Τουρκικά – δεύτερη ξένη γλώσσα σε γυμνάσια

Τουρκικά – δεύτερη ξένη γλώσσα σε γυμνάσια

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικαίωμα να επιλέξουν σαν δεύτερη ξένη γλώσσα τα τουρκικά θα έχουν τη σχολική χρονιά 2006-2007 οι μαθητές πέντε γυμνασίων των νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η απόφαση για την πιλοτική εισαγωγή της διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας στα συγκεκριμένα σχολεία «ανταποκρίνεται στην αρχή της πολυγλωσσίας, η οποία σε μια εποχή πολυπολιτισμικότητας αποτελεί προτεραιότητα όλων των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη». Ετσι, από τον Σεπτέμβριο, οι μαθητές της Α΄ τάξης τριών γυμνασίων του νομού Ροδόπης και δύο γυμνασίων του νομού Ξάνθης θα μπορούν να επιλέξουν για δεύτερη ξένη γλώσσα -μετά την αγγλική- ανάμεσα στη γαλλική, τη γερμανική και την τουρκική. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι να μειωθεί το μεγάλο ποσοστό των μουσουλμάνων μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο γιατί αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα. Αλλωστε, η τουρκική γλώσσα δεν θα διδάσκεται μόνο σε επίπεδο αρχαρίων, αλλά και σε προχωρημένο επίπεδο για τα παιδιά που έχουν αποφοιτήσει από μειονοτικά δημοτικά και επιθυμούν να συνεχίσουν την εκμάθηση των τουρκικών. Προφανώς, το συγκεκριμένο μάθημα θα μπορούν να παρακολουθήσουν όσα παιδιά το επιθυμούν.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα αριθμεί σήμερα περίπου 120.000 μέλη. Στη Θράκη λειτουργούν 215 μειονοτικά σχολεία στοιχειώδους εκπαιδεύσεως, στα οποία η διδασκαλία γίνεται στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα και διδάσκουν άνω των 400 μουσουλμάνων εκπαιδευτικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι απόφοιτοι της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Θεσσαλονίκης.

Υπάρχουν, επίσης, δύο μειονοτικά γυμνάσια και δύο λύκεια καθώς και δύο Ιεροσπουδαστήρια. Βάσει διμερούς σχετικού πρωτοκόλλου διδάσκονται σχολικά εγχειρίδια αποστελλόμενα εκ Τουρκίας.

Με στόχο τη βελτίωση της ελληνομάθειας των μουσουλμάνων, λειτουργεί το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας και το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως μουσουλμανοπαίδων. Εχει, επίσης, θεσπισθεί ποσόστωση 0,5% για την εισαγωγή των μουσουλμανοπαίδων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή