Το τέλος της δυναστείας των Στράους

Το τέλος της δυναστείας των Στράους

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως η Βιέννη επιδεικνύει με υπερηφάνεια τη μουσική δυναστεία των Στράους, έτσι και το Μόναχο φαινόταν κάποια εποχή ότι θα αποκτήσει τη δική του πολιτική δυναστεία των Στράους. Ομως, τα παιδιά του Φραντς Γιόζεφ Στράους, του πολιτικού που σημάδεψε όσο κανείς άλλος τη μεταπολεμική Βαυαρία, τα θαλάσσωσαν οικτρά.

Ο γιος του Στράους, Μαξ, βρίσκεται από πέρυσι στη φυλακή, εκτίοντας τριετή ποινή γιατί εισέπραττε μίζες χωρίς να πληρώνει φόρους. Την Παρασκευή έκλεισε οριστικά η τελευταία ελπίδα πολιτικού μέλλοντος και για την κόρη του, τη Μόνικα Χοενμάγιερ, που υπέβαλε την παραίτησή της από το υπουργείο Πολιτισμού της Βαυαρίας. Η Χοενμάγιερ εθεωρείτο ταλαντούχος και προαλειφόταν για το πανίσχυρο αξίωμα της πολιτειακής πρωθυπουργού της Βαυαρίας, όταν ο τωρινός πρωθυπουργός, Εντμουντ Στόιμπερ, εγκατέλειπε το Μόναχο για να συμμετάσχει σε ενδεχόμενη συντηρητική ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο. Το αξίωμα αυτό το κατείχε επί δέκα χρόνια ο εξαιρετικά δημοφιλής πατέρας της, ο λεγόμενος και «εκλεγμένος μονάρχης» της Βαυαρίας. Μετά τον θάνατο της μητέρας της σε αυτοκινητικό, το 1984, η ίδια δρούσε ουσιαστικά ως πρώτη κυρία και συνεργάτιδα, συνοδεύοντας τον Στράους παντού, έως τον δικό του θάνατο, το 1988. Παρότι είχε κάθε πλεονέκτημα στο ξεκίνημα, η πορεία της στην κυβέρνηση του μεγαλύτερου γερμανικού κρατιδίου ήταν σκέτη αποτυχία.

Στο υπουργείο Πολιτισμού, η Χοενμάγιερ κατηγορήθηκε ότι έκανε έργα προς όφελος φίλων της, διαιωνίζοντας το σύστημα των «amigos» (φίλων) που είχε χαρακτηρίσει τη διακυβέρνηση του πατέρα της. Ως πρόεδρος του βαυαρικού Συντηρητικού κόμματος (CSU) στο Μόναχο, η Χοενμάγιερ αναμίχθηκε σε ένα σκάνδαλο πλαστογράφησης ταυτοτήτων μελών, που είχε στόχο να επηρεάσει τις εσωκομματικές εκλογές. Φημολογείται ότι ίσως ο πολιτειακός πρωθυπουργός Στόιμπερ τη στήριζε παρά τις διαδοχικές δυσκολίες, διότι εκείνη μπορεί και να είχε στοιχεία εις βάρος του από τότε που ο νεαρός Στόιμπερ άρχιζε την καριέρα του στο πλάι του πατέρα της. Ο Στόιμπερ έχει αποστασιοποιηθεί από τις μεθόδους διακυβέρνησης του Στράους και η υπόθεση αυτή παραμένει στη σφαίρα των ισχυρισμών, που είναι τελείως αδύνατο να τεκμηριωθούν. Αντίθετα, υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι, πέρυσι, η Χοενμάγιερ απείλησε όλη την κομματική ηγεσία του Μονάχου πως θα βγάλει στη φόρα τα άπλυτα της προσωπικής τους ζωής. Σύμφωνα όχι με μία ή δύο αλλά με οκτώ ίδιες μαρτυρίες, όταν τα κομματικά στελέχη τής ζήτησαν ευθύνες για το σκάνδαλο της πλαστογράφησης των ταυτοτήτων, εκείνη παρουσίασε ένα γαλαζοπράσινο ντοσιέ και τους είπε «εδώ έχω κάτι για τον καθένα σας». Αυτό σήμανε τη λήξη της κομματικής της καριέρας. Τώρα, εγκατέλειψε και το υπουργείο, καθώς από τις δικαστικές καταθέσεις για την υπόθεση της πλαστογράφησης αρχίζει να διαφαίνεται ότι εκείνη ήταν ο ιθύνων νους.

Και ο Φραντς Γιόζεφ Στράους είχε μελανά σημεία στην καριέρα του, εκ των οποίων το γνωστότερο ήταν η «υπόθεση Σπίγκελ», το 1962. Τότε, ως ομοσπονδιακός υπουργός Αμυνας, είχε κλείσει το περιοδικό «Σπίγκελ» και είχε στείλει στη φυλακή τους διευθυντές επειδή είχαν επικρίνει τους αμυντικούς σχεδιασμούς του. Οι αυταρχικές τάσεις του Στράους είχαν προξενήσει σημαντικές αντιδράσεις και ο καγκελάριος Αντενάουερ είχε υποχρεωθεί να τον απομακρύνει από την κυβέρνηση. Παρά τον βυζαντινισμό, τον νεποτισμό και την αδιαφάνεια που χαρακτήριζε τη διακυβέρνησή του στη Βαυαρία, όμως, ο Στράους είχε επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στον οικονομικό τομέα και είχε πιάσει τη φλέβα της βαυαρικής επαρχίας, που τον λάτρευε και εξακολουθεί να τον λατρεύει.

Στον κύκλο των στενών συνεργατών του Στράους περιλαμβανόταν και ο διάσημος για την ανάμιξή του σε πάμπολλα σκάνδαλα, έμπορος όπλων, Καρλ Χάιντς Σράιμπερ. Ο Σράιμπερ ήταν που έδωσε στον Μαξ Στράους μίζα 5,2 δισ. μάρκων για τη μεσολάβησή του σε συμφωνία όπλων, για την οποία ο υιός Στράους βρίσκεται τώρα στη φυλακή.

Ισως κάτι ήξερε το τρίτο παιδί της οικογένειας, ο οικονομολόγος Γκέοργκ Στράους, αδελφός του Μαξ και της Μόνικα, που εξαρχής αποφάσισε να κρατηθεί μακριά από την πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή