Αθωώθηκαν πέντε ιεράρχες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδικάστηκε ύστερα από σειρά συνεχών αναβολών η υπόθεση με κατηγορούμενους πέντε αρχιεπισκόπους και αρχιμανδρίτες και δύο λαϊκούς, οι οποίοι κατηγορούνταν για κακοδιαχείριση εκκλησιαστικής περιουσίας ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε αθώους για τα αδικήματα της απάτης και της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και της Εκκλησίας, τον επίσκοπο Κερνίτσης Λεόντιο (ο οποίος έχει ήδη αποβιώσει), τους αρχιμανδρίτες Αντώνιο Αβραμιώτη, Σεραφείμ Ρίβιο και Βαρνάβα Τύρης, καθώς και τον επίσκοπο Διαυλίας κ. Δαμασκηνό.

Επίσης αθώοι κρίθηκαν οι δύο λαϊκοί, που βαρύνονταν με κατηγορίες στην ίδια υπόθεση. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον επιχειρηματία κ. Οδυσσέα Κοσμάτο, στην εταιρεία του οποίου ανατέθηκε απευθείας την περίοδο 1995-1996 η αναστήλωση και επέκταση ναών και μοναστηριών, και τον εργολάβο κ. Κωνσταντίνο Πασιαλή. Σύμφωνα με την κρίση του δικαστηρίου, από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν αποδείξεις για την ενοχή των κατηγορουμένων και ως εκ τούτου όλοι τους απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες με τις οποίες εβαρύνοντο.

Παραπεμπτικό βούλευμα

Η υπόθεση αφορά, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, την παράνομη σύναψη σύμβασης με την εταιρεία Knowledge Trust Investment, ιδιοκτησίας Οδ. Κοσμάτου, με αντικείμενο την αναστήλωση ναών και μοναστηριών, παρ’ όλο που η εταιρεία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Με τη σύμβαση διατέθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό 4 δισεκατομμύρια δραχμές στην εταιρεία, χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει οι σχετικές εργασίες.

Παράνομη συγκρότηση

Η κατηγορία αφορούσε επίσης και την παράνομη συγκρότηση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Εργων χωρίς την απαιτούμενη έγκριση της Ιεράς Συνόδου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι παραπάνω ενέργειες είχαν προκαλέσει στην Εκκλησία της Ελλάδος ζημία 570 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε με 2,7 δισεκατομμύρια δραχμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή