Ανοιχτή μένει η υπόθεση του κ. Κόκκαλη

Ανοιχτή μένει η υπόθεση του κ. Κόκκαλη

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το τυπικό επιχείρημα ότι η ανάκριση θεωρείται περαιωθείσα και η υπόθεση του επιχειρηματία κ. Σωκρ. Κόκκαλη εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών και άρα δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για να αποτελέσει αντικείμενο νέων ανακρίσεων, απορρίφθηκε χθες με πλειοψηφία 116 έναντι 65 εφετών, το αίτημα να ανατεθεί η διερεύνηση, λόγω της κρισιμότητας των καταγγελιών, σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Πάντως, κατά έγκυρους δικαστικούς κύκλους, η υπόθεση δεν έχει λήξει, καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Π. Βέρροιος έχει τη δικονομική ευχέρεια να παραγγείλει τη συμπλήρωση της ανάκρισης, ενέργεια που αναμένεται να πράξει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Επαναφέρεται έτσι η δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και διακρίβωση των στοιχείων «που συγκεχυμένα συνάγονται από το μέχρι τώρα ανακριτικό υλικό». Εν προκειμένω, δύναται να παραγγελθεί να ανοιχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί στο εξωτερικό, να ληφθούν απολογίες και να γίνουν άλλες ανακριτικές πράξεις. Εφόσον επιστραφεί η δικογραφία για συμπλήρωση και συλλογή περισσοτέρων πληροφοριών και στοιχείων, αυτομάτως γίνεται εκκρεμής η ανάκριση. Σε αυτήν την περίπτωση εξουδετερώνεται το εμπόδιο της «περαιωθείσης» ανακρίσεως, πάνω στο οποίο βασίστηκε η πλειοψηφία των δικαστών, και δύναται ο προϊστάμενος να ζητήσει πάλι τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών, διαρκούσης αυτήν τη φορά της συμπληρωματικής ανάκρισης, για να αναλάβει την υπόθεση εφέτης ανακριτής.

Ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου θεωρητικώς έχει δύο επιλογές: Ή να ορίσει τον ίδιο τακτικό ανακριτή (κ. Γ. Πουρνάρα) που χειρίστηκε τη δικογραφία -ως φυσικό δικαστή- να διενεργήσει περαιτέρω ανάκριση ή επειδή έχει, ήδη, εκπεφρασμένη άποψη (να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο) να ορίσει άλλον ανακριτή. Εάν την υπόθεση αναλάβει ο κ. Πουρνάρας, έχει τη δυνατότητα είτε να συμμορφωθεί με την εισαγγελική παραγγελία, είτε να διαφωνήσει. Στο στάδιο αυτό, το Συμβούλιο Εφετών επιλαμβάνεται της διαφωνίας εισαγγελέως και ανακριτού.

Αμέσως μετά την απόφαση της Ολομέλειας, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φιλ. Πετσάλνικος έσπευσε να δηλώσει από την Ουάσιγκτον ότι «η Δικαιοσύνη ομίλησε και έλαβε την απόφασή της ανεπηρέαστα», επαναλαμβάνοντας την «πάγια θέση της κυβέρνησης να σέβεται τη Δικαιοσύνη και να περιφρουρεί την ανεξαρτησία της».

Στον έβδομο όροφο του Εφετείου, όπου η προσπέλαση των δημοσιογράφων ήταν δύσκολη, λόγω αστυνομικής παρουσίας, από νωρίς προσήλθαν και εισήλθαν στην αίθουσα 200 εφέτες, από τους οποίους, κατά τις ίδιες πληροφορίες απεχώρησαν προ της ψηφοφορίας 19, για άγνωστους λόγους. Παρέμειναν και ψήφισαν 181 εφέτες και πρόεδροι εφετών, εκ των 212 που απαρτίζουν την Ολομέλεια. Το λόγο έλαβαν και μίλησαν εκτός από τους προϊσταμένους της Εισαγγελίας και του Εφετείου, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Δ. Κυριτσάκης, ο γενικός γραμματέας κ. Χαρ. Αθανασίου, ο πρόεδρος εφετών κ. Παν. Αθανασόπουλος και κ. K. Γεωργίου. Από τους 61 δικαστές, τουλάχιστον πέντε, και κατά πληροφορίες, οι τρεις ήταν γυναίκες δικαστικοί λειτουργοί, ψήφισαν να οριστεί πάραυτα εφέτης ανακριτής. O εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κρουσταλάκης, ερωτηθείς σχετικά, απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Η μειοψηφία

Η ισχυρή μειοψηφία των 65 εφετών αντέκρουσε ως λανθασμένη την εισήγηση του Διευθύνοντος το Εφετείο κ. Χαρ. Παπαδάκη, επισημαίνοντας ότι «καλώς η Ολομέλεια συνεκλήθη, αφού η ανάκριση δεν έχει περαιωθεί». Περαιωμένη θεωρείται, σύμφωνα με το άρθρο 308 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μόνο εάν έχει εκδοθεί βούλευμα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Αυτό ισχύει, ανέφεραν οι δικαστές, κατά μείζονα λόγο, στη σοβαρή αυτή υπόθεση, δεδομένου ότι ο κ. Κόκκαλης διώκεται με βάση τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου 1608 περί αδικημάτων κατά του Δημοσίου. «Αρα είναι ενεργός η ανάκριση» αντέτειναν οι μειοψηφήσαντες εφέτες, που πήραν το λόγο. Επί της ουσίας, η μειοψηφία ζήτησε να αναβληθεί η λήψη απόφασης από την Ολομέλεια, μέχρις ότου αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών. Κι αν κρίνει ότι πρέπει να διαταχθεί περαιτέρω ανάκριση, τότε να επανέλθει η Ολομέλεια και να εξετάσει αν συντρέχει λόγος διορισμού εφέτη-ανακριτή.

Ο κ. Βέρροιος ευθυγραμμιζόμενος απολύτως με το σκεπτικό που ανέπτυξε, κατά την παρέμβασή του, ο κ. Κρουσταλάκης τόνισε ότι πρόκειται «για βαρύτατες καταγγελίες που άπτονται της άσκησης της κρατικής εξουσίας και δημιουργούν θέματα στις διεθνείς σχέσεις της χώρας». Και δίνοντας το στίγμα της επιπόλαιης διερεύνησης της υπόθεσης υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες: «Δεν είναι ώριμη από πλευράς συλλογής αποδεικτικού υλικού η υπόθεση, ώστε να θεωρηθεί ότι παρέλκει η περαιτέρω ανάκριση. Οι λόγοι εισροής και διακίνησης των τεράστιων χρηματικών ποσών, οι συγκεκριμένοι παραλήπτες δικαιούχοι, απλώς συνάγονται συγκεχυμένα ως αμοιβές για πληροφορίες της Στάζι, ως υπερτιμολογήσεις, που δεν εισέρρεαν όμως, στην Ιντρακόμ και δεν διανέμονταν στους μετόχους. Για να διακριβωθούν όλα τα ανωτέρω πρέπει να συνεχιστεί η κύρια ανάκριση και κυρίως για να ανοιχθούν οι λογαριασμοί σε Γερμανία και Ελβετία».

Σημαντική ήταν η παρέμβαση – ομιλία του προέδρου Εφετών κ. Γ. Σμυρναίου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να διαλευκανθεί η υπόθεση, λέγοντας: «Εμείς δεν ξέρουμε τη δικογραφία, έχει όμως, δημιουργηθεί θόρυβος και πιστεύω ότι δεν βλάπτει την υπόθεση να οριστεί εφέτης-ανακριτής για να μην πλανάται στην κοινή γνώμη η εικόνα ότι εμείς επιθυμούμε να τα κουκουλώσουμε. Αλλωστε, τέτοιου είδους αιχμές αφήνουν πολλά μέσα ενημέρωσης και μάλιστα έγκυρα». Αντίθετη ήταν η εισήγηση του κ. Παπαδάκη, ο οποίος έκρινε ότι στο στάδιο αυτό δεν υπάρχει πεδίο εφαρμογής του άρθρου 29 του ΚΠΔ, καθόσον η ανάκριση έχει περαιωθεί. Θέση που αντέκρουσε και ο κ. Γ. Χρυσικός αναφέροντας ότι «βάσει του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, η ανάκριση δεν θεωρείται περαιωθείσα, παρά μόνο με αμετάκλητο βούλευμα».

Η κ. Μπουρμπούλια

Με τις ίδιες ψήφους απορρίφθηκε και το αίτημα για ορισμό εφέτη-ανακριτή στην υπόθεση της πρωτοδίκου κ. Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια. Οπως υποστηρίχθηκε, οι καταγγελίες αφορούν προσωπική συμπεριφορά της δικαστικού λειτουργού και δεν αποτελεί θέμα που συνταράσσει το πανελλήνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή