H Νέα Ορλεάνη, ανοχύρωτη σε νέο τυφώνα

H Νέα Ορλεάνη, ανοχύρωτη σε νέο τυφώνα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ένας τυφώνας της τρίτης κατηγορίας επικινδυνότητας και συγκεκριμένα ο τυφώνας Κατρίνα ήταν η αιτία της εκκένωσης, καθώς και των ανυπολόγιστων καταστροφών που σημειώθηκαν στη Νέα Ορλεάνη στις 29 Αυγούστου του προηγούμενου χρόνου.

Απλή κατασκευή

Είναι γεγονός ότι η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης θεωρητικά επαρκούσε για να αντιμετωπίσει μια πλημμύρα που μπορεί να προκληθεί από μια ισχυρή καταιγίδα της τρίτης κατηγορίας επικινδυνότητας· όμως ο τυφώνας Κατρίνα, αν και δεν χτύπησε απευθείας την πόλη, καταγράφηκε στο τέταρτο επίπεδο επικινδυνότητας, ήταν δηλαδή ισχυρότερος από εκείνους που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και είχε ως συνέπεια τον θάνατο 1.500 ανθρώπων και την οικονομική καταστροφή περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων της πόλης που σήμερα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ομως γιατί συνέβη μια τέτοια τραγωδία; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο τυφώνας Κατρίνα αποτελούνταν από τέσσερις ισχυρές καταιγίδες που χτύπησαν την πόλη, ενώ το σύστημα ασφαλείας πλημμύρισε ήδη από το ξέσπασμα της πρώτης καταιγίδας, καθώς ήταν μια απλή κατασκευή από πόρτες και τοίχους ασφαλείας που σκοπό είχαν να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά.

Η εποχή των τυφώνων ξεκινά την Πέμπτη και πολλοί ανησυχούν ότι τα περυσινά τους καταστροφικά αποτελέσματα είναι πιθανό να επαναληφθούν, καθώς η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ έχει προβλέψει αρκετές ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή. Επιπλέον, οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας νέας γενιάς που θα προστατέψει αποτελεσματικά τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Πρόκειται για ένα θέμα εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο καθηγητής Μηχανικής του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, κ. Ρεμόντ Σιντ, ο οποίος πρόσφατα δημοσίευσε μια μελέτη του σχετικά με τις κακοτεχνίες και τις ελλείψεις στον σχεδιασμό και στην κατασκευή των φραγμάτων.

Μεγάλο το κόστος

Μάλιστα, ο κ. Σιντ υποστηρίζει ότι με την κατάλληλη αντιπλημμυρική προστασία το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα θα ήταν πολύ διαφορετικό και επιμένει ότι το εθνικό σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας πρέπει να ανανεωθεί άμεσα. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Νέας Ορλεάνης εγκρίθηκε από το Κογκρέσο μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Μπέτσι το 1965. Η κατασκευή των κατάλληλων φραγμάτων και υποδομών αναμενόταν να διαρκέσει 13 χρόνια και να κοστίσει περίπου 85 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, 40 χρόνια μετά, όταν ο τυφώνας Κατρίνα βρισκόταν προ των πυλών της Νέας Ορλεάνης, η φιλόδοξη κατασκευή δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ το κόστος είχε ξεπεράσει τα 740 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, οκτώ μήνες μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα η ανακατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου κόστισε άλλα 800 εκατ. δολάρια.

Εύλογα, λοιπόν, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί γιατί μια αντιπλημμυρική κατασκευή με τόσο μεγάλο κόστος δεν κατόρθωσε να οχυρώσει τη Νέα Ορλεάνη και κατά πόσο θα καταφέρει στο μέλλον να προστατεύσει τους κατοίκους της από μια νέα καταστροφή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, ο σχεδιασμός του έργου βασίστηκε σε προηγούμενες καταιγίδες και στα αποτελέσματά τους. Επιπλέον, η ανακοίνωση ότι ο τυφώνας Κατρίνα ανήκε στο τρίτο επίπεδο επικινδυνότητας, έδωσε στους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης μια ψευδαίσθηση ασφάλειας. Ετσι, οι καταιγίδες ξέσπασαν και έπληξαν γρήγορα την πόλη που τελικά αποδείχθηκε ανοχύρωτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή