Καλώς ήρθατε στο Mνημόνιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ευρεία κομματική συνάντηση του ΣYPIZA στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Μπορεί τα στελέχη του συνασπισμού πολιτικών κινήσεων που απαρτίζουν την κοινοβουλευτική μείζονα αντιπολίτευση να μην ξεκαθάρισαν την πολιτική τους ατζέντα. Επέλεξαν όμως με σαφήνεια να κρατήσουν την Ελλάδα «μέσα στο ευρώ». Είναι εξαιρετικά θετικό για τη χώρα ότι τρία στα τέσσερα στελέχη του αριστερού ΣYPIZA επιθυμούν να υπερασπιστούν μαζί με τα άλλα κόμματα τον ίδιο εθνικό στόχο. Η διευκρίνιση ήταν απαραίτητη.

Με την απόφαση αυτή, η ομάδα του Αλέξη Τσίπρα αποκόπτει τον εκλογικό ομφάλιο λώρο με τους αδίστακτους αντιευρωπαϊστές. Μάλιστα, η εθνική συνδιάσκεψη του ΣYPIZA πήρε τις αποστάσεις της από τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Καμμένος μαζί με τον κ. Μιχαλολιάκο αλλά και την κ. Παπαρήγα, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, παραμένουν προσδεδεμένοι στο άρμα της λεγόμενης εθνικής ιδιαιτερότητας, που δεν είναι τίποτε καλύτερο από έναν απομονωτισμό που θα στηριχθεί στην πιο απελπιστική φτώχεια που μπορεί κανείς να φανταστεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πρόκειται για μια σοβαρή διάσπαση του αντιμνημονιακού μετώπου, που προπαγάνδιζε μέχρι πρόσφατα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Πάντως, αυτό είναι το σωστό βήμα, ώστε να πάρει τις αποστάσεις του από τη μιζέρια των υπολοίπων. Δεν έχει κανένα λόγο να συγχρωτίζεται με τα αγνώστου πατρός «συμφέροντα» ατόμων όπως ο Καμμένος. Πρέπει με κάθε θυσία να κρατήσει ζωντανό το μέτωπο με τα ενεργούμενα της καθόλου χρυσής παράταξης του επίσης αγνώστων καταβολών Μιχαλολιάκου. Γνωρίζει πως θα δυσκολευτεί να πείσει τους «κουκουέδες», ειδικά μετά την πάντοτε επικείμενη αποχώρηση της κ. Παπαρήγα. Ο νέος ηγέτης θα προτιμήσει προφανώς την ασφάλεια της σεκταριστικής απομόνωσης, παρά να διαπραγματευτεί την κατανομή της... αστικής εξουσίας!

Η μεγάλη προτεραιότητα του κ. Τσίπρα είναι να τινάξει πάνω από τα χρυσά φτερά που θέλει να του δώσει ο εκλογικός πληθυσμός τις εμπεδωμένες υποψίες για τις επίλεκτες σχέσεις που συντηρεί με το «λόμπι της δραχμής». Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, απευθυνόμενος προς την κ. Παπαρήγα, «μας ενοχλεί να μας ασκείται κριτική (...) με τα ξεφτισμένα και φτηνά επιχειρήματα περί λόμπι της δραχμής».

Ομως, το πραγματικό πρόβλημα για τον «κόμμα Τσίπρα» είναι ότι, αντικειμενικά ομιλώντας, η παραμονή της χώρας στο ευρώ εξαρτάται, τουλάχιστον για μια τετραετία, από την πιστή εφαρμογή του Mνημονίου. Οσο ισχύουν οι προβλέψεις της μεταδικτατορικής συνταγματικής τάξης, η χώρα δεν κυβερνάται χωρίς συνεννόηση με τους εταίρους μας. Κύριε Τσίπρα, καλώς ήρθατε στο Μνημόνιο!

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ