Η ρουκέτα είναι «ανατολικού τύπου»

Η ρουκέτα είναι «ανατολικού τύπου»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις διαπιστώθηκε ότι για την τρομοκρατική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία χρησιμοποιήθηκε ρουκέτα, το μυαλό όλων πήγε στην αντίστοιχη δράση της «17 Νοέμβρη», στις τρομοκρατικές επιθέσεις με ρουκέτες που είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο Συκουρίου τα Χριστούγεννα του 1989. Γρήγορα όμως ξεκαθαρίστηκε ότι επρόκειτο για ένα εντελώς διαφορετικό όπλο. Η ρουκέτα που χρησιμοποιήθηκε χθες είναι πολύ μικρότερη, τόσο στο διαμέτρημα, όσο και στο βεληνεκές, σε σχέση με τις ρουκέτες που χρησιμοποίησε η «17 Νοέμβρη». Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή αξιωματικοί της αστυνομίας ανέφεραν ότι οι ρουκέτες που είχαν κλαπεί από το Συκούριο είχαν είτε χρησιμοποιηθεί από τη «17 Νοέμβρη», είτε κατασχεθεί στις δύο γιάφκες της οργάνωσης.

Η ρουκέτα που χρησιμοποιήθηκε χθες είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ανατολικού τύπου, πιθανόν ρώσικης κατασκευής. Οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αντιαρματική ρουκέτα RPG 18. Τέτοιου είδους οπλισμός δεν χρησιμοποιείται από τον Ελληνικό Στρατό και έτσι αποκλείεται το ενδεχόμενο το βλήμα να έχει κλαπεί από κάποιο στρατόπεδο. Το πιθανότερο είναι να έφθασε στα χέρια των δραστών μέσω κυκλωμάτων λαθρεμπορίας όπλων. Οπως ανέφεραν αξιωματικοί της αστυνομίας, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων διακινούνται παρανόμως τέτοια όπλα και ως τρεις θεωρούνται οι πιθανότερες πηγές προέλευσης: Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία.

Η ρουκέτα, διαμέτρου 2,36 χιλιοστών, είναι αυτοπροωθούμενη, φέρει δηλαδή ενσωματωμένο τον εκτοξευτήρα και δεν χρειάζεται άλλο μηχανισμό εκτόξευσης. Επιπλέον, το μέγεθός της είναι μικρό, δεν ξεπερνά τα 50 εκατοστά, γεγονός που κάνει εύκολη τη μεταφορά και χρήση της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή