Νέα δίωξη κατά Κόκκαλη για κακουργήματα

Νέα δίωξη κατά Κόκκαλη για κακουργήματα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγιστικές μοιάζουν να είναι οι δικαστικές εξελίξεις για τον επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη και την εμπλοκή του στην περιβόητη υπόθεση του Ρωσικού Λόττο. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη μήνυση που υπέβαλε ο κ. Κόκκαλης κατά του Εθνικού Ιδρύματος Αθλημάτων της Ρωσίας (NFS) για συκοφαντική δυσφήμιση κ.ά., το στοίχημα των εντυπώσεων χάθηκε, καθώς χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών τον «χρέωσε» με τέσσερα νέα αδικήματα -τρία εκ των οποίων κακουργήματα- θεωρώντας βάσιμη την εις βάρος του έγκληση από το ΝFS.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Προβατάρης άσκησε εις βάρος του κ. Κόκκαλη ποινική δίωξη για τα αδικήματα: της απάτης ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας άνω των 15 εκατομμυρίων δολαρίων, απάτης επί δικαστηρίω, της πλαστογραφίας εγγράφου μετά χρήσεως και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το NFS, στις 5 Ιουνίου, κατέθεσε μήνυση κατά του κ. Σωκράτη Κόκκαλη και κατά παντός συνεργού του, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο επιχειρηματίας ουδέποτε παρέδωσε τον εξοπλισμό του Λόττο για τον οποίο του προκατεβλήθησαν 15 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία από το 1993 «έκαναν φτερά» μέσω offshore εταιρειών.

Μετά τη χθεσινή άσκηση της ποινικής δίωξης μοιάζει κραυγαλέα παραφωνία η πρόταση του τέταρτου ειδικού ανακριτή κ. Γ. Πουρνάρα για αρχειοθέτηση της ίδιας -εν μέρει- υπόθεσης, στην οποία περιλαμβάνεται και η δίωξη για κατασκοπεία.

Βαρύτατα αδικήματα

Μέχρι στιγμής, τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί από όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης «βλέπουν» βαρύτατα αδικήματα πίσω από τις δραστηριότητες του επιχειρηματία κ. Κόκκαλη, είτε σε σχέση με την τέως DDR είτε σε σχέση με το Ρωσικό Λόττο, και ζητούν έρευνα εις βάθος, ενώ ο τέταρτος ειδικός ανακριτής διεκπεραιώνει με τυπικές κλήσεις την ανάκριση, κρίνοντας περιττό να καλέσει τον επιχειρηματία σε απολογία και ακόμη περισσότερο να ανοίξει τους επίμαχους λογαριασμούς.

Πριν από ενάμιση χρόνο, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος άσκησε δίωξη για έξι κακουργήματα (απάτη, υπεξαίρεση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατασκοπεία, ενεργητική και παθητική δωροδοκία) με τα τρία πρώτα να σχετίζονται άμεσα με τις ρωσικές μπίζνες του κ. Κόκκαλη.

Ο κ. Πουρνάρας, ωστόσο, έκρινε πως δεν υπάρχουν «αποχρώσες ενδείξεις»… Προ διμήνου η αντεισαγγελέας Εφετών κ. Θεοφανία Κοντοθανάση παρήγγειλε τη διενέργεια περαιτέρω ανακρίσεως ενώ προηγουμένως ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευάγγελος Κρουσταλάκης, που είχε παρέμβει στην υπόθεση, τη χαρακτήρισε ως «εξαιρετικής φύσεως που συνταράσσει την κοινή γνώμη».

Ο τέταρτος ειδικός ανακριτής όμως ουδόλως συνταράχθηκε… Μόλις προ ημερών επανέλαβε τη γνωστή θέση του, η οποία όμως αμφισβητήθηκε χθες εκ νέου από τις διώξεις για το Ρωσικό Λόττο που άσκησε ο εισαγγελέας κ. Προβατάρης.

Δικονομική ανωμαλία

Δικαστικοί παράγοντες πλέον υποστηρίζουν ότι η δικονομική ανωμαλία που έχει ανακύψει σε σχέση με την υπόθεση Κόκκαλη δεν καταδεικνύει απλώς τα τρωτά της Δικαιοσύνης, αλλά δημιουργεί και βάσιμες υπόνοιες ότι εξελίσσεται επιχείρηση χειραγώγησης…

Η δικογραφία που αφορά τη χθεσινή δίωξη λόγω συνάφειας θα χρεωθεί για ανάκριση στον κ. Πουρνάρα.

Ωστόσο η προηγούμενη δικογραφία (κατασκοπεία – Ρωσικό Λόττο) με τα έξι κακουργήματα κατά Κόκκαλη βρίσκεται ήδη στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο θα αποφανθεί για την «τύχη της» δεδομένης διαφωνίας εισαγγελέα και ανακριτή.

Ως εκ τούτου, πιθανολογείται ότι η πρόσφατη δίωξη θα «αφήσει ανοιχτή» την παλαιότερη καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, λόγω της συνάφειας των δύο υποθέσεων, εκτιμάται πως θα κληθεί να αποφασίσει συνολικά.

Αυτοεξαίρεση

Ηδη το NFS έχει ζητήσει την αυτοεξαίρεση του κ. Πουρνάρα, κάτι που τώρα μπορεί να μετατραπεί σε αίτημα για εξαίρεσή του. Υπό το σκεπτικό ότι ο τέταρτος ειδικός ανακριτής έχει ήδη σχηματίσει γνώμη για την υπόθεση του Ρωσικού Λόττο διαφωνώντας με τον εισαγγελέα, ενώ χθες άλλος εισαγγελέας άσκησε συναφείς διώξεις…

Πάντως, με την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα, δεν πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις, «νομικές πατέντες» και παρεμβάσεις, καθώς φαίνεται ότι μεσούσης της προεκλογικής περιόδου είναι εξαιρετικά δυσμενές για την κυβέρνηση να παραμένει ανοιχτό το μέτωπο Κόκκαλη, ο οποίος προσφάτως επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό K. Σημίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή