Πώς ο «King George» έχασε τον θρόνο του στη Vodafone μετά τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Πώς ο «King George» έχασε τον θρόνο του στη Vodafone μετά τις τηλεφωνικές υποκλοπές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η «απο… θέωση» του μακροβιότερου και ίσως πιο ακριβοπληρωμένου μάνατζερ στην Ελλάδα. Ο κ. Γιώργος Κορωνιάς -γνωστός και ως «θεός» ή «King George»- από την περασμένη Παρασκευή, αποτελεί παρελθόν για την εταιρεία και στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone τοποθετήθηκε ο κ. Νίκος Σοφοκλέους. Ο τελευταίος ήταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες μέλος των Δ.Σ. των εταιρειών Κατσέλης ΑΒΕΕ και Lannet Α.Ε.

Η αντικατάστασή του κ. Κορωνιά, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία στον τηλεπικοινωνιακό (και όχι) μόνο τομέα. Η απομάκρυνσή του τέθηκε σε αντίστροφη μέτρηση, μόλις η υπόθεση των υποκλοπών μπήκε στο αρχείο στις 17/1/2008 με απόφαση του εισαγγελέα Εφετών κ. Μιλτιάδη Ανδριωτέλη.

Ο κ. Κορωνιάς, είναι ο άνθρωπος που έχει συνδεθεί περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλον, με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Και παρά τη λαμπρή του πορεία στη Vodafone, την οποία κατέστησε μέσα σε 15 χρόνια τον σημαντικότερο ανταγωνιστή του ΟΤΕ, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έχει συνδεθεί οριστικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μια αναζήτηση στο Google με τη λέξη «koronias» είναι ιδιαίτερα πειστική.

Η «απο… θέωση» του κ. Κορωνιά ξεκίνησε την αποφράδα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2006. Εκείνη την ημέρα, οι τρεις υπουργοί Επικρατείας, Θ. Ρουσσόπουλος, Δημοσίας Τάξεωςς κ. Γ. Βουλγαράκης και Δικαιοσύνης κ. Α. Παπαληγούρας, άφησαν άφωνο το ελληνικό κοινό, γνωστοποιώντας ότι κάποιοι παρακολουθούσαν 105 κινητά τηλέφωνα της Vodafone. Μεταξύ αυτών ένα τηλέφωνο του πρωθυπουργού, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, κρατικών αξιωματούχων στον χώρο της άμυνας και της δημόσιας τάξης, όπως επίσης και απλών πολιτών.

Η κ. Κορωνιάς, ένα μήνα αργότερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα δηλώσει ότι με δική του εντολή οι μηχανικοί της Ericsson ξήλωσαν τον «κοριό», το εξελιγμένο πρόγραμμα στα κέντρα της Vodafone που παρακολουθούσε τις συνομιλίες, χωρίς μάλιστα αυτό να γίνεται αντιληπτό. Σύμφωνα με τις καταθέσεις του, στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε από μόνος του, χωρίς να γνωρίζει τίποτε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως είπε «δεν γνώριζε τι άλλο μπορεί να κάνει αυτό το πρόγραμμα». Υπογράμμισε μάλιστα ότι θα έπραττε και πάλι το ίδιο αν βρισκόταν στην ίδια κατάσταση.

Η Δικαιοσύνη τελικά δεν κατάφερε να αποδείξει την ενοχή της εταιρείας, αλλά η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) τον Δεκέμβριο του 2006, επέβαλε βαρύ πρόστιμο στην εταιρεία ύψους 76 εκατ. ευρώ. Επίσης, 10 μήνες αργότερα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών επέβαλε και αυτή πρόστιμο 19,1 εκατ. ευρώ στη Vodafone.

Ο κ. Κορωνιάς, ως ένα από τα πρώτα στελέχη του Vodafone Group είχε την εύνοια των ανθρώπων του Newberry, όπου βρίσκονταν τα κεντρικά της Vodafone. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Vodafone Group, κ. Chris Gent, θεωρείται φίλος του Γ. Κορωνιά και ο ίδίος χαρακτηρίζονταν ως το «χρυσό παιδί» του ομίλου Vodafone. Γι’ αυτό άλλωστε συχνά στο Newberry αναφέρονταν και ως «Κing George».

H κατάσταση άλλαξε, αφενός μεν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, αφετέρου δε όταν στo Vodafone Group, Νο 2 χρίσθηκε ο κ. Βιτόριο Κολάο, ο οποίος συνιστούσε επίσης «χρυσό παιδί» της Vodafone και το αντίπαλον δέος του κ. Κορωνιά.

Πάντως, ο κ. Κορωνιάς δεν έχει παράπονο από τη Vodafone. Ο ίδιος με τις αμοιβές του -εκτιμάται ότι ξεπερνούσαν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως- έθεσε τις αμοιβές των στελεχών στην Ελλάδα σε νέο πλαίσιο. Είναι ο μόνος μάνατζερ εταιρείας που πραγματοποίησε εγκαίνια στο σπίτι του στη Φιλοθέη, ενώ σύμφωνα με φημολογίες, μόνον ο εκβραχισμός του οικοπέδου που αγόρασε στη Μύκονο κόστισε περί τα 3 εκατ. ευρώ. Τέλος, η θαλαμηγός που διαθέτει, συνιστά άπιαστο όνειρο για πολλούς επιχειρηματίες της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή