Βανδαλισμοί στο ΑΕΙ Κρήτης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάστατη είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και η τοπική κοινωνία σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο ύστερα από το νέο κρούσμα κλοπών και βανδαλισμών τη νύχτα της Τετάρτης. Και δεν είναι μόνο αυτό. Συχνά οι εργαζόμενοι σε χώρους του ιδρύματος βρίσκουν ίχνη από χρήση ναρκωτικών. Μάλιστα, λόγω των κρουσμάτων αυτών, τον περασμένο Αύγουστο (όταν το ίδρυμα δεν λειτουργούσε) η Σύγκλητος είχε δώσει άδεια στις αστυνομικές αρχές να παρεμβαίνουν στους χώρους του, εάν διαπιστώνουν ή έχουν καταγγελίες για χρήση ναρκωτικών. Το νέο κρούσμα επαναφέρει, ευρύτερα για τα ιδρύματα όλης της χώρας, το ζήτημα του ορισμού των χώρων που καλύπτει το άσυλο.

«Πραγματικά νιώθω υπό απειλή, νιώθω ότι κινδυνεύει ακόμη και η προσωπική μου ακεραιότητα σε ένα χώρο που εργάζομαι εδώ και 23 χρόνια και που τον αγαπώ και τον θεωρώ δεύτερο σπίτι μου. Ποτέ δεν έχω νιώσει έτσι όπως ένιωσα σήμερα», ανέφερε χθες σε έγγραφό της προς τον πρύτανη του ιδρύματος κ. Ιωάννη Παλλήκαρη η γραμματέας του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών κ. Ρένα Καλαϊτζάκη μετά την αποκάλυψη της κλοπής. Οπως τόνισε στην  «Κ»  ο αντιπρύτανης κ. Μανώλης Πετράκης τα συχνά κρούσματα βίας, καθώς και χρήσης ναρκωτικών στους χώρους του ιδρύματος σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση της φύλαξης με επιπλέον προσλήψεις φυλάκων από το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, χθες το πρωί διαπιστώθηκε ότι κάποιοι με σκεπάρνι (βρέθηκε στον χώρο της διάρρηξης) έσπασαν την πόρτα του γραφείου που φυλάσσονται τα κλειδιά των γραφείων σε όλο το κτίριο και τα πήραν. Οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν την απουσία προσωπικού φύλαξης και διέρρηξαν περί τα 20 γραφεία καθηγητών και εργαστήρια. Από την πρώτη καταγραφή προέκυψε ότι έχουν κλαπεί πέντε φορητοί υπολογιστές και δύο προβολικά μηχανήματα.

«Ανοίχθηκαν γραφεία καθηγητών, παραβιάστηκαν συρτάρια και βιβλιοθήκες με αρχειακό υλικό και εκλάπη εξοπλισμός, ο οποίος τώρα καταγράφεται. Ενιωσα πολύ έντονα τη βία και την παραβίαση του χώρου εργασίας μου και των προσωπικών μου πραγμάτων. Νιώθω ότι απειλείται η προσωπική μου ακεραιότητα» συμπληρώνει η κ Καλαϊτζάκη.

«Είναι ένα ακόμη συμβάν που καταδεικνύει ότι ο χώρος είναι αφύλακτος. Πέρα από τη ζημιά οικονομικής φύσεως, υπάρχει και η επιδείνωση του αισθήματος ανασφάλειας που εργαζόμενοι και φοιτητές νιώθουν. Επιτέλους, πρέπει να λάβουμε σοβαρά μέτρα», ανέφερε σε ενημερωτικό του σημείωμα προς τις πρυτανικές αρχές ο πρόεδρος του τμήματος Επιστήμης υπολογιστών κ. Δημήτρης Πλεξουσάκης. «Η αγανάκτηση και ο φόβος ολοένα αυξάνονται και δεν θα εκπλαγώ να ακούσω από τους υπαλλήλους, τα μέλη του τμήματος ή τους φοιτητές την άρνηση να συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους κάτω από αυτές τις συνθήκες», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή