Διαζευγμένοι πατέρες ζητούν χρόνο με τα παιδιά τους

Διαζευγμένοι πατέρες ζητούν χρόνο με τα παιδιά τους

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανδρες, μόνοι, ψάχνουν… την άκρη του νήματος που θα τους φέρει πιο κοντά στα παιδιά τους. Αυτό είναι, σε αδρές γραμμές, το προφίλ των μελών του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ), που στοχεύει στην καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ανδρών μετά το διαζύγιο και ο οποίος μόλις σε 1,5 χρόνο ζωής, έχει προσφέρει συμβουλευτικές ή άλλες υπηρεσίες σε περισσότερα από 20.000 άτομα.

«Πρόκειται κυρίως για άνδρες, αλλά και για γυναίκες συγγενείς θιγόμενων πατεράδων, οι οποίοι είτε βρίσκονται εν μέσω της δικαστικής διαμάχης για την επιμέλεια των παιδιών είτε αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν τους όρους επικοινωνίας μαζί τους», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Σπιτάλας. Οπως σημειώνει ο ίδιος, μολονότι οι επιστήμονες πλέον συμφωνούν ότι ένα παιδί -μετά τα 3 του χρόνια- έχει ανάγκη εξίσου και τους δύο γονείς, η Ελλάδα επιμένει να δίνει στον πατέρα ρόλο… κομπάρσου. «Εδώ, ένα διαζύγιο, οδηγεί σχεδόν νομοτελειακά στην αποξένωση των παιδιών από τον πατέρα τους, καθώς στο 99% των περιπτώσεων η επιμέλειά τους δίδεται στη μητέρα. Η επικοινωνία τους με τον πατέρα περιορίζεται, στην καλύτερη περίπτωση, στα δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα ή είναι ακόμα λιγότερη. Το δικαστήριο δεν δίνει καμία ευελιξία στις ώρες και τις ημέρες της επικοινωνίας, δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις αποστάσεις».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις περιπτώσεις που έχει διαχειριστεί ο ΣΥΓΑΠΑ, μόλις στο 0,4% η επιμέλεια δόθηκε στον πατέρα. «Οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν κυρίως άνδρες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αυτούς δηλαδή που η τσέπη τους μπορούσε να» αντέξει» τις δικαστικές διαμάχες. Ως γνωστόν, σύμφωνα με το οικογενειακό δίκαιο που ισχύει στη χώρα μας, τα δικαστικά έξοδα βαρύνουν αποκλειστικά τον πατέρα, ο οποίος χρειάζεται να εφεσιβάλλει πολλές φορές έως ότου κερδίσει τελικά την επιμέλεια», τονίζει ο κ. Σπιτάλας.

Η συντριπτική πλειονότητα, ωστόσο, των πατέρων αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική, αλλά και ψυχολογική πίεση ενός αέναου δικαστικού αγώνα. «Πώς να αντέξεις να ακούς να λέγεται ότι έχεις κακοποιήσει το παιδί σου; Κι όμως, σχεδόν στο σύνολο των διαζυγίων, οι δικηγόροι προτρέπουν τις συζύγους να κάνουν τέτοιου είδους αναφορές – «ε, να υπερβάλλουμε και λίγο», τους λένε. Οι αιτήσεις διαζυγίου είναι φασόν». Δεν είναι τυχαίο ότι το 82% των ανδρών που έφθασαν στον ΣΥΓΑΠΑ παρακολουθούνται από ψυχολόγους. «Οταν δεν μπορείς να δεις το παιδί σου, υφίστασαι ψυχολογική κατάπτωση», καταλήγει ο κ. Σιγάλας.

Ο Σύλλογος έχει απευθύνει έκκληση στην πολιτεία να θεσμοθετηθούν οικογενειακά δικαστήρια, στα οποία οι δικαστές να αποφασίζουν αμερόληπτα, πέρα από προκαταλήψεις και στερεότυπα με βάση το φύλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή