Σε αναβρασμό η Αρχιεπισκοπή

Σε αναβρασμό η Αρχιεπισκοπή

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο αρχιμανδρίτες έστρεψαν πάνω τους τις τελευταίες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας. Ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης με τον καταλυτικό ρόλο του στο παραδικαστικό κύκλωμα και ο π. Σεραφείμ Κουλουσούσας με την παραίτησή του από τη διεύθυνση του ιδιαιτέρου γραφείου του αρχιεπισκόπου. Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν θα απασχολήσουν και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) που θα συνεδριάσει, σε βαριά ατμόσφαιρα, αυτή την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή σε εκκλησιαστικούς κύκλους όλο και πιο συχνά ακούγεται η φράση «ήρθε η ώρα των παραιτήσεων».

Από την πρώτη στιγμή που ο Γιοσάκης εμφανίσθηκε ως ο «πρωταγωνιστής» παραδικαστικού κυκλώματος, πολλοί από τους συνεργάτες του αρχιεπισκόπου προβληματίστηκαν για την εξέλιξη της υπόθεσης. Οι «διασυνδέσεις και οι φιλίες» του με αρχιερείς -και όχι μόνο- δεν ήταν άγνωστες στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Οπως δεν ήταν άγνωστες και οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τουλάχιστον για ένα χρόνο και εμφάνιζαν τον Γιοσάκη σαν υποψήφιο για σημαντική εκκλησιαστική διοικητική θέση. Με αφορμή αυτές τις «φήμες», ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, πνευματικός αδελφός του αρχιεπισκόπου, ζήτησε από τον κ. Χριστόδουλο να πάρει θέση.

Στο χώρο των «εκλεκτών»

«Αυτό που μας θλίβει κατάκαρδα είναι το γεγονός ότι κατόρθωσε (σ.σ. ο Γιοσάκης) να διεισδύσει στον χώρο των «εκλεκτών» του αρχιεπισκόπου μας», υπογράμμισε και κάλεσε τον κ. Χριστόδουλο να ανακαλύψει ποιοι από τους συνεργάτες του «εισηγούνται τέτοια πρόσωπα τα οποία μάλιστα επ’ εσχάτων επλεόνασαν στο χώρο ευθύνης του». Η παρέμβαση Αμβροσίου προκάλεσε εκνευρισμό στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον που άρχισε να βλέπει ύποπτες συμμαχίες πίσω από τις αποκαλύψεις.

Εκκλησιαστικοί παράγοντες κάνουν λόγο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ των μελών της «Χρυσοπηγής». Υπενθυμίζουν μάλιστα τα λόγια γηραιού μητροπολίτη της οργάνωσης, όταν σε ιδιωτική συζήτηση με δημοσιογράφους υποστήριζε: «Σύντομα θα έρθει η στιγμή που θα ενθρονίσω τον επόμενο Προκαθήμενο».

Ο νέος πονοκέφαλος

Η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων οδήγησε τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου να επισημαίνουν ότι «όλα και πάλι στον αρχιεπίσκοπο θα τα φορτώσουν». Σημείωναν ωστόσο ότι «ο αρχιεπίσκοπος δεν είχε και δεν έχει καμιά σχέση με τον συγκεκριμένο κληρικό». Μια απρόσμενη όμως εξέλιξη προκάλεσε νέους πονοκεφάλους στον κ. Χριστόδουλο. Η ξαφνική παραίτηση του π. Σεραφείμ έκανε πολλούς να διερωτηθούν αν αποτελεί «παράπλευρη απώλεια» της υπόθεσης Γιοσάκη ή ανεξάρτητο γεγονός, που από επικοινωνιακό λάθος δημοσιοποιήθηκε αυτή την περίοδο.

Ο αρχιεπίσκοπος θέλησε να κλείσει αμέσως το θέμα, διορίζοντας νέο διευθυντή τον μέχρι πρότινος αρχιδιάκονό του, π. Βαρνάβα Θεοχάρη. «Εγινες το αλεξικέραυνο σε δύσκολες στιγμές», του είχε πει, κατά τη χειροτονία του σε πρεσβύτερο, τον περασμένο Δεκέμβριο. Ενα μήνα μετά, ο νεαρός κληρικός, που τα προηγούμενα χρόνια διακρίθηκε για την απλότητα και τη σεμνότητά του, επανήλθε στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

Αυτή τη φορά όμως ο κ. Χριστόδουλος φέρεται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της υπόθεσης Γιοσάκη, η οποία άλλωστε δεν άφησε ανεπηρέαστους ούτε και τους συνεργάτες του. Ορισμένοι προτίμησαν την ασφάλεια της «αφάνειας» μέχρι να περάσει η κρίση. Εκκλησιαστικοί παράγοντες προβλέπουν ότι η στάση τους θα επηρεάσει τις λεπτές ισορροπίες και τις εύθραυστες συμμαχίες στο περιβάλλον του κ. Χριστόδουλου.

Το μεγάλο βάρος της διαχείρισης της «νέας κρίσης» ανέλαβαν ο Πρωτοσύγκελλος π. Θωμάς Συνοδινός, ο «εξ απορρήτων του κ. Χριστόδουλου» και ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχιεπισκόπου π. Επιφάνιος Οικονόμου. Παράλληλα σε συνεργασία με τους διευθυντές των Γραφείων Τύπου της Αρχιεπισκοπής και της Συνόδου, κ. Χ. Κονιδάρη και Γ. Βασιλείου, φρόντισαν ώστε ο κ. Χριστόδουλος να ενημερώνεται για κάθε νέα πληροφορία.

Δικαστικοί και δικηγόροι

Τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον θα στραφεί στην Μονή Πετράκη, όπου θα συνεδριάσει η ΔΙΣ. Ο αρχιγραμματέας της Συνόδου, π. Χρυσόστομος Σκλήφας, έμπιστος του αρχιεπισκόπου, πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι 12 αρχιερείς-μέλη της να ενημερωθούν σε βάθος για την υπόθεση. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητηθεί η γνώμη των δικαστικών και των δικηγόρων, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορες επιτροπές της Συνόδου.

Σύμφωνα με τα «Δίπτυχα της Εκκλησίας», αυτοί είναι: Ο κ. Αν. Μαρίνος, επ. αντιπρόεδρος του ΣτΕ., ο κ. Σωκρ. Σωκρατίδης, τ. αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο κ. Κων. Τράκας, τ. αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Κρ. Μανώλης, νομικός σύμβουλος του Κράτους, ο κ. Αν. Κατράκης, επ. αρεοπαγίτης, ο κ. Ι. Ταμβίσκος, επ. σύμβ. Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Δ. Γιαννακόπουλος, πρόεδρος Εφετών, ο κ. Απ. Βλάχος, επ. πρόεδρος Εφετών, ο κ. Θεόδ. Ασπρογέρακας-Γρίβας, δικηγόρος καθώς και ο κ. Χαρ. Κότσιφας, επ. πρόεδρος Εφετών.

Είναι πολύ πιθανό ο κ. Χριστόδουλος να επιδιώξει να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα. Αντιθέτως δεν θα πρέπει να θεωρείται πιθανό να περάσουν σύντομα την πόρτα της Αρχιεπισκοπής οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου, μητροπολίτες Αττικής κ. Παντελεήμονας και Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητος.

Τα ονόματα αμφοτέρων συνδέθηκαν με καταγγελίες με «ροζ» προεκτάσεις. Στελέχη της Ιεράς Συνόδου εκτιμούν ότι η διατήρηση των «στενών δεσμών» με τους δύο ιεράρχες στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων θα δημιουργούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα του αρχιεπισκόπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή