«Μπλοκάρουν» στο ΣτΕ XYTA Κερατέας – Φυλής

«Μπλοκάρουν» στο ΣτΕ XYTA Κερατέας – Φυλής

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κατασκευή νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (XYTA) σε περιοχές της Κερατέας και της Φυλής «μπλοκάρει», όπως όλα δείχνουν, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αρνητικές είναι, ειδικότερα, οι προτάσεις των εισηγητών για την κατασκευή των δύο χωματερών, με βασικό επιχείρημα ότι οι περιοχές βρίσκονται σε Ζώνη Προστασίας Περιβάλλοντος. O Σύμβουλος Επικρατείας κ. N. Ρόζος και η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επισημαίνουν στις εισηγήσεις τους, ενώπιον του E΄ Τμήματος του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου -η συζήτηση αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη- ότι η κατασκευή των XYTA είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές. Και τούτο διότι η θέση Σκαλιστήρι (Φυλή) βρίσκεται στη ζώνη απολύτου προστασίας του όρους Αιγάλεω και δεν είναι δυνατή η χωροθέτηση του έργου. H περιοχή, μάλιστα, έχει κριθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της αναδασωτέα. Χαρακτηρισμός, που θα μπορούσε να αρθεί μόνο κατόπιν σχετικής έρευνας, από την οποία θα διαφαίνεται πως δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη έκταση για να κατασκευαστεί χωματερή. H μελέτη του περιφερειακού σχεδιασμού πρέπει, κατά τον κ. Ρόζο, να ακυρωθεί για τον πρόσθετο λόγο ότι ενώ αναφέρεται πως θα δέχεται 330.000 τόνους απορριμμάτων, στην ουσία θα μεταφέρονται εκεί τριπλάσιες ποσότητες.

Ανάλογη είναι και η εισήγηση της κ. Σακελλαροπούλου στην περίπτωση της χωματερής στην Κερατέα. Κατά την εισηγήτρια, η κατασκευή της XYTA προβλέπεται σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα, αλλά και ως περιοχή φυσικού κάλλους, ενώ διέρχεται και ρέμα, χωρίς αυτό να έχει οριοθετηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή