Μαχητική μέχρι τέλους η Οριάνα Φαλάτσι

Μαχητική μέχρι τέλους η Οριάνα Φαλάτσι

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η διάσημη δημοσιογράφος και συγγραφέας Οριάνα Φαλάτσι απεβίωσε στη γενέτειρά της Φλωρεντία, σε ηλικία 77 ετών. Η Φαλάτσι είχε διαγνωστεί πριν από αρκετά χρόνια με καρκίνο του στήθους.

Την τελευταία δεκαπενταετία, η Φαλάτσι είχε επιλέξει να απόσχει από τη δημόσια ζωή και ζούσε απομονωμένη κυρίως στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Δέχτηκε ωστόσο να σπάσει τη σιωπή της μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και δημοσίευσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ένα πύρινο άρθρο, στο οποίο χαρακτήριζε το Ισλάμ ασύμβατο με τη δημοκρατία, την ελευθερία και τις αξίες του δυτικού πολιτισμού. Το άρθρο έγινε βιβλίο, το οποίο πούλησε ένα εκατομμύρια αντίτυπα στην Ιταλία αλλά κόστισε στη Φαλάτσι αγωγές για δυσφήμηση του Ισλάμ και την κατηγορία ότι αντιμετωπίζει ρατσιστικά τους μουσουλμάνους.

Η μαχητικότητα διέκρινε την Οριάνα Φαλάτσι από τη νεότητά της. Κόρη δραστήριου αντιστασιακού, από την εφηβεία της ήδη συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση κατά των Γερμανών, εμπειρία που καθόρισε την απόφασή της να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Αρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα L’ Europeo, για να περάσει αργότερα στην Corriere della Sera με την οποία συνεργάστηκε ως ειδική απεσταλμένη και πολεμική ανταποκρίτρια. Κάλυψε εκτενώς τον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά και τις συγκρούσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, και τη Μέση Ανατολή ενώ βρέθηκε σε δημοσιογραφικές αποστολές και στη Λατινική Αμερική. Στην Ελλάδα, η Οριάνα Φαλάτσι έγινε περισσότερο γνωστή από τη σχέση της, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, με τον Αλέκο Παναγούλη, στον οποίο αφιέρωσε το βιβλίο με τίτλο «Ενας άνδρας», που έγραψε μετά τον θάνατό του. Η Φαλάτσι άφησε εποχή για τις συνεντεύξεις της με διεθνείς προσωπικότητες – μεταξύ των οποίων ο Χένρι Κίσινγκερ, η Γκόλντα Μέιρ, ο Γιασέρ Αραφάτ, η Ιντιρα Γκάντι και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Συγκρουόταν με την εξουσία

Οι επιθετικές ερωτήσεις της και το ύφος της δηλούσαν την επιλογή της δημοσιογράφου να συγκρούεται πρόσωπο με πρόσωπο με την εξουσία. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση ήταν η συνέντευξή της με τον ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί. Πληροφορούμενος τον θάνατο της Οριάνα Φαλάτσι, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δήλωσε ότι χάθηκε μια δημοσιογράφος διεθνούς φήμης, συγγραφέας σημαντικών επιτυχιών, που πρωταγωνίστησε με πάθος σε ζωηρές πολιτιστικές διαμάχες, μια γυναίκα αξιοθαύμαστη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το πρόβλημα της υγείας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή