου, το οποίο χθες δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα το «Ποντίκι», λίγες μόνο ώρες μετά τη δημόσια προσπάθεια του προέδρου της Intracom, κατά τη γενική συνέλευση της εταιρείας, να υποβαθμίσει ενώπιον ακροατηρίου τις διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον του για πέντε κακουργήματα και να διαφύγει απ’ ό,τι τον καταδιώκει.

Το πολυσέλιδο πόρισμα Παπαγγελόπουλου που παρουσίασε χθες το «Ποντίκι» αναφέρεται στο σκεπτικό που συνοπτικά περιγράφει τα αδικήματα, τα οποία εντόπισε ο εισαγγελέας σε μαρτυρικές καταθέσεις και σε συνοδευτικά έγγραφα της πολύκροτης δικογραφίας. H εβδομαδιαία εφημερίδα χαρακτηρίζει το πόρισμα ως «σημαντικό δικαστικό ντοκουμέντο για μια υπόθεση που θα μας απασχολεί για τουλάχιστον δύο χρόνια». Πέραν της αναμφίβολης δημοσιογραφικής επιτυχίας, ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι εμφανίσθηκαν έντονα προβληματισμένοι από τη διαρροή του εισαγγελικού πορίσματος και την αδυναμία της Δικαιοσύνης να προστατεύσει μια τόσο σοβαρή δίωξη.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε με έμφαση ότι το πόρισμα θα έπρεπε να παραμείνει μυστικό μέχρι και την απολογία του κατηγορουμένου, πολλώ δε μάλλον όταν η διαδικασία είχε διαφυλαχθεί επί 16μηνο απόρρητη και ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος επισημαίνει ότι «οι μάρτυρες απειλήθηκαν δεν πτοήθηκαν, αλλά συνέχισαν και συνεχίζουν τις έρευνές τους».

Τρομοκρατία

Το κρίσιμο αυτό σημείο ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο εισαγγελέας που άσκησε τη δίωξη στις 19/2/2002 συνέδεσε μέρος του κατηγορητηρίου και με την υπόθεση της τρομοκρατίας, όπως φαίνεται και από το σχετικό απόσπασμα: «O εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Διώτης μού παρέδωσε φάκελο με φωτοτυπικά αντίγραφα» από τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ που αφορούν τον Σωκράτη Κόκκαλη, τα οποία ζητήθηκαν από τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ιωάννη Σακελλάκο. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το Επιστημονικό Συμβούλιο Ανάλυσης Ερευνών και Προγραμματισμού για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος (αντιτρομοκρατική υπηρεσία), και βρίσκονται στη δικογραφία με όλες τις ιδιαίτερες προεκτάσεις. Οπως προκύπτει από το δημοσιευθέν πόρισμα, ο εισαγγελέας, πέραν των καταθέσεων, επισυνάπτει στη δικογραφία πιστοποιητικά γνησιότητας που συνοδεύουν έγγραφα των γερμανικών Αρχών (Κοινοβούλιο, Bstu, μυστικές υπηρεσίες κ.ά.), ενώ αναφέρει ότι ζήτησε και τη συνδρομή της Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας (Pro Eurojust), που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα του πορίσματος, όπως αυτό δημοσιοποιήθηκε, με δεσπόζουσα την εισαγγελική επισήμανση για τον μεγαλοεπιχειρηματία κ. Σ. Κόκκαλη ότι πρόκειται για «δράστη ιδιαίτερα επικίνδυνο».

ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ: «… Το έτος 1963 ο Σ. Κόκκαλης άρχισε να συνεργάζεται με τις μυστικές υπηρεσίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας… O πράκτορας «Ρόκκο» τις πληροφορίες που συνέλεγε και ενδιέφεραν τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας που τον φιλοξενούσαν, τις ανέφερε στους υπολοχαγούς της ΣΤΑΖΙ Ντέτσερ και Φίσερ και στον ανθυπολοχαγό Ζίτσε έναντι αμοιβής 50-200 μάρκων. Το 1965 ο Σ. Κόκκαλης επιστρέφει στην Ελλάδα. Ασφαλώς, η επιστροφή και εγκατάστασή του στην Ελλάδα οργανώθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της DDR. Οι μυστικές υπηρεσίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας οργάνωσαν και έθεσαν σε λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 την επιχείρηση κασκαντέρ με πρωταγωνιστή τον παλαιό συνεργάτη τους «Ρόκκο». H μυστική αυτή επιχείρηση σκοπούσε στη διείσδυση της ΣΤΑΖΙ μέσω του πράκτορά της σε κυβερνητικούς και εν γένει πολιτικούς κύκλους της Ελλάδος, προκειμένου να περιέλθουν στην κατοχή και γνώση του Σ. Κόκκαλη απόρρητες πληροφορίες της χώρας και των συμμάχων της στο NATO και ιδίως των ΗΠΑ, τις οποίες στη συνέχεια θα διαβίβαζε στις μυστικές υπηρεσίες της DDR και των συμμάχων της χώρας αυτής. H επιχείρηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και διήρκεσε μια δεκαετία περίπου, από το 1980 έως το 1990, μέχρι την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ανατολική Γερμανία». Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, μέσω τραπεζικών λογαριασμών που αναφέρονται πραγματοποιήθηκαν πλήθος δωροδοκιών από τον Σ. Κόκκαλη και δωροληψιών από άγνωστα πρόσωπα (N. 1608-1950) με ποσά που υπερβαίνουν τα 50 εκατ. δρχ. Μερικοί από τους λογαριασμούς εμφανίζονται και στην υπόθεση της εγκαταστάσεως συστήματος ΛΟΤΤΟ στη Ρωσία. Το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών θα επιτρέψει τον εντοπισμό των άγνωστων δραστών των πράξεων των δωροληψιών και τον ακριβή προσδιορισμό των χρηματικών ποσών που διατέθηκαν. Επίσης η περαιτέρω έρευνα των αρχείων της ΣΤΑΖΙ και η αξιολόγηση των στοιχείων που θα προκύψουν από αυτά πιθανόν να οδηγήσουν σε διακρίβωση και άλλων αξιοποίνων πράξεων.

Ρωσικό Λόττο: Σημαντικό ρόλο στο εγχείρημα αυτό διαδραμάτισαν οι Σ. Κόκκαλης, K. Αντωνόπουλος, Βιτάλι Σμυρνόβ («αθάνατος» της ΔΟΕ), Μπόρις Φιοντόροβ και Μάρκος Σιαπάνης (Κύπριος επιχειρηματίας). Αντί η Olympic Lottery (εταιρεία στην οποία μετείχε η Intracom με 45%) και το Εθνικό Ταμείο των Σπορ της Ρωσίας (NFS) να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό για το Ρωσικό Λόττο από την Intracom (όπως είχε συμβεί σε προηγούμενη σύμβαση), εμφανίζονται οι εταιρείες SECTRO S.A. και EuropeaGames, οι οποίες δεν παράγουν τίποτε και απλώς φέρεται να καρπούνται σημαντικά ποσά σε δολάρια ως ενδιάμεσες εταιρείες. Στην κατάθεσή του ο κ. M. Σιαπάνης στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο ισχυρίζεται ότι η SECTRO είναι ιδιοκτησίας Κόκκαλη. Στις 14.6.2001 στην κατάθεσή του αναφέρει ό,τι δεν γνωρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της SECTRO αλλά απ’ ότι κατάλαβε από την όλη πορεία της υποθέσεως στη Διαιτησία, ήταν εταιρεία που διεκπεραίωνε τις δουλειές του Ομίλου Κόκκαλη. Στη συνέχεια ο M. Σιαπάνης (15.6.2001) αναφέρεται στη SECTRO ως εταιρεία εκ μέρους του Ομίλου Κόκκαλη και στην από 20.11.2001 κατάθεσή του εκτιμά ότι οι SECTRO και EuropeaGames είναι συμφερόντων του Ομίλου Κόκκαλη. O εισαγγελέας επισημαίνει ότι ο Μάρκος Σιαπάνης ζήτησε με επιστολή του το κλείσιμο και τη διαγραφή της SECTRO, πράγμα που ασφαλώς σημαίνει προσπάθεια εξαφανίσεως της SECTRO. O ίδιος με κατάθεσή του ισχυρίσθηκε ότι δεν θυμάται να έστειλε σχετικό σημείωμα, ενώ ο εισαγγελέας καταλήγει στο ότι ο μάρτης γνωρίζει πολύ περισσότερα από όσα κατέθεσε.

Σύμφωνα με απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που προσκόμισε η δικηγόρος Μαρία Παπαμιχαλοπούλου, που εκπροσωπεί την εταιρεία Intracom (σ.σ. εμφανίζεται ως εκπρόσωπος εταιρείας Λουξεμβούργου μετόχου του Magic TV και στην αγωγή της Intracom κατά «Ελευθεροτυπίας» – X. Τεγόπουλου) η EuropeaGames ιδρύθηκε από τη SECTRO, ενώ για τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη της κατά τον εισαγγελέα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.

Επιπροσθέτως, ο κ. Παπαγγελόπουλος καταγράφει ότι η κ. Μαρία Μακρή (προϊσταμένη Νομικών Υπηρεσιών του ομίλου Intracom) και ο δικηγόρος Τρύφων Κουταλίδης παρέστησαν στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο με αντιδίκους τη SECTRO, το NFS και τη Bios Holding Ltd, ενώ ο τελευταίος επιδείκνυε έγγραφο με την υπογραφή Μπόρις Φιοντόροβ, η γνησιότητα του οποίου αμφισβητείται, για τη μεταφορά χρημάτων 11.440.000 δολαρίων προς τρεις εταιρείες. (Την υπόθεση αυτή ερευνά η ελβετική δικαιοσύνη). Από τα τραπεζικά έγγραφα που επικαλέστηκε και κατέθεσε η Sectro S.A. εμφανίζεται μεταφορά χρημάτων από τους λογαριασμούς 8785 της τράπεζας United Overseas και 8033380-709 της Handels Bank μέσω της Schroeders Bank. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι οι λογαριασμοί 8785 και 709 είναι λογαριασμοί που προέκυψαν από τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ και φέρονται να έχουν χρησιμοποιηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και τον Σ. Κόκκαλη κατά τη διάρκεια της παράνομης δραστηριότητας του τελευταίου ως κατασκόπου εις βάρος της Ελλάδος και των συμμάχων της στο NATO, καθώς και για την τέλεση από αυτόν των κατ’ εξακολούθησιν δωροδοκιών.

…Στην επιχείρηση εγκαταστάσεως, λειτουργίας και εκμετάλλευσης συστήματος ΛΟΤΤΟ στη Ρωσία, ο Σ. Κόκκαλης αθέμιτα απέκρυψε και παρασιώπησε ότι είναι ιδιοκτήτης των εταιρειών SECTRO S.A. και EuropeaGames από τα μέλη του Δ.Σ. και τους μετόχους της Intracom, καθώς επίσης και είναι από τους εκπροσώπους των εταιρειών που συμμετείχαν στην Olympic Lottery και το NFS με σκοπό να αποκομίσει παρανόμως τα χρηματικά ποσά που δήθεν περιήλθαν στα ταμεία των δύο προαναφερόμενων ενδιάμεσων εταιρειών με αντίστοιχη βλάβη των μετόχων της Intracom. H πράξη δε αυτή τελέσθηκε κατ’ εξακολούθηση και από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

…Η τυχόν συμμετοχή προσώπων και ιδίως του Μάρκου Σιαπάνη και του Πολάκη Σαρρή (Κύπριος δικηγόρος) στις αξιόποινες πράξεις της παρούσας δικογραφίας πρέπει να διερευνηθεί από την κύρια ανάκριση.

Η εταιρεία BIOS Holding έχει ιδρυθεί από τις εταιρείες Prontoservus Ltd και Maniteser Co. Ltd που ανήκαν στο δικηγορικό γραφείο του κ. Πολάκη Σαρρή… Είναι μέτοχοι κατά 50% της Rondonia NavigatioCo. Ltd η οποία φέρεται να ανήκει στην ιδιοκτησία των ανταρτών Ταμίλ της Σρι Λάνκα (LiberatioTigers of Tamil Elam – LTTE) και από το 1997 κατηγορείται ότι κάνει εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Το LTTE περιέχεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στις 5/10/2001, ενώ η εταιρεία Prontoservus Ltd συμμετείχε συμβολικά στην Intracom Cyprus Limited από το 1992 και μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η συμβολική αυτή συμμετοχή εξαφανίσθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή