Εθισμός από αντικαταθλιπτικό

Εθισμός από αντικαταθλιπτικό

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εταιρεία που παρασκευάζει το ευρέως διαδεδομένο αντικαταθλιπτικό Σεροξάτ πρόκειται να αποσύρει τη βεβαίωση που αναγράφεται στις οδηγίες του φαρμάκου και δηλώνει ότι το σκεύασμα δεν προκαλεί εθισμό. H απόφαση αυτή ελήφθη αφού η εταιρεία δέχθηκε τα παράπονα χιλιάδων καταναλωτών, οι οποίοι ανέφεραν έντονα συμπτώματα στέρησης μετά τη διακοπή της θεραπείας με Σεροξάτ, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην μπορούν να διακόψουν τη χρήση.

Εμμεση ομολογία

Η έμμεση αυτή ομολογία της GlaxoSmithKline, της μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρείας στη Βρετανία, έγινε σε ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο πρόκειται να μεταδοθεί στις 11 Μαΐου. H εκπομπή έλαβε υπόψη της τον μεγάλο αριθμό χρηστών του Σεροξάτ, οι οποίοι απάντησαν στην έρευνά της του περασμένου Οκτωβρίου σχετικά με τις δυσκολίες της απεξάρτησης από τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα. Το Σεροξάτ, αντικαταθλιπτικό της κατηγορίας των Επιλεκτικών Αναστολέων Ανάκτησης Σεροτονίνης, συνταγογραφείται πολύ συχνά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπου πωλείται με το όνομα Προζάκ. Πολλοί άνθρωποι που προτίμησαν το Σεροξάτ ανέφεραν ότι τους άλλαξε τη ζωή, λυτρώνοντάς τους από την κατάθλιψη. Πολλοί από αυτούς, όμως, υποφέρουν από φρικτές παρενέργειες, μόλις ελαττώσουν τη δόση ή προσπαθήσουν να διακόψουν τη λήψη του. Οι παρενέργειες αυτές λέγεται ότι προκαλούν ακόμη και την αίσθηση της ηλεκτροπληξίας στους ασθενείς.

Πολλές παρενέργειες

Τον περασμένο Ιούλιο, η «Guardian» αποκάλυψε ότι το Σεροξάτ βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των παραπόνων για δυσάρεστες παρενέργειες, όπως αυτός καταγράφηκε από τις κρατικές υπηρεσίες υγείας της Βρετανίας. 1.281 ασθενείς ανέφεραν δυσάρεστες παρενέργειες από τη χρήση Σεροξάτ, αριθμός που υπερβαίνει το σύνολο των παραπόνων για όλα τα άλλα αντικαταθλιπτικά. H οργάνωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών Social Audit είχε αναφέρει τότε ότι η GSK προβαίνει σε ψευδείς ισχυρισμούς στις οδηγίες του φαρμάκου, λέγοντας ότι αυτό δεν προκαλεί εθισμό και ότι η διακοπή της λήψης του δεν συνοδεύεται από συμπτώματα στέρησης. O επικεφαλής κλινικής ψυχιατρικής τη GSK στην Ευρώπη, Αλιστερ Μπένμποου, δηλώνει στο ντοκιμαντέρ του BBC ότι οι ασθενείς παρεξήγησαν το νόημα των έντυπων οδηγιών. O δρ Μπένμποου δήλωσε, ωστόσο, στην εφημερίδα μας ότι παραδέχεται την εθιστική δράση του φαρμάκου, φαινόμενο κοινό, όπως υποστήριξε, σε πολλά σκευάσματα. O δρ Ντέιβιντ Χίλι, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Ουαλλίας, υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η εταιρεία οφείλει να μεταβάλει τις συμβουλές της προς τους καταναλωτές. «Εάν υπάρχουν συμπτώματα στέρησης, τότε υπάρχει εθισμός. Ορισμένοι χρήστες δεν θα μπορέσουν ποτέ να διακόψουν τη λήψη του σκευάσματος», εκτιμά ο δρ Χίλι.

Στερητικό σύνδρομο

Τα νέα αντικαταθλιπτικά δεν θεωρείται ότι προκαλούν εθισμό, καθώς είναι τελείως διαφορετικά από τα οπιούχα σκευάσματα. Είναι, όμως, δυνατό να συγκριθούν με τις βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες χορηγούνται πλέον με μεγάλη προσοχή, εξαιτίας των προβλημάτων στέρησης που προκαλούν. O Τσαρλς Μένταουαρ της οργάνωσης Social Audit λέει ότι δεν εντυπωσιάστηκε από την κίνηση της GSK. «Εχω την αίσθηση ότι οι αλλαγές τις οποίες προτείνει η GSK μπορούσαν και έπρεπε να έχουν αποφασισθεί πριν από πέντε χρόνια». H Σάρα Βεν, μέλος της ομάδας χρηστών Σεροξάτ, που αριθμεί 4.000 μέλη στη Βρετανία, αναφέρει: «Νιώθω ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή. H ομολογία της GSK δεν βοηθάει, όμως, τους χιλιάδες χρήστες αντικαταθλιπτικών, που προσπαθούν σήμερα να απεξαρτηθούν».

Μειώνει την τιμή σε φάρμακο κατά του έιτζ

ΝΕΑ YOPKH. Επειτα από διεθνή κατακραυγή, η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δραστική μείωση της τιμής των φαρμάκων που παρασκευάζει για την αντιμετώπιση του έιτζ στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. H μείωση των τιμολογίων, που φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και το 47% της αρχικής τιμής, είναι η πέμπτη τέτοια απόφαση που παίρνει η εταιρεία από το 1997. H πρόσφατη τιμολογιακή επέμβαση της GSK οδηγεί την τιμή του κοκτέιλ φαρμάκων για το έιτζ, Combivir, σε μείωση της τάξης του 47%, σε 96 λεπτά του ευρώ ημερησίως, του Epivir σε 40 λεπτά την ημέρα και του Retrovir στα 80 λεπτά ημερησίως. Δεχόμενη ασφυκτικές πιέσεις από οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών με έιτζ, η GSK, αποφάσισε να πουλάει τα σκευάσματά της για την αντιμετώπιση του AIDS σε τιμές κόστους στα κράτη της νότιας της Σαχάρας Αφρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή