Η εγχώρια αγορά καφέ αυξήθηκε 4,1%, 13η θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση

Η εγχώρια αγορά καφέ αυξήθηκε 4,1%, 13η θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εγχώρια αγορά καφέ, ενός προϊόντος που αποτελεί το εθνικό μας ρόφημα, υπολογίζεται ότι αυξήθηκε πέρυσι κατά 4,1%. Συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή (σε ποσοστό 85%) από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην 13η θέση παγκοσμίως σε κατά κεφαλήν κατανάλωση με 1,6 καφέδες την ημέρα. Επιπλέον, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον κόσμο στην κατανάλωση καφέ εκτός σπιτιού σε απόλυτα νούμερα. Στους δυνατούς παίκτες της αγοράς, εξακολουθούν να περιλαμβάνονται τα καφεκοπτεία, αφου ο χύμα καφές διατηρεί αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς.

Η συνολική αγορά του καφέ εκτιμάται σε 22.755 τόνους. O ελληνικός καφές υπερέχει έναντι των άλλων κατηγοριών, καλύπτοντας το 51% της αγοράς με πωλήσεις 11.640 τόνων. O χύμα ελληνικός καφές διατηρεί μερίδιο 36%, ο συσκευασμένος για κατανάλωση στο σπίτι 59% και ο συσκευασμένος καφετέριας 5%. Εξακολουθεί δε, να παρουσιάζει ανάπτυξη και για το 2005, οπότε η αγορά του αυξήθηκε κατά 4,4%.

Αντιθέτως με μικρότερο ρυθμό αναπτύσσεται ο στιγμιαίος καφές (περίπου 2%), η αγορά του οποίου φθάνει στους 6.875 τόνους. Τα μεγαλύτερα μερίδια εδώ διατηρούν η Nestle και η Jacobs με 79,9% και 14,3% αντίστοιχα. Βεβαίως, η κατανάλωσή του ενισχύεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε ποσοστό 6,1% ενισχύθηκε η αγορά του καφέ φίλτρου, φθάνοντας τους 2.664 τόνους. Στην κατηγορία αυτή πρώτη σε μερίδιο είναι το σήμα Kraft Jacobs Kronung με 65,5% περίπου, ακολουθεί η Sara Lee με 9,2% και η Nestle με 2,5%. H αγορά του εσπρέσο είναι ακόμη μικρή -1.576 τόνοι- αλλά εμφανίζει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης (16,1% πέρυσι). Στην κατηγορία αυτή έχουν καταμετρηθεί περί τα 150 bands, εκ των οποίων τα 8 δραστηριοποιούνται πανελλαδικά και έχουν το 80% της αγοράς.

Δύο είναι τα είδη του καφέ. Οι ποικιλίες Arabica και Robusta. Οι τιμές τους από το 2000 και έπειτα έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση. Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι της αγοράς, η τιμή της Robusta αυξήθηκε γύρω στο 300%, ενώ της Arabica κατά 2,5 φορές. Εξέλιξη που φυσικά έχει επηρεάσει και τις λιανικές τιμές πώλησης του καφέ. Στην Ελλάδα, οι αυξήσεις στη λιανική υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν το 6% σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρώτη σε κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ είναι η Φινλανδία (4,8 καφέδες ημερησίως), ακολουθεί η Σουηδία με 3,4 καφέδες την ημέρα και τρίτη είναι η Ολλανδία με 2,8 καφέδες την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή