Συντηρητικά σήμερα τα στερεότυπα των νέων για τα δύο φύλα

Συντηρητικά σήμερα τα στερεότυπα των νέων για τα δύο φύλα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκείνος βασίζεται στον εαυτό του, είναι ανεξάρτητος, ατομιστής, ριψοκίνδυνος, με ηγετική προσωπικότητα. Εκείνη είναι ευσυνείδητη, ντροπαλή, στοργική, με κατανόηση, πιστή αλλά και ζηλιάρα… Μοιάζει σαν περιγραφή αισθηματικού μυθιστορήματος τσέπης, βολικού για παρέα κάτι τέτοιες ημέρες στην παραλία. Και όμως! Πρόκειται για τις απόψεις των Ελλήνων νέων για τα χαρακτηριστικά των δύο φύλων. Από τις απαντήσεις τους, προκύπτει ότι αναπαράγουν τα στερεότυπα γύρω από τον άντρα και τη γυναίκα, έχοντας σαφώς μία συντηρητική στάση σε σχέση με τις αλλαγές στην κοινωνία και τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, με βάση έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (από τον επίκουρο καθηγητή Κοινωνιολογίας κ. Ευστράτιο Παπάνη και τους φοιτητές Μαρία Τράκα, Χρυσάνθη Φραγκιαδάκη, Δημήτρη Παρασκευόπουλο) σε 350 φοιτητές ηλικίας 18-25 ετών της Ελλάδας και της Κύπρου (το δείγμα της έρευνας είναι από αγροτικές, ημιαστικές και αστικές περιοχές), τα περισσότερα χαρακτηριστικά ανεξαρτησίας και δύναμης αποδίδονται στους άνδρες ενώ τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά τρυφερότητας και γοητείας στις γυναίκες. Ο άνδρας περισσότερο από τη γυναίκα μοιάζει να βασίζεται στον εαυτό του, να υπερασπίζεται τις πεποιθήσεις του, να είναι ανεξάρτητος, αθλητικός, διεκδικητικός, ριψοκίνδυνος, επιθετικός, ατομιστής, ανταγωνιστικός, φιλόδοξος. Επίσης, κατά τη γνώμη τους διαθέτει αναλυτική σκέψη και ισχυρή προσωπικότητα.

Η γυναίκα

Αντίστροφα, η γυναίκα, περισσότερο από τον άνδρα δείχνει να είναι παραγωγική, ευγενική, εύθυμη, ντροπαλή, στοργική, γοητευτική, πιστή, γλυκομίλητη, ευχάριστη, τρυφερή, φιλική. Επίσης, κατά τη γνώμη τους, μπορεί να μπαίνει στη θέση του άλλου, να κατανοεί τις ανάγκες του άλλου, πρόθυμη να απαλύνει τον πόνο.

Οι νέοι που συμμετείχαν στην έρευνα εκλήθησαν να βαθμολογήσουν (με άριστα το 5) τα χαρακτηριστικά ανδρών και γυναικών. Με βάση τις απαντήσεις, οι άνδρες υπερτερούν ισχυρά των γυναικών στα ακόλουθα:

– Είναι σαφώς πιο ριψοκίνδυνοι από τις γυναίκες. Ως προς αυτό το χαρακτηριστικό, οι άνδρες βαθμολογήθηκαν με -κατά μέσο όρo- 3,99 βαθμούς έναντι 2,75 βαθμών των γυναικών, δηλαδή διαφορά 1,24 βαθμοί. Οι νέοι θεωρούν ότι η περιπέτεια και η ροπή προς τον κίνδυνο είναι το ΠΥ ανδρικό χαρακτηριστικό, αφού η διαφορά του 1,24 βαθμού είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των χαρακτηριστικών της έρευνας.

– Διαθέτουν ηγετική προσωπικότητα. Βαθμολογήθηκαν με 4,02 έναντι 3,10 των γυναικών (διαφορά 0,92).

– Είναι πιο ισχυροί από τις γυναίκες. Πήραν βαθμό 3,92 έναντι 3,21 των γυναικών (διαφορά 0,71).

– Είναι πιο αθλητικοί, με 3,90 έναντι 2,98 των γυναικών (διαφορά βαθμών 0,92).

Αντίστροφα, σύμφωνα με τις απόψεις των νέων και τις βαθμολογίες τους, οι γυναίκες υπερτερούν σημαντικά των ανδρών στα ακόλουθα:

– Οι γυναίκες είναι πολύ πιο στοργικές. Βαθμολογήθηκαν με 4,16 έναντι 2,99 των ανδρών (διαφορά 1,17).

– Εχουν κατανόηση. Σύμφωνα με τους νέους, μπαίνουν στη θέση των άλλων (βαθμός 3,79 για τις γυναίκες, 2,65 για τους άνδρες – διαφορά 1,14) και κατανοούν τις ανάγκες του άλλου (3,95 έναντι 2,85 των ανδρών, διαφορά βαθμών 1,10).

– Είναι πιο πιστές από τους άνδρες. Βαθμολογήθηκαν με 3,30 έναντι 2,58 των ανδρών.

Πάντως, σύμφωνα με τις απαντήσεις των νέων, στη μάχη των δύο φύλων οι γυναίκες έχουν πλησιάσει πιο πολύ τα «ανδρικά» χαρακτηριστικά (π.χ. ηγετική προσωπικότητα, αποφασιστικότητα κ.ά.) παρά οι άνδρες τα γυναικεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή