Συμφέρει ιδιαίτερα η εκμετάλλευση αιολικής στην Κρήτη

Συμφέρει ιδιαίτερα η εκμετάλλευση αιολικής στην Κρήτη

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εγκαίνια ενός νέου αιολικού πάρκου αποτελούν πάντοτε ένα ευχάριστο γεγονός για την ενεργειακή κοινότητα και δίδουν μεγάλη χαρά στους ιδιοκτήτες, στους εργαζομένους και στην τοπική κοινωνία. Οταν όμως εγκαινιάζεται μια νέα αιολική μονάδα στην Κρήτη η χαρά είναι διπλή. Και αυτό γιατί η Κρήτη, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρά προβλήματα με την ηλεκτροδότησή της λόγω χρόνιας ανεπάρκειας της εγκατεστημένης ισχύος, αλλά και λόγω λανθασμένων χωροταξικών ρυθμίσεων του παρελθόντος, οι οποίες δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους τη δυναμική της επέκτασης των αστικών κέντρων του βόρειου άξονα.

Οι σημερινοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί σε Ηράκλειο (Λινοπεράματα) και Χανιά (Ξυλοκαμάρα) δεν επαρκούν για ν’ αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο ηλεκτρικό φορτίο, ενώ λόγω των περιβαλλοντικών προβλημάτων που δημιουργούν η ισχύς τους δεν μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Ο νέος σταθμός της ΔΕΗ, στον Αθερινόλακο, (στο ανατολικό άκρο της Κρήτης), δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί από πλευράς εγκατεστημένης ισχύος (λειτουργούν τα πρώτα 105 ΜW, ενώ αναμένεται να προστεθούν άλλα τόσα μέχρι το 2007).

Επακόλουθο της ταχείας ανάπτυξης της Κρήτης την τελευταία 15ετία είναι η υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αυξάνεται κατά 4,0-4,5%, στην Κρήτη ο ρυθμός αύξησης έφθασε το 8% πριν από δύο χρόνια, ενώ σήμερα διαμορφώνεται γύρω στα 6%. Γι’ αυτό και έχει δημιουργηθεί η ανάγκη για πρόσθεση νέας ηλεκτρικής ισχύος, η οποία σήμερα φθάνει τα 695 ΜW, αλλά ουδόλως επαρκεί. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση και ανάπτυξη μιας μεγάλης περιφέρειας όπως η Κρήτη είναι η ύπαρξη επαρκούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η όλη κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη την τελευταία δεκαετία, αφού είναι συχνές οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε αρκετές περιοχές της νήσου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Οπως παρατηρεί ο νομάρχης Ηρακλείου κ. Δημήτρης Σαρής, «δεν υπάρχει απλώς ενεργειακό έλλειμμα, αλλά ενεργειακή πείνα, που καθίσταται τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη όλης της Κρήτης». Ετσι, όταν προστίθενται μερικά μεγαβάτ αιολικής ισχύος ενισχύεται το ηλεκτρικό σύστημα της μεγαλονήσου και άρα έχει τη δυνατότητα ν’ αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη άνεση υψηλές καταναλώσεις, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού άρχισε στην Κρήτη πριν από δέκα περίπου χρόνια -αν και παραδοσιακά ο άνεμος αποτελούσε πολύτιμη πηγή ενέργειας στη γεωργία τους τελευταίους 10 αιώνες- με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργούν περισσότερα από δέκα αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 106 MW, τα οποία καλύπτουν περίπου το 10-12% της παραγωγής ηλεκτρισμού, ενώ αυτή αντιστοιχεί στο 15% της εγκατεστημένης ισχύος της νήσου. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, υπάρχει δυνατότητα τριπλασιασμού του υπάρχοντος δυναμικού, έτσι ώστε η αιολική ενέργεια να μπορεί να καλύψει το 30-35% των ηλεκτρικών αναγκών της Κρήτης χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα του δικτύου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση των αιολικών μονάδων αποτελεί ο σωστός χωροταξικός σχεδιασμός (υπό διαμόρφωση) και η επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων διανομής (εξαιρετικά δύσκολη).

Το νέο Αιολικό Πάρκο

Το αιολικό πάρκο που εγκαινιάστηκε στις 26 Νοεμβρίου 2005 είναι εγκατεστημένο στην περιοχή Φαλάσαιρνα, στο πλέον δυτικό άκρο της Κρήτης στον νομό Χανίων, στη θέση «Ρόβας» του δήμου Κισσάμου και δήμου Ιναχωρίου. Κατασκευασμένο σε μια απόκρημνη, δύσβατη αλλά ανεμοδαρμένη περιοχή σε ύψος 800-1.000 μέτρων αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες τύπου VESTAS, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 9,35 MW. Η επένδυση ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, εντός 9 μηνών αφ’ ης στιγμής ξεκίνησε η κατασκευή.

Το ενδιαφέρον του έργου έγκειται στο γεγονός ότι η κατασκευή του πάρκου αυτού, του πρώτου που λειτουργεί στη δυτική Κρήτη, ανοίγει κυριολεκτικά την συγκεκριμένη περιοχή στη δυνατότητα αιολικής εκμετάλλευσης, αφού δημιουργήθηκε ένα βασικό δίκτυο οδοποιίας και έργων πολιτικού μηχανικού. Ετσι, η εγκατάσταση νέων πάρκων στην άνω περιοχή, η οποία διακρίνεται για το υψηλό αιολικό της δυναμικό (μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου 10 m/sec) καθίσταται πλέον δυνατή. Η όλη περιοχή, η οποία μέχρι σήμερα παρέμενε αποκομμένη από την υπόλοιπη Κρήτη, έχει δυνατότητα για εγκατάσταση αιολικών μονάδων άνω των 60 MW, ενδεχομένως και περισσότερο, αποτελεί δε ιδεώδη τοποθεσία από πλευράς αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας.

Ομιλώντας στην εκδήλωση των εγκαινίων ο γεν. γραμματέας του ΥΠΑΝ κ. Νίκος Στεφάνου επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αναφέρθηκε μάλιστα στην προτεραιότητα που δίδει το υπουργείο Ανάπτυξης στην προώθηση αιολικών επενδύσεων και το πώς τους τελευταίους 18 μήνες έχει επιταχυνθεί η όλη αδειοδοτική διαδικασία και έχουν εγκριθεί και εγκατασταθεί περισσότερο του 30% της συνολικής μέχρι σήμερα λειτουργούσας αιολικής ισχύος της χώρας (η οποία όμως με 520 MW παραμένει από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη). Το νέο αιολικό πάρκο στη δυτική Κρήτη έχει ενδιαφέρον για έναν ακόμη λόγο, αφού αποτελεί μία από τις λίγες ολοκληρωθείσες ξένες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας. «Το νέο αιολικό πάρκο στη Ρόβα μαζί με τα δικαιώματα άλλων αιολικών πάρκων που κατείχε η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΚΤΙΣΤΩΡ Α.Ε. στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της χώρας μεταβιβάστηκαν στην ΕΕΝ Hellas ATE, θυγατρική στην Ελλάδα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας ηλεκτρισμού της Γαλλικής «Electricite de France» (EDF). Η ΚΤΙΣΤΩΡ, ως συνεργάτης εργολάβος πλέον της EDF, ανέλαβε την κατασκευή και ολοκλήρωση μιας σειράς αιολικών πάρκων κυριότητας της EDF», μας πληροφορεί ο πρόεδρος της ΚΤΙΣΤΩΡ κ. Γιώργος Φακίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή