Παραπομπή ζεύγους δικαστών

Παραπομπή ζεύγους δικαστών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη δύο ονόματα προστέθηκαν χθες στη μακρά λίστα των δικαστών, οι οποίοι φέρεται ότι εμπλέκονται σε παραδικαστικά κυκλώματα και ελέγχονται πειθαρχικά.

Πρόκειται για το συζυγικό ζεύγος προέδρων Πρωτοδικών κ. Νικολάου Ποταμιάνου και Γεωργίας Λαμπροπούλου, οι οποίοι υπηρετούσαν στην δικαστική περιφέρεια Πειραιώς και από χθες έχουν παραπεμφθεί από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Γ. Κάπο στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης. Αμφότεροι παραπέμπονται για «υπηρεσιακή ανεπάρκεια» και για «ανεπάρκεια ήθους που προσβάλλει βαναύσως το κύρος της Δικαιοσύνης και τους καθιστά μη χρήσιμους στην υπηρεσία», ενώ όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, το ζεύγος των δικαστών ήταν υποχείριο του προφυλακισμένου αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη. Συγκεκριμένα φέρεται ότι το διάστημα που υπηρετούσαν στο Πρωτοδικείο Πειραιώς ενεπλάκησαν σε υποθέσεις του Γιοσάκη, φρόντιζαν να είναι σε δικασίμους κατά τις οποίες εκδικάζονταν υποθέσεις του και μεριμνούσαν να εκδίδονται θετικές για τον αρχιμανδρίτη δικαστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κατηγορία, ο Νίκος Ποταμιάνος συνδεόταν από το 1997 με τον Γιοσάκη και «τον διευκόλυνε επανειλημμένα στις ανήθικες επιδιώξεις του για την εξόντωση των αντιδίκων του, καθώς και των αντιδίκων προσώπων του φιλικού του περιβάλλοντος. Ετσι, ο Γιοσάκης επιδιώκοντας ανήθικες συμμαχίες με δικαστές, ώστε να μεταβάλει τη δικαστική λειτουργία σε όπλο εκμηδενίσεως των αντιπάλων του, βρήκε αναταπόκριση στον τότε πρόεδρο Πρωτοδικών Πειραιώς N. Ποταμιάνο». O τελευταίος κατά την κατηγορία όρισε συντομη δικάσιμο για τη συντηρητική κατάσχεση κατά των Μαρσέλλου και Χαραλάμπους και έδωσε προσωρινή διαταγή». Στο κατηγορητήριο πάντως μαζί με τον Γιοσάκη αναφέρεται και ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος Κουμαριανός, ο οποίος ακολουθώντας τις συμβουλές και τις «γνωριμίες» του Γιοσάκη κατέθεσε αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης κατά του τέως μητροπολίτη Αττικής Νικόδημου.

Οσον αφορά τη σύζυγο του Ποταμιάνου και επίσης πρόεδρο Πρωτοδικών κ. Γεωργία Λαμπροπούλου στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «γνωρισθείσα μέσω του συζύγου της με τον κινούντα δεκάδα και πλέον ποινικών και πολιτικών υποθέσεων, τον αρχιμανδρίτη Γιοσάκη, απέβαλε τελείως τον χαρακτήρα του αμερόληπτου δικαστού και μετεβλήθη σε δικαστή-σύμμαχό του στους δικαστικούς του αγώνες».

Στο μεταξύ χθες με ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος στηρίζει τον θεσμό του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης, ενώ απευθύνει και έκκληση στα αρμόδια όργανα «να επανεξεταστεί το ζήτημα των αθρόων μεταθέσεων δικαστικών λειτουργών. Το θέμα θα συζητηθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αύριο μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή