Η μάχη του σταυρού στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες

Η μάχη του σταυρού στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικά πλειοψηφία 152 εδρών θα έχει η Νέα Δημοκρατία στη νέα Βουλή. Χθες ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει 41,84% και 152 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 38,10% και 102 έδρες, το ΚΚΕ 8,15% και 22 έδρες, τον ΣΥΡΙΖΑ 5,04% και 14 έδρες και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό 3,80% και 10 έδρες.

Εν τω μεταξύ, στη μάχη του σταυρού νικητές αναδείχθησαν στην Α΄ Αθηνών η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης στο ΠΑΣΟΚ και στη Β΄ Αθηνών ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος στο ΠΑΣΟΚ. Πάντως, κορυφαία στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως η κ. Μαριέττα Γιαννάκου (Νέα Δημοκρατία), οι κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, Νίκος Χριστοδουλάκης και Χρ. Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ) θα μείνουν εκτός Βουλής.

Αναλυτικά, στις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας η σταυροδοσία εξελίχθηκε ως εξής:

Α΄ Αθηνών, με ενσωματωμένο το 95% των ψήφων:

– Από τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται επτά βουλευτές, οι Ντόρα Μπακογιάννη (56.770 σταυροί), Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιώργος Αλογοσκούφης, Προκόπης Παυλόπουλος, Γιώργος Βουλγαράκης, Φωτεινή Πιπιλή, Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη (24.740 σταυροί). Εκτός Βουλής μένουν η Ελένη Κουντουρά (20.911 σταυροί) και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωσταντάρας, που κατέλαβαν την όγδοη και ένατη θέση αντιστοίχως, καθώς και η Μαριέττα Γιαννάκου, που έρχεται δέκατη με 19.743 σταυρούς.

– Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται πέντε βουλευτές, οι Κώστας Σκανδαλίδης (με 48.880 σταυρούς), Αννα Διαμαντοπούλου, Χρ. Παπουτσής, Συλβάνα Ράπτη και Αθανάσιος Αλευράς (με 26.250 σταυρούς). Οι Θανάσης Τσούρας (20.017 σταυροί) και Παντελής Οικονόμου καταλαμβάνουν την έκτη και έβδομη θέση αντιστοίχως, χωρίς όμως να εκλέγονται.

– Από το ΚΚΕ εκλέγονται η Λιάνα Κανέλλη (με 22.150 σταυρούς) και η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη.

– Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται η Αννα Φιλίνη και ο Περικλής Κοροβέσης.

– Τον ΛΑΟΣ θα εκπροσωπήσει στη νέα Βουλή ο Αθ. Πλεύρης (6.599 σταυροί).

Β΄ Αθηνών, με ενσωματωμένο το 90,84% των ψήφων:

– Από τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται 17 βουλευτές, κατά σειρά οι εξής: Κυριάκος Μητσοτάκης (με 68.500 σταυρούς), Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Λευτέρης Ζαγορίτης, Μιχάλης Λιάπης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Κώστας Χατζηδάκης, Κατερίνα Παπακώστα, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Πάνος Καμμένος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αργύρης Ντινόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Αρης Σταθάκης, Θόδωρος Κασίμης και Γιάννης Παπαθανασίου (με 32.212 σταυρούς).

Τη 18η θέση καταλαμβάνει η δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη (με 30.120 σταυρούς) και δεν επανεκλέγεται και ακολουθούν ο ηθοποιός Κώστας Καρράς (δεν επανεκλέγεται) και ο Δημήτρης Κωστόπουλος.

– Από το ΠΑΣΟΚ (14 έδρες) πρώτος με 103.000 σταυρούς εκλέγεται ο Ανδρεας Λοβέρδος και ακολουθούν οι: Μίμης Ανδρουλάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Δημαράς, Μιλένα Αποστολάκη, Μαρία Δαμανάκη, Απόστολος Κακλαμάνης, Πέτρος Ευθυμίου, Βάσω Παπανδρέου, Αλέκος Παπαδόπουλος, Κώστας Γείτονας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σοφία Σακοράφα και Τηλέμαχος Χυτήρης (με 26.828 σταυρούς).

Εκτός Βουλής μένουν οι Χρ. Πρωτόπαπας (με 25.997), Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Στέφανος Τζουμάκας και Νίκος Μπίστης.

– Από το ΚΚΕ εκλέγονται οι: Αλέκα Παπαρήγα, Σπύρος Χαλβατζής, Γιώργος Μαυρίκος, Γιάννης Πρωτούλης και Εύα Μελά.

– Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι: Φώτης Κουβέλης (με 26.322 σταυρούς), Γιάννης Δραγασάκης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Γρηγόρης Ψαριανός.

– Από τον ΛΑΟΣ εκλέγονται οι: Γιώργος Καρατζαφέρης και Αδωνις Γεωργιάδης.

Α΄ Πειραιώς

– Από τη Ν.Δ. εκλέγεται πρώτος ο Βασίλης Μιχαλολιάκος (με 18.763 σταυρούς) και ακολουθούν οι Παναγιώτης Μελάς με 13.238 και Γιώργος Καλός με 12.903 σταυρούς, διεκδικώντας τη δεύτερη θέση.

– Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται μόνον ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

– Από το ΚΚΕ εκλέγεται η Ελπίδα Παντελάκη.

– Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θοδ. Δρίτσας.

– Από τον ΛΑΟΣ ο σεξολόγος Απόστολος Βαΐτσης.

Β΄ Πειραιώς

– Εκλέγονται από τη Νέα Δημοκρατία οι: Κώστας Καραμανλής και Γιάννης Τραγάκης. Ακολουθεί ο Αναστάσιος Νεράντζης, που θα μπει στη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός θα κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης.

Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται οι: Γρηγόρης Νιώτης (με 23.009 σταυρούς), Δημήτρης Λιντζέρης και Γιάννης Διαμαντίδης (με 18.052 σταυρούς). Ακολουθούν στην κατάταξη οι Κώστας Ξυλούρης (με 15.015 σταυρούς) και Μαρία Κασιμάτη.

– Από το ΚΚΕ εκλέγεται η Βέρα Νικολαΐδου.

– Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

– Από τον ΛΑΟΣ η Δήμητρα Αράπογλου.

Α΄ Θεσσαλονίκης, με πολύ μικρή πάντως ενσωμάτωση ψήφων:

– Η Ν.Δ. εκλέγει τους: Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Ιωαννίδη, Ελενα Ράπτη, Κώστα Γκιουλέκα, Γιώργο Ορφανό, Απόστολο Τζιτζικώστα και Σταύρο Καλαφάτη.

– Το ΠΑΣΟΚ εκλέγει τους: Ευάγγελο Βενιζέλο, Χάρη Καστανίδη και Σπύρο Βούγια. Ακολουθούν η Εύα Καϊλή και ο Γιάννης Μαγκριώτης, που διεκδικούν την πέμπτη θέση.

– Το ΚΚΕ εκλέγει τους: Γιάννη Ζιώγα και Σοφία Καλαντίδου.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει για τρίτη τετραετία την Ασημίνα Ξηροτύρη.

– Ο ΛΑΟΣ εκλέγει τον Θωμά Ακριβόπουλο (αν ο κ. Γ. Καρατζαφέρης κρατήσει την έδρα στη Β΄ Αθήνας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή