Συνενώνονται δύο δικογραφίες εις βάρος Κόκκαλη

Συνενώνονται δύο δικογραφίες εις βάρος Κόκκαλη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπή λαμβάνει η εκκρεμής επί τρία περίπου χρόνια ποινική υπόθεση του κ. Σωκ. Κόκκαλη, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε να συνενώσει ως συναφείς δύο δικογραφίες βάσει των οποίων έχουν ασκηθεί διώξεις κατά του μεγαλοεπιχειρηματία, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν εγκλήσεως. Δέκα συνολικά αδικήματα, στην πλειοψηφία τους κακουργήματα, συνενώνονται όπως αυτά προέκυψαν, το 2002 και το 2003 αντίστοιχα, από την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος και από τη δικογραφία, που σχηματίστηκε μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του κ. Κόκκαλη το Εθνικό Ιδρυμα Αθλημάτων της Ρωσίας (ΝFS).

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με το υπ’ αριθμόν 4806/2004 βούλευμα, που δημοσιεύθηκε χθες, έκανε δεκτή την από 20.10.2004 αίτηση του NFS για συνένωση των δικογραφιών με στόχο να πραγματοποιηθεί κοινή κύρια ανάκριση. Εισηγητής στο Συμβούλιο ήταν ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Κων. Σπηλιόπουλος ο οποίος έκρινε ότι: «H αξιολόγηση των στοιχείων των δύο δικογραφιών καταδεικνύει ότι οι δύο υποθέσεις σαφώς συνδέονται, υπάρχει άμεση συνάφεια μεταξύ τους, η οποία εντοπίζεται τόσο στην ταύτιση του προσώπου του κατηγορουμένου αλλά κυρίως στην ύπαρξη κοινών προς διερεύνηση στοιχείων και εγκλημάτων. Για το λόγο αυτόν η συνανάκριση των δύο υποθέσεων κρίνεται αναγκαία διότι η διερεύνησή τους απαιτεί τη διενέργεια κοινών ανακριτικών ενεργειών και η έκβαση της μιας ουσιωδώς επηρεάζει και την άλλη».

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2002 ο σημερινός προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη κατά του Σωκράτη Κόκκαλη για κατασκοπεία κατ’ εξακολούθησιν, ενεργητική δωροδοκία κατά του Δημοσίου, υπεξαίρεση ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ εξακολούθησιν, παθητική δωροδοκία κατά του δημοσίου ή άλλου νομικού προσώπου κατ’ εξακολούθησιν και κατά συρροήν, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Από το σχετικό πόρισμα προκύπτει πως ο κατηγορούμενος φέρεται ότι στο χρονικό διάστημα 1980 – 1990 συνεργαζόταν με τη ΣΤΑΖΙ. Επίσης, φέρεται να έχει παρακρατήσει ποσό που είχε καταβάλει το Εθνικό Ιδρυμα αθλημάτων της Ρωσίας για την προμήθεια τερματικών του Λόττο από την Ιντρακόμ. O κ. Κόκκαλης κατηγορείται ότι απέκρυψε από τους μετόχους της Ιντρακόμ πως ήταν ο ιδιοκτήτης των υπεράκτιων -ενδιάμεσων εταιρειών Sectro και EuropeaGames με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος τα ποσά που δήθεν εισήλθαν στα ταμεία των εταιρειών αυτών από την επίμαχη σύμβαση.

Η δεύτερη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά την έγκληση του NFS (2.6.2003) κατέληξε στην άσκηση διώξεων κατά του κ. Κόκκαλη για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία, απάτη ενώπιον διαιτητικού δικαστηρίου, πλαστογραφία μετά χρήσεως και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ειδικότερα, ο κ. Κόκκαλης κατηγορείται ότι παρακράτησε προκαταβολή 15 εκατ. δολαρίων, ποσό που κατέβαλε το NFS προς την Sectro, εταιρεία συμφερόντων του, για την προμήθεια 15.000 τερματικών συσκευών Λόττο, τα οποία είχε αναλάβει την υποχρέωση να προμηθεύσει αυτός, μέσω της Ιντρακόμ, πλην όμως ουδέποτε παρέδωσε. Στο πλαίσιο διαιτητικής διαδικασίας στη Γενεύη, ο κ. Κόκκαλης ισχυρίστηκε ότι επέστρεψε το φερόμενο ως παρακρατηθέν ποσό, προσεκόμισε δε έγγραφα τραπεζικής κίνησης από τον λογαριασμό 709 της BerliHandels Bank (ήδη Dresner Bank) και 8785 της United Overseas, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στη Στάζι.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε τη συνένωση των δικογραφιών, που εκκρεμούν ενώπιον της 11ης τακτικής ανακρίτριας κ. Νικολάου και του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Δημ. Βλάχου, στον οποίο περιέρχεται πλέον το σύνολο της υπόθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή