Φθορές στην Ολυμπία παραδέχεται το ΥΠΠΟ

Φθορές στην Ολυμπία παραδέχεται το ΥΠΠΟ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμέσως πλην σαφώς και έπειτα από δημοσιογραφικές πιέσεις, το υπουργείο Πολιτισμού παραδέχθηκε, αργά χθες το απόγευμα, τρεις μέρες μετά τη φωτιά την Αρχαία Ολυμπία, την καταστροφή που υπέστη η αποθήκη του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Στην αποθήκη του Γερμανικού Ινστιτούτου, όπου έλαβε χώρα και η πτώση της στέγης, ένα μαρμάρινο μέλος χωρίς ανάγλυφο διάκοσμο έχει υποστεί μεγάλη φθορά -ρηγμάτωση και ρόφηση αιθάλης- το οποίο χρήζει συγκόλλησης στερέωσης και καθαρισμού, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα (στερέωση και καθαρισμός) πρέπει να ληφθεί για τα σχετικά λίγα μέλη με ανάγλυφο διάκοσμο. Σημειώνεται ότι η κατάσταση στην αποθήκη δεν επέτρεπε εξονυχιστικό έλεγχο», ήταν η προφορική ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ομως μέχρι εκείνη τη στιγμή, η μόνη ανακοίνωση που υπήρχε στον κόμβο του ΥΠΠΟ ήταν σχετική με «Ενέργειες και δράσεις στην Αρχαία Ολυμπία κατά την 28η Αυγούστου 2007, για την αντιμετώπιση των φθορών από την πυρκαγιά στις 26/8/07». Τα έντεκα σημεία της αφορούσαν τις ώρες επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο, τον αριθμό επισκεπτών, τους συντηρητές, τις συσκέψεις που προγραμματίζονται, τις αυτοψίες. Δεν υπήρχε πουθενά όμως καμιά απάντηση -ούτε καν νύξη- για την αποθήκη του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου που κάηκε και τα καμένα ξύλα της στέγης έπεσαν πάνω σε μάρμαρα, κιονόκρανα και άλλα μέλη από τα μνημεία της Ιεράς Αλτιος που φυλάσσονταν εκεί. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο είναι παρόν στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, με τα εξής λόγια: «Ο γ.γ. του ΥΠΠΟ Χρ. Ζαχόπουλος παρουσία της κ. Β. Βασιλοπούλου, προϊσταμένης της ΓΔΑΠΚ, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα συντήρησης των αρχαιοτήτων που βρίσκονταν στον υπαίθριο αποθηκευτικό χώρο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, νοτίως του Σταδίου».

Δύο ανακοινώσεις, την ίδια μέρα, για το ίδιο θέμα, με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή