«Ιοί» στο στέγαστρο Καλατράβα

«Ιοί» στο στέγαστρο Καλατράβα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγγενή προβλήματα στη στέγη του Ολυμπιακού Σταδίου, που σχετίζονται με τις συγκολλήσεις και τη συναρμολόγηση των μεταλλικών στοιχείων, έχουν διαπιστωθεί με τη σφραγίδα του γερμανικού οργανισμού Germanischer Lloyd από τον Μάρτιο του 2004 και δίχως να δημοσιοποιηθούν επιχειρείται… θεραπεία τους. Χθες, ο Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 αποκάλυψε το περιεχόμενο της έκθεσης επιθεώρησης του γερμανικού οργανισμού με το οποίο από 20μήνου ετέθησαν ζητήματα επισφάλειας της κατασκευής που ακόμα δεν έχει παραδοθεί από την ανάδοχο κοινοπραξία με τις αναγκαίες εγγυήσεις. Στην έκθεση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι:

– Υπάρχουν γεωμετρικές αποκλίσεις στη συναρμολόγηση των συγκολλήσεων των σωλήνων των τόξων έως και 25 χιλιοστά που είναι εκτός αποδεκτών ορίων.

– Λόγω προβλημάτων συναρμολόγησης στις κοχλιωτές φλάντζες των τόξων, προέκυψαν διάκενα έως και 100 χιλιοστά τα οποία γέμισαν με προσθήκες.

– Εντοπίστηκαν αρμοί στις προσθήκες έως και ένα χιλιοστό που εγκυμονούν κίνδυνο χαλάρωσης της προέντασης των κοχλιών, μετατόπιση αυτών και διείσδυση νερού βροχής, με κίνδυνο διάβρωσης των κοχλιών υψηλής αντοχής.

– Εξαιτίας της χρήσης μη αποδεκτών μεθόδων συγκόλλησης υπάρχει πιθανότητα σκλήρυνσης των υλικών και κίνδυνος για μελλοντική εμφάνιση ρωγμών στις συγκολλήσεις.

– Εντοπίστηκαν μεγάλα κενά στις τέσσερις βάσεις έδρασης των τόξων, που ανέρχονται έως και στα 35 χιλιοστά. Τα κενά συμπληρώθηκαν με προσθήκες, οι οποίες ενταφιάστηκαν μέσα στη συγκόλληση. H μέθοδος αυτή δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες της τεχνικής και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Υπάρχει ο κίνδυνος δραστικής μείωσης της αντοχής της κατασκευής μέσω ανάπτυξης εγκάρσιων δυνάμεων στα σημεία αυτά.

– Είναι λανθασμένος ο τρόπος ανοίγματος οπών στις περιοχές όπου διασταυρώνονται οι επιμήκεις και περιμετρικές συγκολλήσεις των τόξων.

Και μόνο από τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις της Germanischer Lloyd προκύπτει ότι το στέγαστρο -που σχεδίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα και κόστισε μέχρι σήμερα 244 εκατ. ευρώ με υπέρβαση περί το 36% από τον αρχικό προϋπολογισμό- με πλήρη επισφάλεια στέγασε εκατοντάδες χιλιάδες θεατές.

Χθες, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη – Πετραλιά επιβεβαίωσε ότι στην έκθεση του γερμανικού οργανισμού, που προσελήφθη με εντολή της τον Μάρτιο του 2004, «επισημαίνονται τα σφάλματα συγκόλλησης… και τονίζεται η ανάγκη επιδιόρθωσής τους βάσει συγκεκριμένων τεχνικών μεθόδων».

Η κ. Πετραλιά υποστηρίζει ότι «ουδέποτε τέθηκε ζήτημα αντοχής και ασφάλειας», ενώ στον ΣΚΑΪ 100,3 δήλωσε ότι η εν λόγω κατασκευή, όπως και γενικότερα οι κατασκευές τέτοιου μεγέθους, απαιτούν μιαν εφ’ όρου ζωής επίβλεψη, περιοδικούς ελέγχους ως επίσης και αναγκαίες ανανεώσεις σε περίπτωση αλλαγής των προτύπων και κανονισμών». H υπουργός αναφέρει επίσης σε επιστολή της ότι «η ανάδοχος κοινοπραξία διαφώνησε, κατέθεσε με τις υποδείξεις του ανεξάρτητου οίκου ενστάσεις στην υπηρεσία, αλλά τελικά συμμορφώθηκε».

Η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΘΗΝΑ – Εμπεδος βάσει χρονοδιαγράμματος έχει αναλάβει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2005 να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις – επιδιορθώσεις χωρίς επιβαρύνσεις για το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τη σύμβασή του, «ο ανάδοχος οφείλει να συντάξει και να υποβάλει στην ειδική υπηρεσία Ολυμπιακών Αγώνων (ΕΥΔΕ/ΑΟΕΕ) του υπουργείου Πολιτισμού και εγχειρίδιο λειτουργίας και συντήρησης το οποίο θα περιληφθεί στον φάκελο ασφάλειας και υγείας του έργου». H κ. Πετραλιά, τέλος, υποστηρίζει ότι στο πόρισμα της Germanisher Lloyd «δεν γίνεται λόγος ούτε καν υπάρχουν υπόνοιες περί διακύβευσης της ασφάλειας των επισκεπτών της εγκατάστασης ούτε αμφισβητείται η αντοχή της».

Το έργο του στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο εξακολουθεί να παρακολουθεί ως Σύμβουλος Επίβλεψης το γραφείο του Σαντιάγο Καλατράβα, o γενικός τεχνικός σύμβουλος του υπουργείου Bung (ήταν η πρώτη που διαπίστωσε ατέλειες και παραλείψεις στις μεταλλικές κατασκευές και ειδικά στις κατασκευές με σημαντικό όγκο συγκολλήσεων) και η ΕΥΔΕ/ΑΟΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή