Ελικόπτερο και λιμενικοί έσωσαν τους αίγαγρους

Ελικόπτερο και λιμενικοί έσωσαν τους αίγαγρους

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελικόπτερα και σκάφη του λιμενικού επιστρατεύτηκαν, για να μεταφερθεί νερό και τροφή στο νησάκι της Αντιμήλου απέναντι από τη Μήλο προκειμένου να επιβιώσει ο πληθυσμός των αιγάγρων που υπέφερε από τη λειψυδρία. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η ξηρασία αντίθετα δεν φαίνεται να επηρέασαν -μάλλον το αντίθετο- τα αγριοκούνελα στη Λήμνο και τα αγριογούρουνα στη Λέσβο που προκαλούν μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες. Μάλιστα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθυσμού τους με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κιλτίδη δόθηκε η άδεια να αυξηθούν οι μέρες και ο χρόνος που επιτρέπεται το κυνήγι των δύο ειδών.

Τέλος Αυγούστου και οι υπάλληλοι του δασονομείου Μήλου πραγματοποιούν τη δεύτερη από τη δύο ετήσιες επισκέψεις τους στην Αντίμηλο περίπου 13 μίλια μακριά από τη Μήλο, για να ελέγξουν τον πληθυσμό των αιγάγρων που υπάρχουν στο νησάκι. Οι μοναδικοί κάτοικοι της Αντιμήλου ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το πιο γνωστό ίσως κρι-κρι της Κρήτης και από το 1994 ανήκουν στα προστατευόμενα είδη. Απόλυτα προσαρμοσμένοι, οι αίγαγροι στην Αντίμηλο, φέτος αντιμετώπισαν μεγάλο πρόβλημα λόγω ξηρασίας. «Οταν φτάσαμε διαπιστώσαμε ότι περίπου πενήντα άτομα ήταν νεκρά από τα 700 που υπολογίζουμε ότι βρίσκονται στο νησί» λέει στην «Κ» ο διευθυντής δασών Κυκλάδων κ. Κωνσταντίνος Καταγάς. Λίγες ημέρες αργότερα από εκείνη την επίσκεψη ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής μετέφερε νερό από το φράγμα της Μυκόνου σε μια δεξαμενή που βρίσκεται στην Αντίμηλο ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου με ένα Σινούκ μεταφέρθηκε ξανά τροφή και νερό στο νησί. «Στην Αντίμηλο, υπάρχει μόνο μια αρχαία δεξαμενή και δύο σπιτάκια που έχουν φτιαχτεί από το 1939» λέει ο κ. Καταγάς, συμπληρώνοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η μεταφορά νερού και τροφής «Πρέπει να μας πάει το λιμενικό στο νησί και μετά χρειάζονται περίπου 4 ώρες περπάτημα, για να ανεβούμε στην κορυφή» εξηγεί. Σε ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης την περασμένη Τετάρτη, ρωτά τι μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία του είδους.

Πριν λίγες ημέρες ωστόσο οι δασονόμοι επισκέφτηκαν και πάλι την Αντίμηλο, για να διαπιστώσουν αυτή τη φορά ότι ο πληθυσμός των αιγάγρων ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς υπήρχαν και νεογέννητα μικρά. Για πρώτη φορά όμως βρήκαν και έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Ενα αγριοκούνελο που προφανώς από κάποιον μεταφέρθηκε στο νησί για αδιευκρίνιστους λόγους.

Τα αγριοκούνελα που πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα -γεννούν 4-5 φορές τον χρόνο- έχουν γίνει σχεδόν μόνιμο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια στη Λήμνο. Προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές οι αγρότες να μη σπέρνουν καν τα χωράφια τους. Ο νομάρχης Λέσβου, κ. Παύλος Βογιατζής εξηγεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στους δήμους Μούνδρου και Αττικής της Λήμνου. Με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται το κυνήγι αγριοκούνελου τη νύχτα με συνεργεία στις συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός.

Ανάλογο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, συγκεκριμένα στην Αγιάσο με τα αγριογούρουνα, τα οποία κάποιος απελευθέρωσε πριν περίπου 5 χρόνια σε ορεινή περιοχή προφανώς για να αναπτυχθούν θηράματα. Στο νησί υπάρχουν πάνω από 3.000 κυνηγοί. «Με υπουργική απόφαση αυξάνονται οι ημέρες που επιτρέπεται το κυνήγι αγριογούρουνου» εξηγεί ο κ. Βογιατζής. Οπως φαίνεται αυτός που απελευθέρωσε τα ζώα που παραδοσιακά δεν υπήρχαν στην περιοχή… πέτυχε τον σκοπό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή