Το «Τρίγωνο του Διαβόλου» στο Ρέθυμνο

Το «Τρίγωνο του Διαβόλου» στο Ρέθυμνο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τζιπ της αστυνομίας ανηφόρισαν στο δύσβατο δρόμο και έφθασαν σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από το ορεινό χωριό. Σταμάτησαν και οι αστυνομικοί που βγήκαν από αυτά κατέβηκαν και διασκορπίστηκαν σε διάφορες κατευθύνσεις, ερευνώντας τη γύρω περιοχή για χασισοκαλλιέργειες. Την ίδια στιγμή, συνάδελφοί τους έμειναν κοντά στα οχήματα και με κιάλια παρακολουθούσαν την κίνηση στο χωριό. Είδαν ορισμένους από τους κατοίκους να τους παρακολουθούν και εκείνοι με κιάλια. Ενα από τα τζιπ ξεκίνησε και επιχείρησε να προσεγγίσει το χωριό. Από μερικά παράθυρα ξεπρόβαλαν κάννες από καλάσνικοφ και άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί. Το τζιπ επέστρεψε στο αρχικό σημείο.

Η σκηνή δεν είναι βγαλμένη από κάποια εμπόλεμη ζώνη. Το παραπάνω περιστατικό συνέβη πριν από μερικές ημέρες στα ορεινά του Ρεθύμνου και, όπως καταγγέλλει μιλώντας στην «K» αξιωματικός της αστυνομίας που υπηρετεί στην περιοχή, ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση. Τα περιστατικά αυτά οδήγησαν πριν από μερικές ημέρες το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών του Ρεθύμνου να εκδώσει μια ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για καθεστώς πλήρους ανομίας στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου οι νόμοι που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη χώρα δείχνουν να μην έχουν καμιά ισχύ.

Η περιοχή ονομάζεται από τους αστυνομικούς «το τρίγωνο του Διαβόλου» και οριοθετείται από τα χωριά Ανώγεια, Ζωνιανά και Λιβάδια. Στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει και άλλη μια ονομασία. Την περιοχή αποκαλούν «σούπερ μάρκετ», καθώς θεωρείται το άντρο κάθε παράνομης δραστηριότητας, το κέντρο διακίνησης παράνομων όπλων και πάσης φύσεως ναρκωτικών. Οι παραδοσιακές χασισοκαλλιέργειες της περιοχής συνεχίζουν να υφίστανται, όμως φαίνεται ότι εκεί από πλέον κατευθύνεται το εμπόριο και άλλων ναρκωτικών ουσιών, καθώς στις αστυνομικές επιχειρήσεις κατάσχονται και ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης.

Οσον αφορά τις χασισοκαλλιέργειες, οι αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι πλέον επικρατεί μια εικόνα που θυμίζει Κολομβία. Οι καλλιέργειες, κρυμμένες σε δύσβατες περιοχές του Ψηλορείτη, είναι οργανωμένες, συχνά με αυτόματο πότισμα. Για να εμποδίσουν την προσέγγιση των αστυνομικών και τον εντοπισμό των καλλιεργειών, οι ιδιοκτήτες τους έχουν τα τελευταία χρόνια μισθώσει Αλβανούς οπλοφόρους, που πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον όποιου πλησιάσει. Επιπλέον, συχνά τα μονοπάτια γύρω από τις χασισοφυτείες παγιδεύονται με… χειροβομβίδες για να αποτρέπονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις.

Θύματα αυτής της κατάστασης είναι και οι κυνηγοί της περιοχής, οι οποίοι αναζητώντας θηράματα στα βουνά έρχονται αντιμέτωποι με ριπές από καλάσνικοφ, ενώ περιμετρικά των φυτειών ρίχνονται και φόλες για τα κυνηγετικά σκυλιά. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια, είχε κυκλοφορήσει εγκύκλιος της αστυνομίας που ζητούσε από τους κυνηγούς να ενημερώνουν για το πού υπάρχουν φόλες, καθώς εθεωρείτο βέβαιο ότι στην περιοχή υπάρχει και χασισοφυτεία.

Ο αξιωματικός της αστυνομίας που μίλησε στην «K» χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη περιοχή «άβατο». Πριν από μερικά χρόνια, όταν οργανώθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για εντοπισμό χασισοφυτειών, οι ιδιοκτήτες τους δεν δίστασαν να πυροβολήσουν εναντίον του ελικοπτέρου που συμμετείχε στην επιχείρηση. Τα περιπολικά που προσεγγίζουν τα χωριά δέχονται ριπές πυροβολισμών, που οριοθετούν το σημείο μέχρι το οποίο μπορούν να πλησιάσουν.

Ο ίδιος αξιωματικός τονίζει ότι η αντιμετώπιση της ιδιόμορφης κατάστασης ακραίας παρανομίας είναι πολιτική απόφαση και τονίζει ότι δείχνει αστείο να γίνεται λόγος για αφοπλισμό στην Κρήτη και για τις μπαλοθιές στους γάμους, όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση. Προσθέτει τέλος, ότι συχνά τα περιστατικά αυτά υποβαθμίζονται στις επίσημες αναφορές που γίνονται προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς πιθανόν ορισμένοι φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη της σύγκρουσης με τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή