Τα 789 παιδιά-θύματα των ναζί

Τα 789 παιδιά-θύματα των ναζί

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. Τις συνειδήσεις πολλών Αυστριακών ήρθε να ταράξει η τελετή ενταφιασμού των σορών διανοητικά καθυστερημένων παιδιών και παιδιών με φυσικές αναπηρίες, τα οποία αφού χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα, στη συνέχεια δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς που κυβερνούσε την Αυστρία, μετά την ένωση με τη Γερμανία, το 1940.

Φύλαξαν τα μυαλά τους

Η τελετή οργανώθηκε ως ένας φόρος τιμής στα 789 παιδιά, τα οποία δολοφονήθκαν στην κλινική Αμ Σπίγκελγκρουντ, στο πλαίσιο του παρανοϊκού προγράμματος των ναζί, οι οποίοι ήθελαν να «απαλλάξουν» από κάθε είδους «γενετικά προβληματικούς ανθρώπους», στους οποίους κατά την άποψή τους δεν άξιζε το δώρο της ζωής. Τα παιδιά, αφού χρησίμευσαν ως πειραματόζωα για έρευνες, δολοφονήθηκαν με τη χορήγηση βαρβιτουρικών.

Τα μυαλά των θυμάτων φυλάχθηκαν σε ειδικά δοχεία, και πάνω σε αυτά διεξάγονταν έρευνες, ακόμη και μέχρι το 1998, όταν απεκαλύψθη ότι ένας κορυφαίος νευρολόγος της χώρας, ο δρ Χάινριχ Γκρος χρησιμοποιούσε αυτό το υλικό για τις έρευνές του. O δρ Γκρος ήταν διευθυντής της κλινικής για δύο χρόνια στη διάρκεια του πολέμου και θεωρείται ο κύριος υπευθυνος για τις δολοφονίες των παιδιών. O 86χρονος, σήμερα, Γκρος κηρύχθηκε τελικώς ανίκανος να παραστεί σε δίκη, παρά τις πιέσεις των συγγενών των θυμάτων του φρικαλέου αυτού εγκλήματος. O ίδιος μέχρι σήμερα τονίζει ότι, αν και γνώριζε για τις δολοφονίες, δεν είχε καμία συμμετοχή σε αυτές. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το 1966 απεδόθη μετάλλιο τιμής στον δρα Γκρος, για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει στην Αυστρία, στον χώρο της ιατρικής.

«Εχω μια πολύ μακρινή ανάμνηση από τον άνθρωπο αυτό, ως ήσυχο και σκληρά εργαζόμενο, ο οποίος φορούσε πάντα τη χαρακτηριστική καφέ στολή των ναζί στους θαλάμους της κλινικής», θυμάται ο Αλόις Κάουφμαν, ο οποίος βρέθηκε ως τρόφιμος στην κλινική το 1943, σε ηλικία 10 ετών. «Μας πλησίαζε και σε μερικά παιδιά έδινε καραμέλες, κυρίως σε εκείνα που συνήθιζαν να βρέχουν το κρεβάτι τους. Μετά, τα παιδιά αυτά εξαφανίζονταν και δεν τα ξαναβλέπαμε ποτέ». Μετά τον πόλεμο, ο δρ Γκρος έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ειδικούς στον χώρο της παθολογίας για τους διανοητικά καθυστερημένους.

Στη διάρκεια της καριέρας του δημοσίευσε περίπου 40 μελέτες βασισμένες σε έρευνες πάνω στα οστά και στα μυαλά των παιδιών αυτών. Περηφανευόταν μάλιστα ότι διέθετε την πιο σπάνια συλλογή μυαλών στον κόσμο. Τα στοιχεία για τη συμμετοχή του δρος Γκρος στο φρικαλέο αυτό έγκλημα ανακαλύφθηκαν στα αρχεία της Στάζι, μετά το 1989.

O Αυστριακός πρόεδρος Τόμας Κλέστιλ, ο οποίος παραβρέθηκε στη χθεσινή τελετή, υπογράμμισε ότι η επίσημη κηδεία των θυμάτων άργησε 50 χρόνια και υποσχέθηκε ότι «αυτή η σκοτεινή περίδος της ιστορίας μας θα παραμένει πάντα στις μνήμες των Αυστριακών».

Το αυτοκίνητο διαθέτει εκπληκτικό στερεοφωνικό σύστημα που το μεταβάλλει σε αίθουσα συναυλιών. Ομως, αν πάει κάποιος να ανοίξει το ραδιόφωνο και να βρει τον αγαπημένο του σταθμό, θα πρέπει να μελέτησει επί ώρες τις οδηγίες χρήσης. Αλλά και αν βρει το σταθμό που αναζητεί, η αποθήκευσή του είναι άλλη μια δοκιμασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT