Επίσπευση ανάκρισης στην υπόθεση Κόκκαλη

Επίσπευση ανάκρισης στην υπόθεση Κόκκαλη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κίνδυνος παραγραφής σημαντικών πράξεων στις οποίες φέρεται αναμεμιγμένος ο επιχειρηματίας Σωκρ. Κόκκαλης κινητοποίησε χθες τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δ. Λινό, ο οποίος με εντολή του ζητεί την επίσπευση της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση των έξι κακουργημάτων, που εκκρεμεί από τον Φεβρουάριο του 2002. H ανάκριση βρίσκεται, μετά και τη δικαστική συνδρομή που ζητήθηκε για το άνοιγμα όλων των λογαριασμών του επιχειρηματία στη Γερμανία και την Ελβετία, στα χέρια του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Δημ. Βλάχου. O ανώτατος εισαγγελέας ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κ. Βλάχο να διεξαγάγει την ανάκριση με απόλυτη προτεραιότητα λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και των καθυστερήσεων που έχουν συντελεστεί, που ενδεχομένως οδηγήσουν σε παραγραφή κάποιων πράξεων.

Η ανάκριση, ας σημειωθεί, άρχισε μετά τις διώξεις που άσκησε εις βάρος του κ. Κόκκαλη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος και αφορούν τα κακουργήματα: Της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας εις βάρος του Δημοσίου, της κατασκοπείας κατ’ εξακολούθησιν, της απάτης και υπεξαίρεσης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Τον Μάρτιο του 2003 ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Γ. Πουρνάρας έκρινε ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για την ενοχή του κ. Κόκκαλη και έκλεισε την υπόθεση με τυπικές κλήσεις. Αντιθέτως, το περασμένο καλοκαίρι η εισαγγελέας Εφετών κ. Κοντοθανάση διαφώνησε με τον ανακριτή κρίνοντας ότι απαιτείται περαιτέρω ανάκριση, με συνέπεια να καταλήξει η διαφωνία στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Τον περασμένο Μάρτιο με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, η διενέργεια περαιτέρω ανάκρισης και ζητήθηκε το άνοιγμα όλων των λογαριασμών του επιχειρηματία. Ετσι, η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Βλάχου, ο οποίος αντικατέστησε τον αποχωρήσαντα κ. Πουρνάρα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη εις βάρος του επιχειρηματία για νομιμοποίηση των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την κατοχή κεφαλαίων που εισέρρευσαν σε λογαριασμούς του από παράνομο εμπόριο όπλων, που φέρεται να πραγματοποιούσαν εταιρείες της Στάζι ύστερα από σχετική παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών κ. A. Μύτη, υπόθεση που χειρίζεται ο ίδιος ανακριτής.

Και άλλες διώξεις

Επίσης, στη 19η ειδική ανακρίτρια κ. Ειρήνη Νικολάου εκκρεμούν οι διώξεις που άσκησε κατά του κ. Κόκκαλη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ιω. Προβατάρης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τη μήνυση που υπέβαλε κατά του επιχειρηματία το Εθνικό Ιδρυμα Αθλημάτων της Ρωσίας (NFS). H ποινική δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα της απάτης ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, άνω των 15 εκατομμυρίων δολαρίων, της πλαστογραφίας εγγράφου μετά χρήσεως, της απάτης επί δικαστηρίω και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή