Αντηλιακές κρέμες από φασόλια για περισσότερη προστασία

Αντηλιακές κρέμες από φασόλια για περισσότερη προστασία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τώρα το ξέραμε σαν ένα ταπεινό όσο και πλούσιο σε πρωτεΐνες φαγητό. Βασικό συστατικό της ελληνικής διατροφής, το φασόλι, βάση της παραδοσιακής φασολάδας, αποδεικνύεται τώρα ότι έχει και άλλα χαρίσματα. Ο καρπός της φασολιάς μπορεί να μας προστατεύσει από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Ναι, έρχονται τα αντηλιακά από φασόλια! Σύμφωνα με ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, σε πρόσφατο διεθνές επιστημονικό συνέδριο στην Ανδρο, εκχυλίσματα από τον βλαστό της φασολιάς (το περίβλημα του καρπού της) προστατεύουν το γενετικό υλικό των κυττάρων του δέρματος από τις καταστροφικές επιδράσεις της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Οπως είναι γνωστό η έκθεση σε UV προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ακόμα και σε ποικίλες μορφές καρκίνου, με πρώτη αυτή του δέρματος.

Οι ερευνητές -με τη συνεργασία της ομάδας του καθηγητή Λέανδρου Σκαλτσούνη από τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών- «βομβάρδισαν» στο εργαστήριο γενετικό υλικό με υπεριώδη ακτινοβολία, διαπιστώνοντας σοβαρές αλλοιώσεις, έως και καταστροφή του. Οταν επανέλαβαν το πείραμα, αφού πρώτα είχαν περιχύσει τα κύτταρα με εκχύλισμα πολυφαινολικών ενώσεων προερχόμενα από φασόλια, παρατήρησαν αυξημένη προστασία. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν σύντομα σε έγκυρο διεθνές περιοδικό.

Στο πείραμα εξετάστηκαν δείγματα από την πιο διαδεδομένη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο ποικιλία κοινών φασολιών, την Phaseolus vulgaris, προερχόμενα όμως από την περιοχή Βροντού και Ορεινή Σερρών. «Το μικροκλίμα της περιοχής προέλευσης έχει σημασία», λέει στην «Κ» ο κ. Κουρέτας. «Οι συγκεκριμένες ευεγερτικές ουσίες υπάρχουν σε όλα τα φασόλια. Αλλά σε ορισμένες περιοχές, όπου πιάνει πολύ κρύο, το φυτό «στρεσάρεται” και αποθηκεύει μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινολών. Ετσι βρίσκουμε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις».

Για την εμπορική κατοχύρωση του προϊόντος που μπορεί να δημιουργηθεί, δηλαδή μια πρωτότυπη αντηλιακή κρέμα με εκχύλισμα από τον βλαστό της φασολιάς των Σερρών, έχουν ενδιαφερθεί δύο εταιρείες, μια ξένη και μια ελληνική, όπως μας πληροφορεί ο κ. Κουρέτας. Βέβαια υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να τη δούμε στα ράφια. «Πρέπει να γίνουν πειράματα με επάλειψη πάνω στο δέρμα», λέει ο κ. Κουρέτας. Το σίγουρο είναι ότι το αντηλιακό της φασολιάς θα λειτουργεί διαφορετικά από τις σημερινές κρέμες, που κυρίως δημιουργούν μια «ασπίδα» προστασίας, φιλτράροντας τις ηλιακές ακτίνες. Αντίθετα, οι φαινόλες της φασολιάς θα εισχωρούν στα κύτταρα και θα αντιμετωπίζουν εκ των έσω την επίθεση…

Αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση του κ. Κουρέτα ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να ενισχύσει την προστασία του απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία και μέσω μιας δίαιτας πλούσιας σε φασόλια. Ετσι κι αλλιώς είναι γνωστό ότι η μεγάλη κατανάλωση φασολιών (και οσπρίων γενικότερα) βοηθά στην καταπολέμηση των απειλών καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου (όπως του παχέος εντέρου κ.λπ.).

«Αναδεικνύουμε τους θησαυρούς που κρύβει η ελληνική γη. Ο στόχος μας είναι η ανάδειξη της τοπικότητας, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, η δημιουργία διαφοροποιημένων ειδών, αντί για την επικράτηση κάποιων τυποποιημένων παγκοσμιοποιημένων προϊόντων» λέει ο κ. Κουρέτας, τονίζοντας τις ελπιδοφόρες προοπτικές των βιολειτουργικών τροφίμων, που θα παράγονται στην Ελλάδα.

Με αυτό το σκεπτικό η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα επιδιώκει να συνεχίσει τις έρευνες και σε άλλα προϊόντα της σερραϊκής υπαίθρου. Σκοπός είναι να κατασκευαστεί μονάδα παρασκευής εκχυλίσματος στην περιοχή, η οποία θα συνεργάζεται με ξένους και ελληνικούς οίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή