Ενα μαγαζί – στέκι αριστερόχειρων

Ενα μαγαζί – στέκι αριστερόχειρων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από δεξιότητες, ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν… αριστερότητες, οι οποίες κάποτε όχι μόνον ικανότητες δεν θεωρούνταν, αλλά καταδικάζονταν από τον κοινωνικό περίγυρο. Σήμερα είναι πλέον αποδεκτοί, κυκλοφορούν ανάμεσά μας χωρίς να κουβαλούν το… «όνειδος» της αριστεροχειρίας.

Οι προηγούμενες γενιές… υπέφεραν σιωπηρά τα οικογενειακά και σχολικά βασανιστήρια, καθώς «όφειλαν» να μάθουν να γράφουν με το «καλό» το χέρι, το δεξί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα αρνητικές, καθώς παρουσιάζονταν διαταραχές στην ανάγνωση, στη γραφή, δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες.

Τραυματικές εμπειρίες

«Οι γονείς μου είναι αριστερόχειρες. Μου έχουν διηγηθεί τραυματικές εμπειρίες για τον βίαιο εξαναγκασμό τους, όπως ότι τους έδεναν πισθάγκωνα τα αριστερά χέρια, για να αναγκαστούν να γράψουν με το δεξί, τους χτυπούσαν με βέργα και άλλα εξωφρενικά», λέει στην «K» ο Αλέξανδρος Φατσής, ο οποίος άνοιξε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας με τον συμφοιτητή του Κυριάκο Κωστόπουλο κατάστημα (Χαριλάου Τρικούπη και Φειδίου) με είδη αποκλειστκά για αριστερόχειρες!

Από ανοιχτήρια για κονσέρβες -το πιο δημοφιλές αντικείμενο- ψαλίδια, ξύστρες, μπρίκια, μέχρι πένες και πουκάμισα, ακόμη και ειδικά παιχνίδια και παζλ για αριστερόχειρες, το κατάστημα επιχειρεί να διευκολύνει καθημερινές κινήσεις και συνήθειες, οι οποίες ενώ για τους δεξιόχειρες είναι μάλλον μηχανικές, για τους αριστερόχειρες απαιτούν λίγη προσπάθεια, ενίοτε μάλιστα δεν είναι καθόλου βολικές.

«Αν ένας δεξιόχειρας επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ένα ψαλίδι ή να κουμπώσει το πουκάμισό του με το αριστερό χέρι, θα αντιληφθεί αμέσως τι σημαίνει να είσαι αριστερόχειρας. Ολος ο κόσμος έχει φτιαχτεί από δεξιόχειρες για δεξιόχειρες. Γι’ αυτό ανοίξαμε το κατάστημα «Αριστερόχειρας», ουσιαστικά χωρίς κεφάλαια, αλλά με μεράκι και μια μικρή οικονομική βοήθεια από τον ΟΑΕΔ. H προσπάθεια δεν ήταν εύκολη. Το κύριο πρόβλημα ήταν να βρεθεί το κάθε αντικείμενο ξεχωριστά. Στην Ελλάδα φυσικά δεν υπάρχουν κατασκευαστές ή εισαγωγείς. Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, σε δεκάδες εταιρείες του εξωτερικού ξεχωριστά. Σε μια χώρα για τιρμπουσόν και ανοιχτήρια, σε άλλη για ψαλίδια, σε τρίτη για ειδικά ρολόγια», λένε οι ιδιοκτήτες, φοιτητές στο TEI Αθήνας.

Στο κατάστημα πωλούνται και αστεία αντικείμενα χωρίς χρηστική αξία, όπως τα ρολόγια τοίχου με αριστερόστροφη κίνηση των δεικτών και με την αρίθμηση της ώρας… ανάποδα.

Πιέσεις

Οι αριστερόχειρες αποτελούν σήμερα περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού Σύμφωνα, ωστόσο, με επιστημονικές μελέτες, ο αριθμός των «δηλωμένων» αριστερόχειρων ουσιαστικά θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν οι «πάσχοντες» δεν δέχονταν πιέσεις ειδικά τα παλαιότερα χρόνια, με φοβέρες και τιμωρίες, ώστε να γίνουν αμφιδέξιοι. Βέβαια, όλοι οι άνθρωποι είναι αμφιδέξιοι μέχρι τα δύο τους χρόνια και η επικράτηση της μιας πλευράς ως πιο ισχυρής σταθεροποιείται γύρω στα οκτώ.

Σχετική εργασία που εκπόνησαν φοιτητές του TEI Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αθηνών για το μάθημα της Εργονομίας αναφέρεται στα προϊόντα εκείνα που κατασκευάζονται πλέον αποκλειστικά για αριστερόχειρες, όπως ο ειδικός χάρακας, στον οποίο η μέτρηση ξεκινάει από δεξιά προς τα αριστερά, η κιθάρα που είναι σχεδιασμένη, έτσι ώστε το δεξί χέρι ανα είναι ψηλά και το αριστερό χαμηλά.

Ετσι, σ’ ένα κόσμο που κινείται δεξιά, ο σχεδιασμός αυτών των προϊόντων δίνει μία διέξοδο στην «αριστερή» οπτική γωνία και κίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή