Διώξεις κατά επτά αστυνομικών για το βίντεο

Διώξεις κατά επτά αστυνομικών για το βίντεο

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινικές διώξεις, τέσσερις σε βαθμό κακουργήματος και τρεις σε βαθμό πλημμελήματος, εναντίον επτά αστυνομικών που υπηρετούν στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας και ενεπλάκησαν στην υπόθεση βασανισμού των δύο νεαρών κρατουμένων άσκησε χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Μεϊδάνης. Συγκεκριμένα, δύο κατηγορούνται για βασανισμό κρατουμένων από κοινού κατά συρροή, δύο για απλή συνέργεια σε βασανιστήρια, δύο για υπόθαλψη εγκληματία, ενώ ο διοικητής του τμήματος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.

Στροφή 180 μοιρών

Στροφή 180 μοιρών αλλάζοντας την υπερασπιστική του γραμμή έκανε χθες μέσω του συνηγόρου του ο 30χρονος αρχιφύλακας Ν. Τζ., βασικός πρωταγωνιστής του βίντεο βασανισμού των δύο κρατουμένων στο Α. Τ. Ομόνοιας. Ενώ είχε παραδεχτεί την πράξη του, ζητώντας συγγνώμη από την ελληνική κοινωνία, χθες στο απολογητικό του υπόμνημα αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ισχυρίστηκε ότι το οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε είναι παραποιημένο και εμμέσως υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της 24ης Ιουνίου του 2006.

Η προανάκριση ολοκληρώθηκε το απόγευμα με τις καταθέσεις τριών ακόμα ατόμων, που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση: των δύο συνοριοφυλάκων Α. Θ. και Π. Π. που έκαναν τη σύλληψη και του αστυνομικού Γ. Μπ. που υπηρετεί στο τμήμα Ομονοίας. Αντίγραφο της δικογραφίας στάλθηκε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία με εντολή αρχηγού πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 10 ημερών.

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο 30χρονος περιγράφει τα γεγονότα ως εξής: «Σε ήπιο τόνο κάλεσα τους κατηγορουμένους να παύσουν να φωνασκούν και να ζητήσουν συγγνώμη από το θύμα της ληστείας. Αυτοί, αντί απαντήσεως, έβριζαν την 42χρονη και με τον σκαιότερο τρόπο έβριζαν εμένα, τη μητέρα μου και την οικογένειά μου για είκοσι και πλέον λεπτά». Συνεχίζει λέγοντας ότι: «Οι βαρύτατες ύβρεις με έκαναν να απολέσω την αίσθηση του χρόνου και του χώρου και να τους χτυπήσω με τα χέρια μου, καταφέρνοντας ραπίσματα στα πρόσωπά τους και λακτίσματα στα πόδια τους. Οι κατηγορούμενοι συναισθανόμενοι το βάρος των ύβρεων δεν αντέδρασαν εμπρός στη δίκαιη οργή μου».

Οσον αφορά τη διάρκεια του περιστατικού, ισχυρίστηκε: «Διήρκεσε δύο ή τρία λεπτά της ώρας και αμέσως μετά εγώ ηρέμησα, ξαναβρήκα τον εαυτό μου και προχώρησα στην εκτέλεση των καθηκόντων μου». Στη συνέχεια, ο 30χρονος αμφισβητεί άμεσα την αυθεντικότητα του βίντεο: «Επειδή το βίντεο είναι θολό και σε μερικά τμήματα επαναλαμβάνεται, επειδή δεν αναγνωρίζω τις φωνές και τους ήχους που ακούγονται, επειδή είναι ξεκάθαρα παραποιημένο, επειδή θεωρώ το εν λόγω βίντεο προϊόν εγκλήματος, υποβάλλω αίτημα να εξεταστεί από τα εργαστήρια εγκληματολογικών ερευνών για να διαπιστωθεί η γνησιότητά του».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Π. Π., ενός εκ των δύο συνοριοφυλάκων, κ. Βάιος Σκαμπαρδώνης, μιλώντας στην «Κ» υποστήριξε ότι ο πελάτης του «ανέβασε τους συλληφθέντες στο τμήμα και στη συνέχεια αποχώρησε αφού ήταν οδηγός του οχήματος και δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά». Προσέθεσε δε ότι ο νεαρός συλληφθείς παραδέχτηκε στους αστυνομικούς ότι «ο Π. Π. έφυγε και δεν τον ξαναείδα». Ο κ. Σκαμπαρδώνης άφησε τέλος να εννοηθεί ότι τον πελάτη του ενοχοποίησε στην κατάθεσή του ο αστυνομικός που υπηρετεί στο τμήμα Γρ. Μπ. προκειμένου να αποπροσανατολίσει την έρευνα, καθώς προκύπτουν σαφείς ενδείξεις σε βάρος του…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στο μεταξύ χθεσινή ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη», ο οποίος διαπιστώνει ότι «η διερεύνηση καταγγελιών για αστυνομική βία είναι κατά κανόνα πλημμελής και μάλιστα όχι λόγω παραλείψεων μεμονωμένων στελεχών, αλλά λόγω χρόνιων και επίμονων προβλημάτων του συστήματος εσωτερικών ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ.».

Τα παράπονά μας στο Τμήμα

Σε μια σαφή προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από το Α.Τ. Ομονοίας, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης εξέδωσε εγκύκλιο για την καθιέρωση της «ημέρας καθημερινότητας του πολίτη» κάθε δεύτερη Δευτέρα από 12.00 έως 2 μ.μ. Σκοπός της πρωτοβουλίας όπως τουλάχιστον προκύπτει από το κείμενο της εγκυκλίου είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να διευκολυνθεί η επικοινωνία μεταξύ αστυνομίας και πολιτών. «Κρίνεται σκόπιμο εφεξής να καθιερωθεί μία ημέρα ανά δεκαπενθήμερο, κατά την οποία ο υπογράφων, οι γενικοί αστυνομικοί διευθυντές, οι διευθυντές Αστυνομικών Διευθύνσεων νομών θα δέχονται τους πολίτες σε ακρόαση», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή