Δωρεάν εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Δωρεάν εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δωρεάν προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορούν να υποβληθούν έως το τέλος του μήνα οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής ηλικίας 55 έως 70 ετών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου όπως έχει ονομαστεί ο Μάρτιος. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος και εκτιμάται ότι ένας στους 16 άνδρες και μία στις 20 γυναίκες θα εμφανίσουν τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν οτι η νόσος μπορεί να προληφθεί, τονίζοντας ότι δύο στα τρία περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με αλλαγές στη διατροφή, σωματική άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος.

Οπως τόνισαν χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Τούντας, ο καθηγητής γαστρεντερολόγος κ. Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αρης Πολύζος, οι λιπαρές τροφές, τα τηγανητά, οι τροφές με συντηρητικά και το κόκκινο κρέας -ειδικά όταν είναι πολύ ψημένο- ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ αντίθετα μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο. Ευεργετική δράση έχει και η σωματική άσκηση, η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος.

Οι ειδικοί εστίασαν στην ανάγκη τακτικών εξετάσεων για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμα στάδια. Στο πλαίσιο αυτό η υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ο Ομιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, προσφέρουν στους κατοίκους του λεκανοπεδίου δωρεάν προληπτική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης (αίματος) στα κόπρανα. Η εξέταση θα γίνεται στα υποκαταστήματα της «Βιοϊατρικής» στην Αθήνα και τον Πειραιά με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 210 6984482.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή