Ο τελευταίος νονός της μαφίας συνελήφθη στο… Κορλεόνε

Ο τελευταίος νονός της μαφίας συνελήφθη στο… Κορλεόνε

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΡΛΕΟΝΕ. Μετά τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες συνελήφθη χθες ο τελευταίος νονός της σικελικής μαφίας, Μπερνάντο Προβεντσάνο, ο οποίος δεν κρυβόταν σε κάποια εξωτική χώρα, αλλά στο χωριό Κορλεόνε της Ιταλίας, πολύ κοντά στο Παλέρμο της Σικελίας, κάτω από τη μύτη της αστυνομίας. «Δόξα τω Θεώ. Η καταδίωξη ολοκληρώθηκε», αναφώνησε ανακουφισμένος ο αρχηγός της αστυνομίας, Τζουζέπε Καρούσο μετά τον εντοπισμό του πλέον καταζητούμενου νονού, τη μεγαλύτερη επιτυχία των διωκτικών αρχών τα τελευταία 13 χρόνια. Ο Προβεντσάνο, γνωστός ως «φάντασμα του Κορλεόνε», λόγω της γενέτειράς του, που έγινε διάσημη χάρη στις ταινίες του «Νονού», ηγείτο της μαφίας από τη σύλληψη του Τότο Ρίινα το 1993.

Συνελήφθη στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε αγροικία κοντά στο Κορλεόνε. Ο Προβεντσάνο, ο οποίος δεν προέβαλε αντίσταση και επιβεβαίωσε την ταυτότητά του, αν και αρχικά την αρνήθηκε, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε μυστική περιοχή στο Παλέρμο, όπου κρατείται.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος, Τσιάμπι, ενώ η είδηση επισκίασε προσωρινά ακόμη και το προχθεσινό εκλογικό θρίλερ.

Ο 73χρονος νονός κατεζητείτο από την αστυνομία από το 1963 και ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα φυγάς στη λίστα της. Εχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για τα ειδεχθέστερα εγκλήματα της Κόζα Νόστρα τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών δύο εισαγγελέων, που ερευνούσαν τις ενέργειες της μαφίας, το 1992, του Τζιοβάνι Φαλκόνε και του Πάολο Μπορσελίνο. Η τελευταία φωτογραφία του που είχε στη διάθεσή της η αστυνομία ήταν από όταν εκείνος ήταν μόλις 25 ετών. Ειδικοί χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικές μεθόδους, για να έχουν σχηματική εικόνα για το πώς θα είναι το πρόσωπό του σήμερα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο, που οδήγησε στη σύλληψή του, καθώς ο Προβεντσάνο δεν χρησιμοποιούσε τηλέφωνο εδώ και δεκαετίες. Οι αστυνομικοί εντόπισαν όμως κάποια κωδικοποιημένα μηνύματα σε μικρά κομματάκια χαρτί, γνωστά ως pizzini, τα οποία χρησιμοποιούσε ο μαφιόζος για να επικοινωνεί με συνεργούς και συγγενείς. Ως νέος ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «Μπινού, ο μπουλντόζας», επειδή συνήθιζε να θερίζει και να ισοπεδώνει τους εχθρούς του. Η ικανότητά του να διαφεύγει τη σύλληψη για τόσο μεγάλο διάστημα τον ανέδειξε σε θρύλο της μαφίας, αν και πέρυσι, εισαγγελέας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι χαίρει προστασίας από αστυνομικούς και πολιτικούς. Ωστόσο, τα τελευταία 13 χρόνια η μαφία έχει υιοθετήσει νέα Pax Mafiosa στη Σικελία, αναστέλλοντας μεν τις δολοφονίες αντιπάλων ή προδοτών από τις δικές της τάξεις, αλλά συνεχίζοντας τους εκβιασμούς και τη διακίνηση ναρκωτικών. Το δόγμα Προβεντσάνο, όπως το αποκαλούν οι εισαγγελείς, προέβλεπε αφ’ ενός κατάπαυση του πυρός και αφ’ ετέρου, διαχείριση πιθανών διαφωνιών μέσω συναίνεσης, πειθούς και πατρικής γενναιοδωρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή