Αρχαία Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα

Αρχαία Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς την ιστορία της Σπάρτης χωρίς να τη δει σε συνάρτηση με την ιστορία της Πελοποννήσου, αλλά και να μελετήσει πώς η σύγχρονη δυτική σκέψη την έχει χρησιμοποιήσει ως σημείο αναφοράς για τον τρόπο διακυβέρνησής της κατά τα αρχαία χρόνια». Αυτό δήλωσε ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Not-tingham Stephen Hodkinson, ο οποίος, μαζί με τον William Cavanagh, καθηγητή Αρχαιολογίας επίσης στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, πήραν την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Κέντρου Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών.

Μετά την επίσημη ίδρυση,στην έδρα του, το Nottingham, το κέντρο πρόσφατα έκανε εγκαίνια και στη Σπάρτη, με την υποστήριξη των τοπικών φορέων. Σκοπός του είναι να συγκεντρώσει όλους τους ερευνητές που ειδικεύονται στην περιοχή (ακαδημαϊκούς και φοιτητές) και να επιδιώξει συνεργασία με παράγοντες από όλο τον κόσμο, κυρίως όμως με ελληνικούς φορείς και πανεπιστήμια, καθώς και με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Στόχος του κέντρου είναι επίσης να παρέχει εφόδια σε φοιτητές που επιθυμούν να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, με έμφαση στην ιστορία, αρχαιολογία και φιλολογία της περιοχής. Συνδετικό κρίκο του κέντρου με την Ελλάδα αποτελούν ο Μερκούρης Γεωργιάδης και η Χρυσάνθη Γάλλου, μεταδιδακτορικοί ερευνητές στο τμήμα αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Νottingham.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν πολλοί συνάδελφοί μας στο Nottingham που ασχολούνταν με την Πελοπόννησο και αυτό μας ενέπνευσε να φτιάξουμε το κέντρο», εξήγησε ο William Cavanagh στην «K». «Θέλουμε να συγκεντρώσουμε διαφορετικές ομάδες ερευνητών από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές σημαντικές μελέτες και θεωρίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι συγκεντρωμένες και η κάθε περιοχή στην Πελοπόννησο εξετάζεται ως ξεχωριστή περίπτωση». «O ρόλος της Σπάρτης στην ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ σημαντικός, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τη σύγχρονη εποχή, συχνά όμως επισκιάζεται καθώς οι αρχαίες μελέτες εστιάζουν πολύ στην Αθήνα λόγω του δημοκρατικού πολιτεύματος», συμπλήρωσε ο Stephen Hodkinson, εξηγώντας ότι η ιστορική σημασία της Σπάρτης και της Πελοποννήσου γενικότερα, συχνά παραβλέπεται ή και παρερμηνεύεται. Το Πανεπιστήμιο του Nottingham έχει παραχωρήσει ένα χώρο για το κέντρο, ώστε να λειτουργήσει ως βάση για φοιτητές και μελετητές που επισκέπτονται τη Μεγάλη Βρετανία για έρευνα. Διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, συνεργάζεται με τα τμήματα κλασικών σπουδών και αρχαιολογίας και η ιστοσελίδα του θα είναι έτοιμη μέσα στο καλοκαίρι. Οι δραστηριότητές του θα συμπεριλαμβάνουν τη διοργάνωση σεμιναρίων (όπως ανακοινώθηκε στα εγκαίνια), διαλέξεων για το ευρύ κοινό αλλά και διεθνών συνεδρίων: το πρώτο έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2007 και θα έχει ως θέμα του την πελοποννησιακή ταυτότητα από την προϊστορία μέχρι τη σημερινή εποχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή