Η γυμναστική «διέξοδος» για τους σαραντάρηδες

Η γυμναστική «διέξοδος» για τους σαραντάρηδες

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήπως πρέπει και εγώ να αλλάξω τρόπο ζωής; Να κόψω το τσιγάρο; Να αρχίσω να αθλούμαι; Να νιώσω καλύτερα; Πόσες φορές ο σημερινός 40άρης που ζει στην τσιμεντούπολη δεν έχει αναρωτηθεί ότι έφτασε ο καιρός για μία «νέα σελίδα» στη ζωή του; «Αλλαξα φιλοσοφία, ξεκουνήθηκα από τον καναπέ με ένα τσιγάρο, και αυτό μου αρέσει πολύ» λέει στην «Κ» ο Λουκάς Παπαναστασίου. «Γυμνάζομαι σταθερά. Αντέχεις περισσότερο, έχεις ευεξία και νιώθεις πιο όμορφα. Σημαντικό είναι, βέβαια, να έχεις και καλή παρέα» προσθέτει ο Μπάμπης Σειραδάκης. Ολο και περισσότεροι νέοι άνδρες, που βλέπουν να τους ζορίζουν οι καθημερινές υποχρεώσεις αποφασίζουν να… ξεφύγουν, κάνοντας γυμναστική και, ευρύτερα, έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης.

«Οι νεότεροι, στα 20 – στα 30, έχουν τη γυμναστική σαν ένα μέσο για να βελτιώσουν αισθητικά το κορμί τους. Είναι βλέπετε και η μόδα. Ομως, όλο και περισσότεροι 40άρηδες έρχονται για να γυμναστούν. Χαίρεσαι να δουλεύεις μαζί τους. Είναι πολύ πιο χαλαροί, δεν είναι fashion victims. Και βέβαια είναι πιο συνειδητοποιημένοι σε αυτό που κάνουν. Πολλοί καταφεύγουν στη γυμναστική γιατί νιώθουν ότι είναι σε μια ηλικία που πρέπει να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση καλή, ενώ θέλουν να ξεφύγουν και από την αγχωτική καθημερινότητα. Ομως, αυτή είναι η ουσιαστική αξία της άθλησης» αναφέρει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης αθηναϊκού γυμναστηρίου κ. Χάρης Σταυρόπουλος.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι για τους οποίους οι δικαιολογίες είναι… εύκολες. «Δεν έχω χρόνο, πνίγομαι, πού να τρέχω τώρα…» λένε. Η παρέα που συνάντησε η «Κ» ένα βράδυ στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 στου Γουδή αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι δύσκολο, φτάνει να υπάρχει διάθεση και κάποιος για να παρακινήσει τους υπολοίπους. Κάνουν προθέρμανση, αστειεύονται με την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, απειλούν με πολλά γκολ τα δίχτυα των αντιπάλων. «Σημασία έχει η πλάκα, ο χαβαλές, η διασκέδαση του παιχνιδιού. Αλλιώς τίποτα δεν έχει αξία όταν γίνεται καταναγκαστικά», μας λέει ο 38χρονος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος.

Βέβαια, είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι ήλθαν καθυστερημένοι, αφού μπλόκαραν στην κυκλοφορία της πόλης ή στις επαγγελματικές υποχρεώσεις. «Ε, να γι’ αυτό έχε σημασία η γυμναστική. Ξεφεύγεις από τους ρυθμούς της πόλης» λέει ο Λουκάς.

«Και εσύ μου φαίνεται πώς έχεις αρχίσει να παίρνεις κιλά. Για πέρνα καμιά φορά από δω» μας λέει ο Μπάμπης, λίγο πριν τους αφήσουμε να αρχίσουν το παιχνίδι, και μπούμε στο αυτοκίνητο, ανάψουμε τσιγάρο και αρχίσουμε να αγχωνόμαστε ότι δεν θα προλάβουμε αφού η Μεσογείων έχει μπλοκάρει και πάλι…

Ανδρέας Παπαδογιάννης

«Μέχρι τα 35 μου γυμναζόμουν. Ζούσα όμως στο Αίγιο, που είναι μέσα στο οξυγόνο. Σχεδόν τρεις φορές την εβδομάδα έτρεχα περί τα έξι χιλιόμετρα. Ομως ήλθα στην Αθήνα και όλα άλλαξαν!» παραδέχεται ο 45χρονος αυτοκινητιστής Ανδρέας Παπαδογιάννης. «Η ζωή στην επαρχία είναι αλλιώς. Εδώ στην Αθήνα και ο χρόνος είναι λίγος αλλά και δεν υπάρχουν οι χώροι. Ετσι, λες «πού να τρέχω τώρα …» και είναι εύκολο να σε πάρει από κάτω και να τα παρατήσεις», μας λέει. Βέβαια, τους τελευταίους τέσσερις μήνες αποφάσισε να θυμηθεί τα παλιά. «Με παρακίνησε η παρέα και άρχισα το ποδόσφαιρο σε μικρό γήπεδο μία φορά την εβδομάδα. Κάτι είναι και αυτό για αρχή, για να ξεσκουριάσουμε. Ψάχνω χρόνο για να κάνω και κάτι άλλο, λίγο μπάσκετ, τρέξιμο. Κοίτα, πάντα υπάρχουν δουλειές, υποχρεώσεις. Σημασία έχει να υπάρχει η διάθεση και όλα γίνονται»…

Λουκάς Παπαναστασίου

«Εχω αλλάξει φιλοσοφία ζωής τα τελευταία χρόνια και μου αρέσει πολύ», μας λέει ο 40χρονος επιχειρηματίας Λουκάς Παπαναστασίου. Εδώ και δύο χρόνια έχει κόψει το τσιγάρο και έκτοτε ξεκίνησε έναν σίγουρα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Το βασικό συστατικό είναι η άθληση, όχι όμως «καταναγκαστικά» αλλά μαζί με φίλους και με μεγάλη δόση πλάκας. «Ξέρεις υπάρχουν φορές που μετά τη δουλειά είμαι κουρασμένος. Ως αντίδοτο της κούρασης και αντί να κάτσω στον καναπέ να δω το χαζοκούτι, με έναν φίλο πηγαίνουμε και τρέχουμε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Μ’ αρέσει, ξεδίνω, με ξεκουράζει και νιώθω ευεξία», αναφέρει. Πηγαίνει σε γυμναστήριο όπου κάνει βάρη, παίζει ποδόσφαιρο σε γήπεδο 5Χ5, κάνει τζόκινγκ. «Αναρωτιέμαι εάν αυτά οφείλονται και στο ότι πάτησα τα 40! Μπα όχι. Είναι απλώς ωραίο να γυμνάζεσαι. Εχουμε μια παρέα που κάνουμε… χαβαλέ. Μη νομίζεις ότι όλα αυτά γίνονται με εσωτερικό πειθαναγκασμό. Εάν γινόταν έτσι θα βαριόμουν γρήγορα και θα τα παράταγα. Απλώς η άθληση είναι ένας τρόπος διασκέδασης, άκρως υγιεινός!», τονίζει.

Κώστας Φράγκος

Η έλλειψη χρόνου είναι ο κύριος λόγος που ο 40χρονος ελεύθερος επαγγελματίας Κώστας Φράγκος άφησε την γυμναστική και έπιασε τις… υποχρεώσεις. «Με κυνηγάει η δουλειά, όπως όλους μας» λέει σε ένα διάλειμμα από την προθέρμανση για το ματς που θα αρχίσει. «Παλιότερα πήγαινα σε γυμναστήριο, έκανα ποδήλατο, τώρα όμως…» παραδέχεται. Μήπως, ωστόσο, στην απόφασή του να ξαναρχίσει γυμναστική επέδρασαν και τα 40 χρόνια, που έκλεισε; «Μπα όχι! Αλλά να σου πω, δεν είναι κακό να γυμνάζεσαι και για λόγους υγείας. Οσο είμαστε μικρότεροι ήταν αλλιώς. Οσο μεγαλώνουμε είναι καλό να προσέχουμε περισσότερο τη φυσική μας κατάσταση. Ομως, όλα με μία δόση μέτρου και πρέπει να γίνονται με κύριο στόχο την ευχαρίστηση. Αυτό είναι που μετράει», μας λέει.

Μπάμπης Σειραδάκης

Τίποτα δεν θυμίζει πια τον 35άρη με τα λίγα κιλά παραπάνω. Σαράντα δύο χρόνων σήμερα ο φαρμακοποιός Μπάμπης Σειραδάκης έχει βρει έναν άλλο εαυτό. «Τότε είπα »δεν πάει άλλο». Εκανα δίαιτα και άρχισα να νιώθω αληθινά πολύ καλύτερα. Η γυμναστική ήλθε αργότερα. Την ξεκίνησα σαν διέξοδο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Βλέπεις τον εαυτό σου να βελτιώνεται, να γίνεται καλύτερος. Αντέχεις περισσότερο, έχεις ευεξία και, γιατί όχι, είσαι πιο όμορφος. Σημαντικό είναι, βέβαια, να έχεις και καλή παρέα. Εμένα με παρακίνησαν οι φίλοι για να κάνουμε σταθερά γυμναστική. Αλλιώς, οι δουλειές εύκολα σε πάνε πίσω». Σήμερα πηγαίνει στο γυμναστήριο, κάνει τζόκινγκ και μία φορά την εβδομάδα παίζει ποδόσφαιρο σε μικρό γήπεδο. Ο Μπάμπης παραδέχεται ότι στην απόφασή του για πιο υγιεινό τρόπο ζωής επέδρασαν και τα 40 χρόνια. «Τώρα που με ρωτάς βέβαια, σκέφτομαι ότι δεν αλλάζει και τίποτα. Σημασία έχει να είμαστε δημιουργικοί και να μπορούμε να χαιρόμαστε ό,τι κάνουμε. Και με την γυμναστική εγώ το χαίρομαι» λέει χαμογελώντας σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή