Στο 84,6% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα

Στο 84,6% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο ποσό του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Ε.Ε., αλλά και στην Ελλάδα κατευθύνεται σε δαπάνες που σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλον τρόπο με την κατοικία. Οι δαπάνες αυτές αφορούν ασφαλώς την αγορά, την ενοικίαση, τη συντήρηση, τις επισκευές, τον εξοπλισμό και την παροχή υπηρεσιών θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης για μία κατοικία. Παράλληλα, η έρευνα επιβεβαιώνει το μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη Ελλάδα, μιας και στη χώρα μας, το 84,6% του πληθυσμού διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία (μονοκατοικία ή διαμέρισμα), ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. των 15 χωρών-μελών (πριν από τη διεύρυνση) βρίσκεται μόλις στο 64%. Μοναδική χώρα που ξεπερνά την Ελλάδα σε ποσοστό ιδιοκατοίκησης κατά μόλις 0,2%, είναι η Ισπανία με 84,8%, ενώ ακολουθεί η Ιρλανδία με 81,9%. Αντίστροφα, η Γερμανία είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό, μόλις 43,8%.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις τιμές αγοράς κατοικιών στην Ευρώπη, μιας και η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των πλέον ακριβών χωρών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία και λαμβάνοντας ως βάση το 2000, οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 36,9 μονάδες, χαμηλότερα μόνο από τη Μ. Βρετανία (46,8 μονάδες) και την Ισπανία (62,5 μονάδες). Ανάλογη είναι η εικόνα και στα ενοίκια, μιας και η χώρα μας εμφάνισε αύξηση ενοικίων κατά 19,2% την τελευταία τετραετία, όταν ο μέσος όρος της αύξησης στην Ε.Ε. των 25 ήταν 8,7% και στην Ε.Ε. των «15» μόλις 7,5%. Την Ελλάδα ξεπερνούν η Ιρλανδία με 32,3%, η Ουγγαρία με 20%, η Πολωνία με 48,6%, η Σλοβενία με 30,9% και η Σλοβακία με 105,4%.

«Πρωταθλητές» αναδεικνυόμαστε και όσον αφορά την μη ικανοποίησή μας από το σπίτι μας, καθώς την άποψη εκφράζει το 32,2% των ερωτηθέντων, έναντι 13,6% του μέσου όρου (Ε.Ε. – 15). Σημαντικότερος λόγος είναι ο περιβάλλων θόρυβος (22,6%), ενώ ακολουθούν η ανεπαρκής θέρμανση (20,3%) και η περιορισμένη επιφάνεια της κατοικίας (19,3%).

Εξοπλισμός

Σημαντικό μερίδιο στις δαπάνες κατοικίας καταλαμβάνει και ο οικιακός εξοπλισμός (έπιπλα, χαλιά, κουρτίνες, ταπετσαρίες και ηλεκτρικές συσκευές). Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η μέση αύξηση των τιμών των παραπάνω ειδών ανέρχεται σε 9,3% στην Ε.Ε. των «25» και 8,3% στην Ε.Ε. των «15». Στην Ελλάδα, η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώνεται σε 14,6%. Η μικρότερη αύξηση τιμών παρατηρείται στη Μ. Βρετανία με 4,8% και η μεγαλύτερη στη Σλοβακία με 35%.

Ενας τομέας όμως όπου το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα εμφανίζεται χαμηλότερο είναι αυτός της ενέργειας. Η αύξηση τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας ανήλθε σε μόλις 4,7% στην Ελλάδα, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη των «25» αυξήθηκε κατά 10,6%. Παράλληλα, το τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη με κόστος μόλις 6,7 ευρώ ανά 100 Kwh. Χαμηλότερα βρίσκονται μόνο οι χώρες της Βαλτικής και η Μάλτα. Οσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης (για νοικοκυριά με ετήσια κατανάλωση από 2.000 έως 5.000 λίτρα), το κόστος στην Ελλάδα ανέρχεται σε 329,3 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Χαμηλότερα, μεταξύ των χωρών που υπέβαλαν στοιχεία, βρίσκονται μόνο το Λουξεμβούργο (300 ευρώ) και η Μ. Βρετανία (273,8 ευρώ). Παρ’ όλα αυτά, μετά τους Ιταλούς κατατασσόμαστε μεταξύ των λιγότερο ικανοποιημένων από τις υπηρεσίες ηλεκτρικού ρεύματος (29%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή