Αντιδράσεις αντιπολίτευσης στην περιοδεία Μπακογιάννη

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης στην περιοδεία Μπακογιάννη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόλυτη αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσαν χθες στη Βουλή οι τροπολογίες για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης και τον διορισμό 240 ιεροδιδασκάλων για την αρωγή των μουφτειών στη Θράκη. Μάλιστα η δεύτερη τροπολογία έδωσε λαβή στην αξιωματική αντιπολίτευση να εκφράσει την πλήρη σντίθεσή της προς την πρόσφατη περιοδεία της υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη, όσον αφορά τον χαρακτήρα που προσέλαβε και τις εξαγγελίες που έγιναν.

Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι ο διορισμός των ιεροδιδασκάλων της μουσουλμανικής μειονότητας και η ανάληψη από το κράτος της μισθοδοσίας τους ήταν σωστή κίνηση, πλην όμως διεφώνησαν κυρίως με το γεγονός ότι ο διορισμός τους θα περνά από κρατική επιτροπή και όχι από τις τοπικές κοινωνίες.

«Είναι σωστό να οριστούν οργανικές θέσεις, αλλά λάθος να διορίζονται από επιτροπή που διορίζεται από το κράτος», τόνισε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής κ. Γ. Παπαγεωργίου. «Θα υπάρξουν αντιδράσεις», προέβλεψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Α. Σκυλλάκος, ενώ εκ μέρους του Συνασπισμού ο κ. Φ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «δίδεται η εντύπωση περαιτέρω χειραγώγησης της μουσουλμανικής μειονότητας».

– Δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις δύο θρησκευτικές κοινότητες της Θράκης, επισήμανε ο κ. Ευ. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ), που εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη: «Μην επαναλαμβάνουμε λάθη άλλων εποχών», τόνισε, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για στρατηγικό λάθος: «Με εκπλήσσει το γεγονός ότι τόσο το περιεχόμενο της τροπολογίας, όσο και άλλα μέτρα που αφορούν τη μειονότητα, τα οποία είναι αρμοδιότητας επιμέρους υπουργείων εξαγγέλλονται επιτόπου στη Θράκη από την υπουργό Εξωτερικών. Δεν αντιλαμβάνομαι να διαχειρίζεται την πολιτική του κράτους στη Θράκη η κ. Μπακογιάννη».

– Δίπλα στους διορισμένους 240 ιμάμηδες θα δημιουργήσετε 240 ψευτοϊμάμηδες, όπως γίνεται με τον μουφτή, τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Σγουρίδης υπογραμμίζοντας ότι «μ’ αυτά και μ’ αυτά θα ζητήσει να περιοδεύσει και ο Γκιουλ στη Θράκη».

Ολα αυτά είχαν αποφασιστεί στην Κυβερνητική Επιτροπή και απλώς τα επανέλαβε η κ. Μπακογιάννη, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας λάθος του ΠΑΣΟΚ να συνδυάζεται η περιοδεία της υπουργού Εξωτερικών με την ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Γκιουλ στην Αθήνα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χ. Καστανίδης απάντησε ότι είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 15 χρόνια που λαμβάνεται μία απόφαση- μέτρο χωρίς εθνική προσυνεννόηση με την αντιπολίτευση. Η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου ανταπάντησε ότι για το θέμα αυτό οι αποφάσεις πηγαίνουν πολύ πίσω, αφού το επεξεργαζόταν το υπουργείο Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε δε ότι οι μουφτήδες προτείνουν τα πρόσωπα που θα διοριστούν ιμάμηδες και δεν εμπλέκεται το κράτος.

Οσον αφορά την άλλη τροπολογία, τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως συμφώνησαν ότι είναι ένα θετικό βήμα η σύνδεση και ευθυγράμμιση της «πολιτικής κινητοποίησης» με τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος, αλλά θα πρέπει, όπως τονίσθηκε ειδικά από την Αριστερά, να απαγορεύεται η επιστράτευση απεργών.

Ο εισηγητής της Ν. Δ. κ. Α. Λυκουρέντζος έκανε λόγο για φιλελευθεροποίηση ενός καθεστώτος τριάντα ετών, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης τόνισε ότι για πρώτη φορά σε μια νομοθετική διάταξη προσδιορίζεται η έκτακτη ανάγκη, που μπορεί να οδηγήσει στη λήψη σχετικών μέτρων που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή