ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ TON ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ

Δημιουργία νατοϊκών βάσεων στη Βουλγαρία

ΣΟΦΙΑ. Ηνωμένες Πολιτείες και Βουλγαρία σχεδιάζουν να συζητήσουν τον επόμενο μήνα το ενδεχόμενο δημιουργίας νατοϊκών βάσεων επί βουλγαρικού εδάφους. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Σόλομον Πάσι, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, ομάδα ειδικών των οποίων θα ηγείται ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αφιχθεί στη Σόφια, για να διερευνήσει από κοντά την πιθανότητα να εγκατασταθούν νατοϊκές δυνάμεις στη Βουλγαρία. O Βούλγαρος υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των συζητήσεων και δήλωσε ότι το Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα είναι η πιο πιθανή τοποθεσία.

ΑΠΡΟΣΑΡΤΗΘΕΙ ΒΙΑΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΚΙΝΑ

Ψήφος ανεξαρτησίας από Ταϊβάν

ΤΑΪΠΕΪ. Ιστορικής σημασίας νομοσχέδιο ψήφισαν χθες τα μέλη του Κοινοβουλίου της Ταϊβάν, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ψήφου ανεξαρτησίας στο νησί σε περίπτωση προσπάθειας βίαιης προσάρτησης της χώρας από την Κίνα. H επιψήφιση του άρθρου περί «αμυντικού δημοψηφίσματος» με 108 ψήφους έναντι 82 αποτελεί κίνηση απείθειας προς την Κίνα, η οποία προειδοποίησε τη χώρα ότι τέτοιου είδους κινήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν πόλεμο με καταστρεπτικές συνέπειες. H κυβέρνηση του Πεκίνου επιμένει ότι η αυτοδιοικούμενη δημοκρατία της Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας. Κινέζοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους πως η κυβέρνηση της Ταϊβάν θα διεξαγάγει δημοψήφισμα προκειμένου να αποκλείσει την πιθανότητα της ένωσης με την Κίνα. H κυβέρνηση του Πεκίνου αντιτίθεται σε κάθε αλλαγή η οποία θα σχετίζεται με το ευαίσθητο ζήτημα της κυριαρχίας, όπως η υιοθέτηση νέας σημαίας και η αλλαγή του επίσημου ονόματος της νήσου.

ΝΕΚΡΟΙ 160, ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ 100 ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ

Φονική σύγκρουση δύο φέρι μπόουτ

ΚΙΝΣΑΣΑ. Τουλάχιστον 160 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους και 100 αγνοούνται από τη σύγκρουση δύο φέρι μπόουτ στη λίμνη Μάι Νντόμπε, η οποία επικοινωνεί με τον ποταμό Κονγκό. H κυβέρνηση του Κονγκό αποδίδει το δυστύχημα στη σφοδρή καταιγίδα που ξέσπασε την Τετάρτη το βράδυ. Οι επιζώντες αρπάχθηκαν από επιπλέοντα βαρέλια για να αποφύγουν τον πνιγμό, σύμφωνα με στοιχεία κυβερνητικών αξιωματούχων και αυτοπτών μαρτύρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκατοντάδες επιβάτες και μέλη του πληρώματος πάλευαν με τα άγρια κύματα και τους ισχυρούς ανέμους, μετά τη σύγκρουση των δύο πλοιαρίων. «Είδα ανθρώπους να φωνάζουν σε βοήθεια από την οροφή και το κύτος του πλοίου. Οταν αυτό βυθίστηκε, έψαχναν απεγνωσμένα να κρατηθούν από κάπου», δήλωσε 23χρονος διασωθείς επιβάτης. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους, οι διασωθέντες δεν ξεπερνούν τους 220. Τα δύο πλοία μετάφεραν τουλάχιστον 500 επιβάτες.

ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΣΤΗΕΥΡΩΠΗ ΠΛΗ3 ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ

Ευρωδιαβατήριο για τα κατοικίδια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την έκδοση διαβατηρίου το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα στα κατοικίδια ζώα της Ευρώπης να ταξιδεύουν σε όλες τις χώρες της E.E., με εξαίρεση τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο μπλε δίγλωσσο διαβατήριο, μεγέθους πορτοφολιού, θα αναγράφονται οι ημερομηνίες εμβολιασμού των κατοικιδίων και τα στοιχεία του κατόχου, στη μητρική του γλώσσα και στα Αγγλικά. H αναγνώριση του ζώου θα γίνεται μέσω μικροτσίπ, τατουάζ ή φωτογραφίας. Τα εξωτικά κατοικίδια, όπως τα ποντίκια, τα ερπετά και τα ψάρια, θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο. Την ευθύνη για τα στοιχεία και την τακτική ενημέρωση του διαβατηρίου θα φέρει αποκλειστικά ο κτηνίατρος που το παρακολουθεί. «Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και ζώων, το οποίο κατέστη δυνατό λόγω της προόδου που πραγματοποιήσαμε στην καταπολέμηση της λύσσας», δήλωσε Ευρωπαίος επίτροπος.

ΜΕ AITHMA ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ TOY ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΒΛΑΝΤΙΤΣ

Επίσκεψη Ρόμπερτσον στο Βελιγράδι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. «H σερβική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να παραδώσει στη Δικαιοσύνη τον πρώην Σερβοβόσνιο στρατηγό Μίλκο Βλάντιτς», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του NATO Τζορτζ Ρόμπερτσον στην πρώτη του επίσκεψη στο Βελιγράδι, τέσσερα χρόνια μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς. «H διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να σταματήσει την αναζήτηση του Βλάντιτς, μέχρις ότου αυτός συλληφθεί και παραπεμφθεί σε δίκη», τόνισε ο λόρδος Ρόμπερτσον, ο οποίος επισήμανε ότι «υπάρχουν άνθρωποι στη Σερβία, οι οποίοι γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκεται». O γενικός γραμματέας του NATO, ο οποίος αντιμετώπισε την αντίδραση του ακροατηρίου κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα, ζήτησε να ξεπεράσουν τα παράπονα από τους βομβαρδισμούς προκειμένου να κάνουν μια «νέα κοινή αρχή», η οποία θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση της Σερβίας από το ΝΑΤΟ.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ TA AMEPIKANIKA ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Η Χίλαρι Κλίντον στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. H Αμερικανίδα γερουσιαστής Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον επισκέφθηκε χθες, την Ημέρα των Ευχαριστιών, τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, όπου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά των τρομοκρατών στη χώρα. H πρώην Πρώτη Κυρία, την οποία συνόδευε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ, Τζακ Ριντ, συναντήθηκε στην Καμπούλ με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, προτού μεταβεί στην αεροπορική βάση Βάγκραμ στα βόρεια της πόλης. «Το θέμα δεν είναι μόνο η επίλυση του προβλήματος, αλλά οι αναγκαίες δυνάμεις και τα μέσα που διέρχεται κανείς», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον στους δημοσιογράφους. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι οι Ταλιμπάν και οι τρομοκράτες αγωνίζονται σε μία εκ των προτέρων χαμένη μάχη. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν κάνει τεράστιες προόδους στο Αφγανιστάν, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, παρότι απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή