«Παίζει» με τους Τουρκοκύπριους

«Παίζει» με τους Τουρκοκύπριους

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρα εθνικής εορτής χθες για την Τουρκία, όμως αυτό δεν εμπόδισε πολλές εκατοντάδες Τουρκοκύπριους να περάσουν στην ελεύθερη Κύπρο, ενώ, από την άλλη πλευρά, οι χρονοβόρες σχετικές διοικητικές διαδικασίες που εφαρμόζει το κατοχικό καθεστώς δεν εμπόδισαν ακόμα πιο πολλούς Ελληνοκύπριους να περάσουν στα Κατεχόμενα, σε ένα κλίμα που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί, καθώς περιλαμβάνει πλήθος διαφορετικών μεταξύ τους και έντονων συναισθημάτων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε αργά το απόγευμα ότι θα βάλει όριο στον αριθμό των Τουρκοκυπρίων που μπορούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, τους οποίους κάλεσε να μην πωλούν τις περιουσίες που έχουν εκεί. Είχε προηγηθεί το μεσημέρι η διακοπή της προσέλευσης των Τουρκοκυπρίων λόγω «διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος», όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του ψευδοκράτους, με αποτέλεσμα να σημειωθούν κάποια μικροεπεισόδια.

Τα αισθήματα που έχει προκαλέσει η δυνατότητα όλων των Κυπρίων να συναντηθούν ξανά μετά 29 χρόνια είναι τέτοια, που έχουν «προλάβει» ακόμα και τις πολιτικές ηγεσίες. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ήταν έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως η «ελεύθερη» διακίνηση και στις δύο πλευρές της Λευκωσίας. Και αυτό οδήγησε σε μια πολλαπλή έλλειψη συντονισμού. Στην κυπριακή κυβέρνηση, κάποιοι, όπως ο υπουργός Αμυνας κ. Κυριάκος Μαυρονικόλας που κάλεσε τον λαό να είναι συγκρατημένος και τους αξιωματούχους να μην περνούν απέναντι, ανησυχούν ότι η σφραγίδα του κατοχικού καθεστώτος στα μονόφυλλα που συνοδεύουν τα κυπριακά διαβατήρια μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος ντε φάκτο αναγνώρισης κρατικής οντότητας του ψευδοκράτους. Αντιθέτως, άλλοι έχουν διαφορετική γνώμη, όπως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος δήλωσε χθες ότι δεν συνιστά παραβίαση των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους η παρουσίαση διαβατηρίων στις κατοχικές αρχές από τους Ελληνοκύπριους που επιθυμούν να περάσουν στα Κατεχόμενα. Επίσης, ο κ. Χρίστου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υπόχρεη να εκδίδει επίσημα έγγραφα σε όλους τους πολίτες της και ως εκ τούτου, είναι δικαίωμα οποιουδήποτε Τουρκοκυπρίου να αποταθεί για την απόκτηση διαβατηρίου ή ταυτότητας. Πάντως, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στην Αθήνα όσο και οι πιο σημαντικές τουρκοκυπριακές εφημερίδες στα Κατεχόμενα συντάσσονται υπέρ της άποψης ότι η διέλευση της γραμμής είναι πολύ θετική εξέλιξη, αν και υπήρξαν τίτλοι όπως αυτός της «Βατάν»: «O γκιαούρης του Νότου είναι έτοιμος να καταβροχθίσει το πρόβατο του Βορρά»…

Από πλευράς Βρυξελλών, μετά τη δήλωσή του ότι «η χθεσινή εικόνα της Κύπρου θύμιζε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου», ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κυπριακό κ. Ζακ Πόος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κυπριακό θα λυθεί σύντομα και η λύση θα προέλθει από το λαό, λέγοντας και ότι οι άνθρωποι επανενώνονται και αυτό δείχνει ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια πολιτική επανένωσης. O κ. Πόος χαρακτήρισε την αποτυχία των συνομιλιών της Χάγης «απλώς ένα ατύχημα» και είπε ότι η εργασία για την επανένωση της Κύπρου πρέπει να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί πριν από την 1η Μαΐου 2004, ώστε μία επανενωμένη νήσος να καταστεί μέλος της E.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή