Η Καμεράτα θα εμφανιστεί στη Μουζικφεράιν

Η Καμεράτα θα εμφανιστεί στη Μουζικφεράιν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι την ιστορική Μουζικφεράιν της Βιέννης θα φτάσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής αυτήν την Κυριακή (11/6) όπου θα δώσει την πρώτη συναυλία της φετινής περιοδείας της στην Αυστρία υπό τη διεύθυνση του σερ Νέβιλ Μάρινερ. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η σημαντική είδηση που ανακοινώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, συνάντηση απολογισμού της καλλιτεχνικής περιόδου 2005 – 2006.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την ίδρυση της ορχήστρας, το 1991, η Καμεράτα βρίσκεται σήμερα «σε μια νέα φάση της ζωής της, που μόλις ξεκινάει…». Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του Νίκου Τσούχλου, διευθυντή του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε μια εποχή όπου η λεγόμενη κλασική μουσική βρίσκεται σε κρίση, η ίδρυση μιας ορχήστρας ειδικά στην Ελλάδα είναι ένα στοίχημα. Εχουμε δώσει βάρος στο κοινό των νέων. Και δεν μιλάμε μόνο για την ευκαιρία ν’ ακούσουν οι νέοι κλασική μουσική. Με την Καμεράτα πειραματιστήκαμε παρουσιάζοντας συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα σε πολλά δημοτικά σχολεία της χώρας, σε μια πρόσκληση όχι παθητικής ακρόασης αλλά ενεργού συμμετοχής. Το πρόγραμμα «Από την Ακοή στην Ακρόαση», που ξεκίνησε το 2005 με πρωτοβουλία του Ηλία Σακαλάκ, μουσικού της Καμεράτας, δίνει την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές να παίξουν με την ορχήστρα και να προτείνουν τις δικές τους ιδέες».

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ορχήστρας επεκτείνονται στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, ενώ το επόμενο βήμα είναι οι συναυλίες, που πρόκειται σύντομα να δοθούν σε φυλακές ανηλίκων και κέντρα αποτοξίνωσης.

Για τη μέχρι τώρα πορεία της Καμεράτας μίλησε ο επίτιμος πρόεδρός της σερ Νέβιλ Μάρινερ: «Οταν πρωτογνώρισα την Καμεράτα είχα την εικόνα ενός συνόλου με πολύ ενθουσιασμό και ταλέντο, αλλά χωρίς διεξόδους γι’ αυτά. Τώρα που είμαστε έτοιμοι να εμφανιστούμε στη Μουζικφεράιν βλέπω πόσο επιτυχημένο ήταν το ταξίδι μας μέχρι εδώ».

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο, η Καμεράτα πραγματοποίησε μια σειρά εμφανίσεων στο «σπίτι» της στο Μέγαρο, συμμετέχοντας σε είκοσι πέντε συνολικά παραγωγές του OMMA. Πριν ταξιδέψει για την Αυστρία, θα εμφανισθεί στην Πάτρα (8/6) στο πλαίσιο του θεσμού «Πάτρα 2006 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Αμέσως μετά τη Βιέννη ακολουθούν συναυλίες στο Γκρατς (12, 13/6) και στο Σβάρτσενμπεργκ (15/6).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή