Σάλος από την κακοποίηση παιδιών στη Μαλάτεια

Σάλος από την κακοποίηση παιδιών στη Μαλάτεια

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Αποτελεί κοινή διαπίστωση των ξένων που ζουν στην Τουρκία: δύο πράγματα εγείρουν την αμέριστη τρυφερότητα των Τούρκων, τα μωρά και τα γατιά. Οι Τούρκοι τα λατρεύουν και τα κακομαθαίνουν. Στις λαϊκές γειτονιές, τα μικρά παιδιά και τα γατιά αποτελούν κοινή μέριμνα των πάντων.

Για όποιον γνωρίζει αυτήν την ευαισθησία, η κατακραυγή που συνόδευσε την προβολή από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας σκηνών κακοποίησης σε ορφανοτροφείο βρεφών και νηπίων έως έξι ετών της Μαλάτειας ήταν αναμενόμενη. Οι εκεί εργαζόμενες, μάλλον προχωρημένης ηλικίας και φέρουσες ισλαμική μαντίλα, εικονίζονταν να χαστουκίζουν τα παιδιά, να χτυπούν τα κεφάλια τους μεταξύ τους, να τα βρίζουν, να τα χτυπούν με σιδερένια αντικείμενα. Τα παιδιά ικέτευαν κλαίγοντας «όχι μανούλα, όχι μανούλα», για να εισπράξουν χειρότερα.

Ακολούθησε σάλος. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν στη Μαλάτεια και σε άλλες πόλεις, ενώ στην κυβέρνηση, στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους κύκλους των εμπειρογνωμόνων σήμανε συναγερμός. H αστυνομία συνέλαβε τις εργαζόμενες στο ορφανοτροφείο, από τις οποίες πέντε απολύθηκαν, τέσσερις συνελήφθησαν και δύο κρατήθηκαν, με την κατηγορία βασανισμού των παιδιών. Τις επόμενες μέρες, πολλά από τα παιδιά δήλωσαν σε συνεντεύξεις πως τα κλείδωναν συστηματικά σε σκοτεινά δωμάτια, τους έβαζαν πιπέρι στο στόμα και τα έβαζαν να τρώνε τα κόπρανά τους. H τουρκική κοινωνία, σοκαρισμένη, αδυνατεί να πιστέψει στα αυτιά και τα μάτια της.

Κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς μαγνητοσκοπήθηκαν αυτές οι σκηνές, μιας και -σε αντίθεση με τους παιδικούς σταθμούς πολυτελείας των μεγάλων πόλεων- το ίδρυμα δεν είχε δικό του κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Στη Μαλάτεια έφθασε η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Νιμέτ Τσουμπουκλού, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκικής Βουλής. Μία από τις συλληφθείσες δήλωσε σε μέλη της τελευταίας πως το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια συνεχούς 48ωρης βάρδιας, όπου η κόπωση την έκανε να χάσει τον αυτοέλεγχό της.

Καθώς αυξάνονται οι φωνές που απαιτούν την παραίτηση της Τσουμπουκλού και μελών της τοπικής ηγεσίας στη Μαλάτεια, οι εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για ελλείψεις τόσο στον αριθμό όσο και στην κατάρτιση του προσωπικού σε παρόμοια ιδρύματα. Μία γυναίκα αναγκάζεται να επιβλέπει 15 με 20 παιδιά, ενίοτε δε και 40, όπως έδειξαν οι εικόνες του βίντεο που απεικονίζουν 15 μικρά να λούζονται υποτυπωδώς σε μια τεράστια μπανιέρα.

Ειρωνεία για Ερντογάν

Απαξιωτικά και ειρωνικά σχόλια του Τύπου απέσπασε η πρώτη δήλωση Ερντογάν, όταν είδε αυτό που ο Τύπος ονόμασε «το βίντεο της ντροπής» με τις κακοποιήσεις. Πώς είναι δυνατόν, απόρησε ο πρωθυπουργός, να λούζονται στην ίδια μπανιέρα αγοράκια και κοριτσάκια; «Εκεί όπου φιλοξενούνται κορίτσια δεν νοείται παρουσία αγοριών ή άνδρα διευθυντή», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή