Με τα μάτια στο Πεκίνο η ελληνική ξιφασκία

Με τα μάτια στο Πεκίνο η ελληνική ξιφασκία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο ταμπλό (ανάπτυξη και υψηλός αθλητισμός) θα «παίξει» η ελληνική ξιφασκία από εφέτος και τα επόμενα έτη, με απώτερο στόχο την ευπρόσωπη παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. To αναπτυξιακό πρόγραμμα, που είχε αρχίσει πριν από κάποια χρόνια, έδωσε καρπούς εφέτος, οπότε η ελληνική ξιφασκία έζησε τις ευτυχέστερες ημέρες της ιστορίας της. Αποκορύφωμα ήταν η κατάκτηση της 8ης ολυμπιακής θέσης στο ξίφος μονομαχίας από την Ιωάννα Χρήστου. Ακόμη, ο Μαρίνος Πρεβένιος αναδείχθηκε 3ος στη σπάθη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων και η Βασιλική Βουγιούκα 3η στους Ευρωπαϊκούς νέων γυναικών στο ξίφος ασκήσεως. Αυτές οι επιτυχίες, σε συνδυασμό με την 8η θέση που πήραν οι εθνικές μας ομάδες ξίφους μονομαχίας γυναικών και σπάθης ανδρών στους Ολυμπιακούς, και οι διακρίσεις σε αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου, δίνουν το μέτρο της προόδου που έχει συντελεσθεί. Για να συνεχισθεί, η διοίκηση της ΕΟΞ αποφάσισε, όπως αναφέρει, «η προσπάθεια τα επόμενα χρόνια είναι προσανατολισμένη σε αναπτυξιακή κατεύθυνση». Τονίζεται φυσικά ότι δεν μειώνεται το ενδιαφέρον για τον πρωταθλητισμό.

«Στόχος μας για το Πεκίνο, το 2008, είναι να προκριθούν αθλητές μας. Ακόμη και αυτό θα είναι πολύ δύσκολο. Θέλουμε, όμως, να συνεχισθούν οι επιτυχίες. Αυτή τη στιγμή, η σπάθη και το ξίφος μονομαχίας βρίσκονται σε καλό επίπεδο, όχι όμως και το ξίφος ασκήσεως, που κάποτε ήταν το ισχυρότερο. Θέλουμε να το ανεβάσουμε ξανά», λέει ο πρόεδρος της ΕΟΞ, Μανώλης Κατσιαδάκης.

Εμφαση για το απώτερο μέλλον θα δοθεί στην κατηγορία των παμπαίδων (10-13 ετών) και για το εγγύτερο στων εφήβων (14-17). Γι’ αυτό καθιερώνεται πανελλήνιο πρωτάθλημα σπάθης παμπαίδων, στους περιφερειακούς αγώνες θα υπάρχουν δύο κατηγορίες (8-10 και 11-13 ετών), ώστε να μπορούν τα παιδιά να συναγωνίζονται με, περίπου, συνομηλίκους τους, ενώ θ’ αυξηθούν οι αγώνες για τους νεαρούς ξιφομάχους. Θα καταβληθεί προσπάθεια, για να υπάρχει αγωνιστική και προπονητική ομοιογένεια και εκμάθηση της σωστής τεχνικής του αθλήματος.

«Εγινε σεμινάριο για την ενιαία προπονητική. Ρίχνουμε το βάρος στην τεχνική. Απαιτούνται τουλάχιστον πέντε χρόνια για να φθάσει ένα παιδί σε καλό επίπεδο. Στους αγώνες των παμπαίδων, οι αθλητές δεν θα παίζουν ελεύθερα, αλλά θα κάνουν κλασικές κινήσεις. Στόχος μας είναι να αναδειχθούν νέοι αθλητές. Από τους δέκα μπορεί να βγει ένας. Αρα, αν έχουμε 100, μπορούμε να βγάλουμε 10. Πιστεύω ότι έχει μέλλον η ξιφασκία. Αλλά αντιμετωπίζουμε οικονομικό πρόβλημα. Απαιτούνται συνεχής επαφή με το εξωτερικό και πολλές διεθνείς συμμετοχές», τονίζει ο κ. Κατσιαδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή