Τα Ελληνόπουλα θύματα του στρες

Τα Ελληνόπουλα θύματα του στρες

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα στα πέντε Ελληνόπουλα παρουσιάζει κάποια ψυχική ή και συμπεριφοριστική διαταραχή, για την πλειονότητα των οποίων βασική αιτία είναι το οικογενειακό στρες. Οι διαταραχές αυτές είναι συχνότερες στα μεγαλύτερα παιδιά και στις αστικές περιοχές, ενώ αφορά κυρίως παιδιά που προέρχονται από φτωχές οικογένειες ή όπου το μορφωτικό επίπεδο των γονιών είναι χαμηλό.

Οπως τόνισε χθες ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής κ. Νικόλαος Ματσανιώτης, τα Ελληνόπουλα σήμερα δέχονται αφθονία στρεσογόνων ερεθισμάτων από την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν διαταραχές της συμπεριφοράς αλλά και ψυχικές, που τείνουν να γίνουν πολύ συχνό παιδιατρικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Ματσανιώτη, οι κυριότεροι εκλυτικοί παράγοντες για την ανάπτυξη διαταραχών σε παιδιά είναι η ατελής και κακή επικοινωνία των γονιών με το παιδί, η υποτίμηση του παιδιού ιδιαίτερα η συγκριτική, η υπερβολική πειθαρχία, η απόλυτη ελευθερία που ελάχιστα διαφέρει από τη συναισθηματική εγκατάλειψη και η αμοιβή του παιδιού αποκλειστικά και μόνον όταν έχει επιθυμητή συμπεριφορά. Επιπλέον, η γονεϊκή συμπεριφορά που αποσκοπεί στον περιορισμό της τροφής -για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας- ακόμα και στην πρώιμη ηλικία των 5 χρόνων, οδηγεί σε αρνητική αυτοεκτίμηση. Το άγχος στα παιδιά -όπως και στους ενήλικες- συχνά «σωματοποιείται»: πόνοι του παιδιού στην κοιλιά, στα πόδια, κεφαλαλγίες, έμετοι είναι συνήθως ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά, το άγχος μπορεί να πάρει διαστάσεις υστερίας και να εκδηλωθεί ακόμα και ως τύφλωση, κώφωση και παράλυση μέλους του σώματος. Κατόπιν τούτων, ο κ. Ματσανιώτης επισήμανε την ανάγκη της σωστής μεταπτυχιακής επιμόρφωσης όλων των παιδιάτρων στον τομέα της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή