Πρωταθλητές κατά της παγκοσμιοποίησης με 72%

Πρωταθλητές κατά της παγκοσμιοποίησης με 72%

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι στην παγκοσμιοποίηση». Η φράση αυτή ενώνει το 72% των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα της TNSicap. Αιτίες είναι η έντονη στροφή που παρατηρείται τελευταία στις ελληνικές παραδόσεις και τα αντιαμερικανικά αισθήματα της ελληνικής κοινής γνώμης.

Από την έρευνα, οι Ελληνες αναδείχθηκαν πρωταθλητές στην αρνητική γνώμη που έχουν για την παγκοσμιοποίηση, αφού το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτή δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι λύνει. Μόνο το 25% τάχθηκε υπέρ της παγκοσμιοποίησης, ενώ το 3% δεν απάντησε. Αυτό προέκυψε από έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η TNSicap, σε συνεργασία με την Gallup International Association σε 64 χώρες στις πέντε ηπείρους.

Επίσης, προκύπτει ότι γενικά οι πολίτες σε παγκόσμιο επίπεδο τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης με ποσοστό 56%. Στις υψηλότερες θέσεις, με βάση τα μεγαλύτερα ποσοστά που τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης, βρίσκονται χώρες που γενικά ανήκουν στις λεγόμενες ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες οικονομίες και έχουν σχετικά υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Αντίθετα, υπέρ της παγκοσμιοποίησης τάσσονται πολίτες σχετικά υπανάπτυκτων χωρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αφρική, η οποία είναι και η μόνη περιοχή στην οποία το ποσοστό των πολιτών που κρίνει θετικά την παγκοσμιοποίηση (50%) υπερτερεί του ποσοστού που την κρίνει αρνητικά (41%).

Οι περισσότεροι πολίτες των χωρών Αλβανία, Νιγηρία, Ταϊβάν, Κένυα και Αίγυπτος διαφωνούν με την άποψη ότι η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι λύνει και τάσσονται υπέρ της συγκεκριμένης έννοιας. Αντίθετα, χώρες όπως Ελλάδα, Ιαπωνία, Κροατία, Αυστρία και Γαλλία αντιδρούν έντονα κατά της παγκοσμιοποίησης και πιστεύουν ότι αυτή δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι λύνει. Σύμφωνα με ειδικούς που τους ζητήθηκε να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, τα υψηλά ποσοστά θετικών απόψεων για την παγκοσμιοποίηση σε υποανάπτυκτες χώρες εξηγείται από το γεγονός ότι οι πολίτες των χωρών αυτών πιστεύουν ότι με την παγκοσμιοποίηση έρχονται πιο κοντά στον δυτικό κόσμο. Επίσης, η έννοια παγκοσμιοποίηση για τους πολίτες αυτούς σημαίνει ανάπτυξη. Τέλος, εμφανίζονται λιγότερο επιφυλακτικοί στις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, καθώς δεν έχουν πολλά να χάσουν…Σε χώρες, όμως, με έντονη πολιτιστική και παραδοσιακή κουλτούρα οι αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης λαμβάνουν μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς οι πολίτες φοβούνται την «ισοπέδωση της κουλτούρας». Αυτό ισχύει και στην Ελλάδα, όπου σειρά ποιοτικών ερευνών μέτρησης κοινής γνώμης δείχνει στροφή των Ελλήνων και περισσότερο των Νεοελλήνων στις παραδόσεις. Για παράδειγμα, προτιμούν ελληνικά ποτά, όπως ούζο και κρασί απ’ ό,τι μπίρα και ουίσκι, προτιμούν να φορέσουν ρούχα με σήμα την ελληνική σημαία παρά άλλης χώρας, όπως συνηθιζόταν περισσότερο στο παρελθόν.

Ενας ακόμη λόγος που ανέδειξε τους Ελληνες σε πρωταθλητές αρνητικής γνώμης για την παγκοσμιοποίηση είναι το γεγονός ότι η έννοια αυτή ταυτίζεται σχεδόν με εκείνη των ΗΠΑ. Δηλαδή «παγκοσμιοποίηση ίσον ΗΠΑ». Αυτό σε συνδυασμό με τα αντιαμερικανικά αισθήματα που κυριαρχούν στην ελληνική γνώμη έχουν ως αποτέλεσμα να αντιδρούν οι Ελληνες στην έννοια της παγκοσμιοποίησης. Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη επικράτηση της αρνητικής γνώμης για την έννοια της παγκοσμιοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε επικοινωνιακούς λόγους. Πιστεύουν δηλαδή ότι στην κοινή γνώμη έχουν τονιστεί περισσότερο οι αρνητικές συνέπειες παρά οι θετικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή