Υπέρ Ντενκτάς, κατά E.E. ο Ερντογάν για Κύπρο

Υπέρ Ντενκτάς, κατά E.E. ο Ερντογάν για Κύπρο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη υποστήριξή του προς το κατοχικό καθεστώς του κ. Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός κ. Αϊτάτς Γιαλμάν, διασκεδάζοντας τις όποιες ελπίδες περί επιδείξεως μετριοπαθείας της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. «H “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου” έδειξε φιλική στάση, η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα άνοιξε μετά από σαράντα χρόνια τα σύνορά της στους Ελληνοκυπρίους, αλλά η Ελλάδα, παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, δεν ανοίγει τις πόρτες της στους πολίτες της “ΤΔΒΚ”», δήλωσε ο κ. Ερντογάν στη διάρκεια δεξιώσεως με την έναρξη των εργασιών της Τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως.

Παράλληλα, ο στρατηγός κ. Γιαλμάν δήλωσε ότι «η υπόθεση της Κύπρου έχει ζωτική σημασία για την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό του κ. Ραούφ Ντενκτάς». O πρωθυπουργός της Τουρκίας επέκρινε την E.E. για την πολιτική της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δεχθεί ως μέλος τη Νότια Κύπρο και όχι όλο το νησί και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης». O κ. Ερντογάν ισχυρίσθηκε περαιτέρω ότι ο κ. Ντενκτάς «έχει κάνει τα βήματα που απαιτούνται» και ταυτοχρόνως έθεσε εμμέσως θέμα αναγνωρίσεως του κατεχομένου τμήματος της νήσου.

Ιδια μέτρα

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τους «Ευρωπαίους φίλους μας να μην εφαρμόζουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά». Τέλος αναφορικώς με το σχέδιο Ανάν, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «μπορεί να αποτελεί πλαίσιο αλλά θα πρέπει να επανεξετασθούν τα θετικά και αρνητικά του σημεία».

Σχολιάζοντας δήλωση τού αρμοδίου για τη διεύρυνση επιτρόπου κ. Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος είχε αναφέρει ότι «σε περίπτωση που δεν έχει λυθεί το Κυπριακό έως την 1η Μαΐου 2004, τότε αυτό σημαίνει ότι ένα τμήμα της νήσου, δηλαδή ενός μέλους της E.E., θα τελεί υπό την κατοχή μιας υποψήφιας χώρας», της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «το Κυπριακό δεν έχει σχέση με το ζήτημα της Ε.Ε.».

Παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητητα δεν αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς στη Βόρεια Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών προσκάλεσε τον κ. Ντενκτάς ως «πρόεδρο» της κατεχομένης Κύπρου με αποτέλεσμα να ματαιώσει τη συμμετοχή του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το εν λόγω Κέντρο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος. Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Παν. Μπεγλίτης ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγκυρα ο 15ος γύρος των «διερευνητικών επαφών» Ελλάδος και Τουρκίας μεταξύ των πρέσβεων κ. Αναστ. Σκοπελίτη και Ουγκούρ Ζιγιάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή