Το (τρομακτικό) όπλο που «δεν πειράζει» τους ανθρώπους

Το (τρομακτικό) όπλο που «δεν πειράζει» τους ανθρώπους

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Σοβιετικοί προσπαθούσαν να το αποκτήσουν, θεωρώντας ότι θα αποτελούσε το τέλειο όπλο κατά των ΗΠΑ. Τώρα φαίνεται ότι το έχουν στα χέρια τους οι ίδιες οι ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι: θα το χρησιμοποιήσουν; Οι απορίες περιστρέφονται γύρω από το «μικροκυματικό όπλο», μία επαναστατική, μυστηριώδη συσκευή, που έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει υπολογιστές και τηλεπικοινωνιακά συστήματα, χωρίς να πειράζει τους ανθρώπους.

Το όπλο λειτουργεί στέλνοντας μεγάλα ποσά ενέργειας μέσα από οποιουδήποτε είδους καλώδια. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά είναι τα όπλα του μέλλοντος», λέει ο Ρόμπερτ Χιούσον, εκδότης της επιθεώρησης Jane’s – Air Launched Weapons. «Ομως είναι μία τεχνολογία που ανοίγει πραγματικά το κουτί της Πανδώρας».

Ο βασικός κίνδυνος, σύμφωνα με τον Χιούσον, είναι ότι οι ΗΠΑ θα δείξουν το δρόμο στις άλλες χώρες για την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που μπορεί να βλάψει περισσότερο όλων τις ίδιες. Πιο ευάλωτες σε τέτοιου είδους οπλικά συστήματα δεν είναι το Ιράκ ή η Βόρεια Κορέα, αλλά οι τεχνολογικά εξελιγμένες ένοπλες δυνάμεις και οι κοινωνίες των πλούσιων χωρών στις οποίες τα μικροτσίπ αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας. Γι’ αυτό ορισμένοι αποκαλούν το μικροκυματικό όπλο «το τέλειο όπλο του τρομοκράτη».

Το πλέον εφιαλτικό -όσο και απίθανο- σενάριο για τον αμερικανικό στρατό θα ήταν να παρουσιάσει το σύστημα πρόβλημα στη χρήση του και να πέσει στα χέρια εχθρικών ομάδων ή κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που αφορούν στους στόχους του όπλου: υπάρχει περίπτωση να ταξιδέψουν τα μικροκύματα μακρύτερα απ’ ό,τι προβλέπεται και να κάψουν τα μηχανήματα γειτονικού νοσοκομείου; Θα σταματήσουν άραγε τους βηματοδότες των ανθρώπων στην περιοχή; Στην παρούσα φάση, το όπλο θα φορτωθεί σε πυραύλους Κρουζ – κάτι που δείχνει ότι δεν θα είναι τόσο άκακο όσο διαφημίζεται.

Πριν από τρία χρόνια, η σμήναρχος Αϊλίν Γουάλιγκ συνέταξε έκθεση από την οποία προέκυπτε ότι τα αποκαλούμενα «όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας» είναι στο στάδιο της ένταξης στο οπλοστάσιο. H Γουάλιγκ, που διετέλεσε διευθύντρια του προγράμματος ανάπτυξης μικροκυματικών όπλων, επεσήμανε ότι τα μικροκύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως επιθετικά όπλα αλλά και ως αμυντικά, για να καταστρέψουν τα ηλεκτρονικά συστήματα εισερχόμενων πυραύλων.

Η Γουάλιγκ θεωρεί ότι ένα από τα άμεσα προβλήματα που θα μπορούσε να παρουσιάσει το όπλο θα ήταν να καταστρέψει τα ηλεκτρονικά συστήματα του στρατού που το εξαπολύει. Για να δοκιμαστούν όλες αυτές οι παράμετροι, το Πεντάγωνο ανυπομονεί να το χρησιμοποιήσει.

«Γνωρίζουμε μετά βεβαιότητος ότι υπάρχουν άνθρωποι που καίγονται να βγουν τα όπλα από τα εργαστήρια και να δοκιμαστούν», λέει ο Χιούσον της επιθεώρησης Jane’s. Στη δοκιμή που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στο Μέριλαντ, τα μικροκύματα πέτυχαν να κάψουν τη μίζα και το σύστημα ηλεκτρονικής ανάμιξης καυσίμων ενός φορτηγού, αχρηστεύοντάς το. Το φορτηγό είχε τη μηχανή αναμμένη, όμως τα όπλα αυτά μπορούν να κάψουν ηλεκτρονικά συστήματα είτε βρίσκονται σε λειτουργία είτε όχι. Επίσης, μπορεί να φθάσει στόχους θαμμένους στο έδαφος, ταξιδεύοντας μέσω τηλεφωνικών καλωδίων ή ρωγμών στο τσιμέντο.

Το σύστημα εκείνο εξαπέλυε μικροκυματική ενέργεια μέσω κεραίας.

Οι κεραίες που βρίσκονται σε επανδρωμένα ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη συγκαταλέγονται στα υπό δοκιμασία μέσα, όμως, το όπλο που πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί στο Ιράκ θα βρίσκεται σε πύραυλο Κρουζ. H ενέργεια από τη συντριβή του πυραύλου θα πυροδοτήσει το όπλο και ταυτόχρονα, για να μην πέσει στα χέρια εχθρών, θα το καταστρέψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή