Πολύ γιαούρτι για υγιή δόντια

Πολύ γιαούρτι για υγιή δόντια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι καταναλώνουν συστηματικά γιαούρτι και άλλες τροφές με γαλακτικό οξύ, κάνουν καλό και… στο στόμα τους, ανακοίνωσαν Ιάπωνες ερευνητές. Ο δρ Yoshihito Shimazaki και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού και υγρών με γαλακτικό οξύ έχει άμεση σχέση με την καλύτερη περιοδοντική υγεία – «αλλά όχι η κατανάλωση γάλακτος και τυριού» συμπλήρωσε.

Η περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια βακτηριογενής κατάσταση που σχετίζεται με την υποχώρηση των ούλων και με την απώλεια δοντιών στους ενήλικες. Εκτός από το κανονικό βούρτσισμα των δοντιών και το καθάρισμα με οδοντικό νήμα, τα αποτελεσματικά μέτρα για την ανακούφιση αυτής της νόσου είναι περιορισμένα επισημαίνουν ο δρ Shimazaki του Πανεπιστημίου Κyushu της Ιαπωνίας και οι συνεργάτες του, στο περιοδικό Journal of Ρeriodology.

Οχι όλα τα γαλακτοκομικά

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωνε σπανιότερη εμφάνιση περιοδοντικής νόσου μεταξύ ατόμων τα οποία κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά δεν ταυτοποιούσε ποια γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν πιο ωφέλιμα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές. Η ομάδα του Shimazaki αξιολόγησε τη σοβαρότητα της περιοδοντίτιδας σε 942 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40 έως 79 ετών, και τη συσχέτισε με τη λήψη από αυτούς γάλακτος, τυριού και τροφών με γαλακτικό οξύ. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με γενικευμένη (πιο προχωρημένη) περιοδοντική νόσο κατανάλωναν τροφές με γαλακτικό οξύ σε μικρότερη ποσότητα από τα άτομα με εντοπισμένη (λιγότερο προχωρημένη) περιοδοντική νόσο. Συγκρινόμενοι με αυτούς που δήλωσαν ότι δεν ελάμβαναν τροφές με γαλακτικό οξύ, εκείνοι που κατανάλωναν 55 γραμμάρια ή περισσότερα γιαουρτιού ή υγρών με γαλακτικό οξύ ημερησίως είχαν σημαντικά λιγότερους δείκτες σοβαρής περιοδοντικής νόσου, επισήμαναν οι ερευνητές σταθμίζοντας και παράγοντες, όπως ηλικία, φύλο, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλης, συχνότητα βουρτσίσματος των δοντιών, σάκχαρο στο αίμα και επίπεδα χοληστερόλης.

Η σημασία των προβιοτικών

«Η ωφέλιμη επίδραση στην περιοδοντική νόσο θα μπορούσε να βασιστεί στην προβιοτική επίδραση των γαλακτοβακίλων που απαντώνται σε τροφές με γαλακτικό οξύ», δήλωσε ο δρ Shimazaki στο Reuters Health. Τα προβιοτικά είναι ζώντες μικροοργανισμοί, όπως τα βακτήρια Lactobacillus στο γιαούρτι, τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία μας. Οι ερευνητές συνιστούν τη συνέχιση μελετών, οι οποίες αναλύουν περαιτέρω την προβιοτική επίδραση των τροφών με γαλακτικό οξύ, ενώ η μελλοντική έρευνα πρέπει επίσης να εξετάσει κατά πόσον με τη συνέχιση της κατανάλωσης τροφών με γαλακτικό οξύ αναστέλλεται η εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή