Απολογία Ζιπέ στο δικαστήριο

Απολογία Ζιπέ στο δικαστήριο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε πλήγμα για τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και το κυβερνών γκολικό κόμμα εξελίσσεται η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος φέρεται ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του κόμματος. Στη δίκη, η οποία άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με τον Ζιπέ κατηγορούνται και 26 αξιωματούχοι του κόμματος και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χρήματα από τα ταμεία του Δήμου του Παρισιού χρησιμοποιήθηκαν για αμοιβές μελών του γκολικού κόμματος. Την εποχή του σκανδάλου, δήμαρχος του Παρισιού ήταν ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος κατείχε το αξίωμα για 18 χρόνια μέχρι το 1995 οπότε και εξελέγη Πρόεδρος τη Δημοκρατίας, ενώ ο Αλέν Ζιπέ, από το 1988 έως το 1995 ήταν αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τα οικονομικά αλλά και γραμματέας του κόμματος. Και ο μεν Σιράκ, ως πρόεδρος της χώρας δεν διώκεται, ο πρώην πρωθυπουργός όμως βρίσκεται σε δεινή θέση. Πολλώ μάλλον που μεταξύ των κατηγοριών, οι οποίες τον βαρύνουν, είναι και ότι ιδιωτικές εταιρείες κατέβαλαν μισθούς σε μέλη του γκολικού κόμματος που εργάζονταν στον Δήμο του Παρισιού. «Αν υπήρξε έλλειψη επαγρύπνησης, αναλαμβάνω την ευθύνη», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου στη Ναντέρ, ο 58χρονος πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος επιμένει ωστόσο ότι μόνο το 1993 έμαθε ότι εφαρμόζονταν ανάλογες παράνομες πρακτικές στον Δήμο του Παρισιού. Γι’ αυτόν τον λόγο, τη χρονιά εκείνη, τόνισε, προσέλαβε έναν νέο οικονομικό και διοικητικό διευθυντή, τον Ερίκ Βερτ, ο οποίος προερχόταν από τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου. Στις καταθέσεις τους όμως ο Ιβ Καμπανά, πρώην διευθυντής του γραφείου του Ζιπέ και ο Ζακ Ριγκό-Ζακομέ, ο πρώην διοικητικός και οικονομικός διευθυντής του γκολικού κόμματος, καίνε τον Ζιπέ καθώς δήλωσαν ότι όλοι γνώριζαν πως ορισμένοι επιχειρηματίες πλήρωναν υπαλλήλους του δήμου για δουλειές που δεν έκαναν, με αποτέλεσμα τα χρήματα να καταλήγουν στα ταμεία του κόμματος. O Αλέν Ζιπέ απέρριψε τα λεγόμενα των δύο πρώην συνεργατών του. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, πάντως, τόνισε ότι η αποστολή του ήταν να ξαναχτίσει το γκολικό κόμμα το οποίο βρισκόταν στα πρόθυρα της διάλυσης μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές του 1988.

Τέλος στις πολιτικές του φιλοδοξίες;

Αν καταδικαστεί ο Ζιπέ, ο οποίος είναι σήμερα δήμαρχος του Μπορντό, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης πενταετούς φυλάκισης, πρόστιμο και απαγόρευση επί πενταετία να κατέχει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα. Δεδομένου ότι φέρεται ως διάδοχος του Σιράκ και πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2007, η ενδεχόμενη καταδίκη του θα θέσει τέλος στις πολιτικές του φιλοδοξίες. H καταδίκη ενός εκ των στενότερων συνεργατών του θα εγείρει ερωτήματα και για τον Σιράκ αναφορικά με το τι ακριβώς γνώριζε για το σκάνδαλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή