Απεβίωσε ο συγγραφέας Γιάννης Μαγκλής

Απεβίωσε ο συγγραφέας Γιάννης Μαγκλής

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεαλιστής και ουμανιστής, ο συγγραφέας Γιάννης Μαγκλής κηδεύτηκε χθες στο Κεφαλάρι. Απεβίωσε στα 96 του χρόνια και η ταφή του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κάλυμνο. Αγαπημένος συγγραφέας ενός μεγάλου κοινού, κυρίως στις δεκαετίες ’50, ’60 και ’70, ο Γιάννης Μαγκλής ήταν πολυγραφότατος και έγραφε ώς το τέλος. Διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά και μεταφράσεις συγκροτούν το συγγραφικό έργο του. Οι ιστορίες του Μαγκλή, που αναδεικνύουν τον απλό, χειρώνακτα άνθρωπο, κερδίζουν τον αναγνώστη «με τη ζωντάνια και τη συχνά ποιητική λυρικότητα των εικόνων του», σύμφωνα με τον κριτικό Αλέξη Ζήρα. «Ιδιαίτερα μάλιστα σε περιπτώσεις, όπου ο επικός ρυθμός δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα».

Ο Γιάννης Μαγκλής γεννήθηκε το 1909 στην Κάλυμνο και αφού εκπαιδεύθηκε στη Γαλλία ασχολήθηκε με το εμπόριο των σφουγγαριών. Στην Αίγινα, γνώρισε σε νεαρή ηλικία τον Νίκο Καζαντζάκη, από τον οποίο δέχθηκε επιρροές. Η πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία έγινε με τη συλλογή διηγημάτων «Οι κολασμένοι της θάλασσας» (1940), στο οποίο αποτυπώνει τις δικές του ναυτικές εμπειρίες. Οι χαρακτήρες του Γιάννη Μαγκλή είναι κομμάτια της Φύσης και με μια νιτσεϊκής έμπνευσης κάθαρση προχωρούν στη ζωή, αναζητώντας αλήθεια και απλότητα. Η γλώσσα του είναι γνήσια δημοτική και οι ήρωές του είναι ναυτικοί, ψαράδες, μετανάστες, στρατιώτες, φυγόδικοι, άτομα που ο Αλέξης Ζήρας σχολιάζει ως «παρορμητικά και ενδοτικά σ’ έναν πρωτόγονο τρόπο αντίδρασης».

Από τα πολλά βιβλία του, ορισμένα απέσπασαν βραβεία, όπως το πολυδιαβασμένο «Τ’ αδέρφια μου οι άνθρωποι», το οποίο τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1958. Το 1982 τιμήθηκε με Χρυσό Μετάλλιο από τον δήμο Καλύμνου και το 1983 από την Ακαδημία Κλασικής Ποίησης της Γαλλίας. Ανάμεσα στα άλλα έργα του περιλαμβάνονται τα μυθιστορήματα «Κοντραμπατζήδες του Αιγαίου» (1954), «Ο ήλιος δεν βασίλεψε ακόμη» (1962), «Ο άρχοντας» (1971) κ.ά. Μεγάλη ήταν η επίδοση του Γιάννη Μαγκλή και στο διήγημα: «Το ανθρώπινο πάθος» (1961), «Ο αγέρας χτύπαγε την πόρτα μας» (1966), «Οι Σημαδεμένοι» (1973), «Ο κύριος Κόμης» (1974), «Ματωμένη πορεία» (1976) κ.ά. Ο Γιάννης Μαγκλής είχε επίσης μεταφράσει Ντιντερό («Η καλόγρια»), Κόνραντ, Σαρτρ, Τρουαγιά κ.ά. Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Δωρικός», «Εστία», «Καλέντης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή