Αντιδράσεις ιδιοκτητών για τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας

Αντιδράσεις ιδιοκτητών για τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο της κατεδάφισης των προσφυγικών κατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας, την οποία έχει προκρίνει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου, βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο το Σύλλογο Ιδιοκτητών των κατοικιών.

Παράλληλα με την εξαγγελία της υπουργού για την ανάπλαση του συγκροτήματος των προσφυγικών, ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα υπόγεια πάρκινγκ (κατασκευή χώρων στάθμευσης κάτω από κοινόχρηστους χώρους, κατά παρέκκλιση της κείμενης πολεοδομικής νομοθεσίας).

Ηδη η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) έχει αγοράσει 75 διαμερίσματα έναντι 18 εκατομμυρίων δραχμών έκαστο. Οσοι κάτοικοι δεν έχουν πουλήσει τα σπίτια τους είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να «μείνουν» στη θέση τους τα προσφυγικά κτίρια.

Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της διάσωσης δύο μόνο κτιρίων ως «δείγμα». «H ιστορική μνήμη δεν είναι δυνατόν να τεμαχιστεί διότι δεν μιλάμε για οκτώ κτίρια αλλά για ένα συνολικό έργο-γειτονία, ένα συνολικό δείγμα κοινωνικής κατοικίας του ’30, το οποίο συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις του νόμου και των διεθνών συμβάσεων για την προστασία του», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ιδιοκτητών.

Οι προτάσεις του Συλλόγου, τις οποίες συμμερίζονται επιστημονικοί φορείς (ΕΜΠ, Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόντων, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής) αφορούν σε μία ήπια ανάπλαση-αξιοποίηση των υφιστάμενων ελεύθερων χώρων το κόστος της οποίας σύμφωνα με το ΕΜΠ- θα είναι πολύ χαμηλότερο, περίπου 1 δισ. δραχμές αντί των 5 δισ. δραχμών των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ, που περιλαμβάνουν απαλλοτριώσεις, κατεδαφίσεις και ανάπλαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή